Επιδημική έξαρση ιλαράς σημειώνεται στο Κόσοβο, όπου έχουν καταγραφεί δύο θάνατοι. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μέχρι στιγμής, έχουν προσβληθεί 140 άτομα, από ενός έως 40 ετών.

Το υπουργείο Υγείας του Κοσόβου έχει θέσει σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας τα κέντρα υγείας και συνέστησε σε όλους όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν για να αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου.

Ο υπουργός Υγείας, Ουράν Ισμαϊλι, απηύθυνε δραματική έκκληση στους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. «Η εξάπλωση της επιδημίας αποτελεί ένα σαφές μήνυμα προς όλους όσοι πρέπει να εμβολιαστούν, όλοι οι γονείς πρέπει να εμβολιάσουμε τα παιδιά μας αν θέλουμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα» διεμήνυσε ο κ. Ισμαϊλι μετά την επίσκεψή του στην επιδημιολογική κλινική της Πρίστινας.

Οι αρχές αναφέρουν ότι όλοι όσοι προσβλήθηκαν από την ιλαρά, είτε δεν είχαν εμβολιστεί, είτε δεν έκαναν όλα τα απαραίτητα εμβόλια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τον εμβολιασμό των παιδιών παρατηρείται στις κοινότητες των Ρομά από όπου προέρχονται και οι περισσότεροι ασθενείς. Κρούσματα υπάρχουν, επίσης, στο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό που ήρθε σε επαφή με προσβληθέντες από ιλαρά.

Τέσσερα κρούσματα έχουν καταγραφεί στις σερβικές περιοχές του Κοσόβου, όπου και εκεί ξεκίνησε ο έκτακτος εμβολιασμός του πληθυσμού. Ένα κρούσμα παρουσιάστηκε στην πόλη Μπουγιάνοβατς, στη νότια Σερβία, σε άτομο που είχε επισκεφθεί πρόσφατα το Κόσοβο.