Το σίγουρο είναι ότι οι πολιτικοί στη Γερμανία ζουν καλά. Ποιες αποκλίσεις υπάρχουν όμως; Και πόσο καλά αμείβεται η Άγκελα Μέρκελ συγκριτικά με πολιτικούς ηγέτες άλλων κρατών;
Το σύστημα με το οποίο αμείβονται οι κατ’ επάγγελμα πολιτικοί στη Γερμανία δεν είναι ιδιαίτερα απλό. Οι Γερμανοί βουλευτές δεν εισπράττουν επισήμως μισθό, αλλά βουλευτική αποζημίωση. Αυτή ανέρχεται στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 9.542 ευρώ μηνιαίως. Σε αυτά προστίθενται κάθε μήνα 4.318 ευρώ για την κάλυψη εξόδων που αφορούν την άσκηση των βουλευτικών τους καθηκόντων -ποσό που δεν φορολογείται. Επιπλέον κάθε βουλευτής της γερμανικής ομοσπονδιακής βουλής έχει στη διάθεσή του έως και 12.000 ευρώ ετησίως για ανανέωση του εξοπλισμού στο πολιτικό του γραφείο, χρήματα που μπορούν να αξιοποιήσουν μεταξύ άλλων και για αγορά κινητών τηλεφώνων ή και… καφετιέρας.

Μικρότερες αμοιβές και με μεγάλες αποκλίσεις στο ύψος τους λαμβάνουν οι βουλευτές τοπικών γερμανικών κοινοβουλίων. Για παράδειγμα μέλη της βουλής του Αμβούργου εισπράττουν 2.641 ευρώ με ένα συμπληρωματικό ποσό της τάξης των 350 ευρώ για βουλευτικές δαπάνες. Οι βουλευτές της βουλής στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία λαμβάνουν αποζημίωση 9.500 ευρώ χωρίς επιπρόσθετα ποσά για άλλα έξοδα.

Οι καλύτερα αμειβόμενοι

Πόσο αδρά αμείβονται όμως τα «μεγάλα κεφάλια» της γερμανικής πολιτικής σκηνής; Για παράδειγμα η καγκελάριος Μέρκελ, ο υπουργός Εξωτερικών Γκάμπριελ και ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ; Ο τελευταίος είναι ο καλύτερα αμειβόμενος εκ των τριών με 19.719 ευρώ μηνιαίως, με την Άγκελα Μέρκελ να εισπράττει 1.000 ευρώ λιγότερα και τον σοσιαλδημοκράτη υπ. Εξωτερικών και τους υπόλοιπους υπουργούς της κυβέρνησης να… αρκούνται έκαστος σε αποζημίωση 15.000 ευρώ τον μήνα. Σε αυτόν τον βασικό μισθό των μελών του υπουργικού συμβουλίου προστίθενται ορισμένες ειδικές προσαυξήσεις. Αυτές ανέρχονται σε 12.270 ευρώ ετησίως για την καγκελάριο και 3.681 ευρώ για τους υπουργούς.

Πόσο καλά αμείβεται όμως η Άγκελα Μέρκελ συγκριτικά με επικεφαλής κυβερνήσεων άλλων κρατών; Στης διεθνή σύγκριση κινείται σαφώς πάνω από τη μέση της σχετικής λίστας. Λίγοι εισπράττουν αισθητά περισσότερα χρήματα από τη γερμανίδα καγκελάριο. Μεταξύ αυτών ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ, που αμείβεται με 333.000 ευρώ ετησίως και με διαφορά στην πρώτη θέση ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης Λι Σιέν Λουνγκ, ο ετήσιος μισθός του οποίου ανέρχεται σε 1,5 εκατομμύρια ευρώ!

Κριτική στα υψηλά βουλευτικά εισοδήματα

Οι αμοιβές των γερμανών υπουργών, ακόμη και των απλών βουλευτών, υπερβαίνουν κατά πολύ το μέσο εισόδημα στη Γερμανία, γεγονός που έχει κάνει τους πολιτικούς συχνά στόχο δημόσιας κριτικής.

Θα πρέπει πάντως να λάβει κανείς υπόψη του ότι τα εισοδήματα των καλύτερα αμειβόμενων εργαζομένων στη Γερμανία είναι απείρως μεγαλύτερα σε σχέση με τις ομολογουμένως υψηλές αμοιβές των κορυφαίων πολιτικών αξιωματούχων στη χώρα.

Επίμαχο είναι πάντως εκτός από το ύψος των βουλευτικών αποζημιώσεων είναι ότι αυτό καθορίζεται από τους ίδιους τους βουλευτές. Δυσθυμία στην κοινή γνώμη προκαλεί επίσης το γεγονός ότι σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Otto Brenner σε συνεργασία με την πρωτοβουλία διαφάνειας στην άσκηση του βουλευτικών καθηκόντων abgeordnetenwatch.de, ένας στους τέσσερις βουλευτές της ομοσπονδιακής βουλής εισπράττει εκτός της βουλευτικής του αποζημίωσης πάνω από 10.000 ευρώ ετησίως από παράλληλες επαγγελματικές δραστηριότητες.

Ίνες Άιζελε / Άρης Καλτιριμτζής