Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εμπλέκει στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Aksam, εμπλέκοντας το Φανάρι σε συνεργασία με τη CIA και τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Σύμφωνα με είδηση που εμφανίζεται στο πρωτοσέλιδό τηςμε τίτλο «Η συμμαχία Πατριαρχείου –CIA –Γκιουλέν» και υπέρτιτλο «Σοκαριστικές δηλώσεις από τον πρώην Πρέσβη των ΗΠΑ για την 15ηΙουλίου», η τουρκική εφημερίδααναφέρει ότι ενώ ηΟυάσιγκτον βρίσκεται εν αναμονή περισσότερωνστοιχείων για την έκδοση του ιμάμη που ζει αυτοεξόριστος στην Πενσυλβάνια,ο πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ στην Υεμένη, Άρθουρ Χιουζ,δήλωσε ότι «οΦετουλάχ Γκιουλέν ήθελε να κάνει το πραξικόπημα με τη στήριξη τηςCIAκαι του «ελληνικού» Πατριαρχείου».

Ο κ. Χιουζ εμφανίζεται να ισχυρίζεταιότι ηCIAέχει κυριαρχήσει μέσα στο ΟικουμενικόΠατριαρχείο και ο Γκιουλέν είχε διαφύγει στις ΗΠΑ, χάρη στις σχέσεις που είχε δημιουργήσει με τον ιερωμένο Αλέξανδρο Καρλούτσο. Ο αμερικανός διπλωμάτης ισχυρίζεται επίσης, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι«ο Γκιουλέν έχει απολύτως στενές σχέσεις με τον πρώην επικεφαλής τηςCIA, Τζορτζ Τένετκαι τον Αρχιεπίσκοπο Βορείου ΑμερικήςΔημήτριο, ο οποίος είναι μέλος του Ισραηλινού λόμπι».

Ο κ. Χιουζ σημειώνει επίσηςότι η αιτία της απόφασης για τη διενέργεια πραξικοπήματος ήταν η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, οι οποίες είχαν παγώσει εξαιτίας της κατάρριψης από την Τουρκία ενός ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους.