Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ Ντέιβιντ Φρίντμαν δήλωσε ότι δεν μπορεί να φανταστεί ότι τα Υψίπεδα του Γκολάν, τα οποία έχει προσαρτήσει το Ισραήλ, δεν θα παραμείνουν «για πάντα» υπό ισραηλινή κυριαρχία.
Το Ισραήλ κατέλαβε στη διάρκεια του πολέμου του Ιουνίου του 1967 το μεγαλύτερο μέρος των συριακών Υψιπέδων του Γκολάν και τα προσάρτησε το 1981, αν και η προσάρτηση αυτή δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από τη διεθνή κοινότητα.
«Ειλικρινά δεν μπορώ να φανταστώ μια κατάσταση στην οποία τα Υψίπεδα του Γκολάν δεν θα είναι μέρος του Ισραήλ για πάντα», δήλωσε ο Φρίντμαν σε συνέντευξή του στην ισραηλινή εφημερίδα Israel Hayom.
«Δεν μπορώ να φανταστώ μια κατάσταση στην οποία το Γκολάν θα επιστραφεί στη Συρία», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Μια εδαφική υποχώρηση στα Υψίπεδα του Γκολάν ενδέχεται να φέρει το Ισραήλ σε μια πολύ μειονεκτική κατάσταση από άποψη ασφαλείας, χωρίς να αναφέρουμε ότι ο (Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ) Άσαντ είναι ο άνθρωπος που αξίζει λιγότερο ένα τέτοιο δώρο», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρεσβευτής, ο οποίος πρόσθεσε ότι αναμένει «να συνεχιστεί το τρέχον καθεστώς».
Μάλιστα ο Φρίντμαν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάποια ημέρα να αναγνωρίσει τα Υψίπεδα του Γκολάν ως ισραηλινό έδαφος. «Αυτό μπορεί πραγματικά να γίνει», είπε.

Ωστόσο σε επίσκεψή του τον Αύγουστο στο Ισραήλ ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον είχε σχολιάσει ότι δεν είναι της παρούσης η αναγνώριση των Υψιπέδων του Γκολάν.
ΑΠΕ-ΜΠΕ