Αναστάτωση επικρατεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικά της Ευρωζώνης για την εξελισσόμενη οικονομική κρίση στην Τουρκία.

Η βουτιά της τουρκικής λίρας προκάλεσε πτώση στο ευρώ, λόγω φόβων για μετάδοση των οικονομικών προβλημάτων της Τουρκίας, ενώ η ΕΚΤ εκφράζει ανησυχία εξαιτίας της εμπλοκής ευρωπαϊκών τραπεζών στη γειτονική χώρα.

Οι φόβοι της ΕΚΤ για την κρίση στην Τουρκία

«Η κρίση της τουρκικής λίρας καλεί την ΕΚΤ να συγκροτήσει ένα σχέδιο. Οι ανησυχίες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες με ενδεχόμενη ισχυρή εμπλοκή στην Τουρκία γίνονται όλο και μεγαλύτερες», τονίζει η γερμανική FAZ. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο ως προς αυτό έχουν ήδη τράπεζες από μια χώρα που έχει εξίσου προβλήματα, γεγονός που θα αρχίσει να το διαισθάνεται και το ευρώ. Κυρίως οι τραπεζικοί κολοσσοί BBVA, BNP Paribas και Unicredit βρίσκονται για το λόγο στο «μικροσκόπιο», αναφέρουν ενδεικτικά οι Financial Times, επικαλούμενοι εμπιστευτικές πηγές. Αλλά η κατάσταση δεν είναι ακόμα κρίσιμη, όπως επισημαίνεται.

Σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών αυτή τη στιγμή τράπεζες στην Τουρκία έχουν εκδώσει δάνεια ύψους 148 δισ. δολαρίων και 100 δισ. ευρώ – το μεγαλύτερο μέρος των οποίων προέρχεται από το εξωτερικό. Τον υψηλότερο κίνδυνο διατρέχουν σύμφωνα με στοιχεία της τράπεζας οι μεγάλες ισπανικές τράπεζες με δάνεια ύψους περίπου 83 δισ. δολαρίων, ενώ από τη Γαλλία και την Ιταλία προέρχονται δάνεια ύψους 38 δισ. και 17 δισ. δολαρίων αντίστοιχα. Εκπρόσωποι των τραπεζών και της ΕΚΤ δεν θέλησαν να σχολιάσουν της πληροφορίες της εφημερίδας, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της FAZ.

Η λίρα συμπαρέσυρε το ευρώ

Απώλειες σημείωσε σήμερα του ευρώ παράλληλα με την πτώση των νομισμάτων των μετοχών άλλων αναδυόμενων αγορών, εξαιτίας των φόβων για μετάδοση των οικονομικών προβλημάτων της Τουρκίας, μεταδίδει το Bloomberg.

Η τουρκική λίρα έπεσε σε νέο ιστορικό χαμηλό στον απόηχο της επιδείνωσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Το ευρώ σημείωσε απώλειες έναντι του δολαρίου μετά από δημοσίευμα των Financial Times στο οποίο γίνεται λόγος για ανησυχίες της ΕΚΤ από την έκθεση ορισμένων ευρωπαϊκών τραπεζών στην τουρκική λίρα.

Οι εντάσεις γεωπολιτικού χαρακτήρα μεταξύ των ΗΠΑ και άλλων χωρών δίνουν τον τόνο των αγορών. Η Κίνα αντέδρασε στον τελευταίο γύρο εμπορικών εχθροπραξιών της κυβέρνησης Τραμπ, επιβάλλοντας τους δικούς της δασμούς. Οι επενδυτές θα στρέψουν την προσοχή τους στις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, UniCredit SpA και BNP Paribas SA που αναφέρονται στο δημοσίευμα των FT. Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, η ΕΚΤ δεν θεωρεί ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη, αλλά ανησυχεί για την έκθεση στην πτώση της τουρκικής λίρας.

Μαύρη μέρα για την τουρκική λίρα

Σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο υποχώρησε σήμερα η τουρκική λίρα κοντά στις 6,5 λίρες ανά δολάριο καθώς η επιδείνωση της διαμάχης με τις ΗΠΑ και οι εντεινόμενες ανησυχίες για την κατάσταση της οικονομίας πλήττουν και πάλι το νόμισμα.

Η λίρα περιόρισε κάποιες από τις απώλειές της, με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται στις 5,9646 λίρες ανά δολάριο στις 10:45 ώρα Ελλάδας, σημειώνοντας πτώση 5,5%. Νωρίτερα, υποχώρησε έως 14,6% στο ιστορικό χαμηλό των 6,4915 λιρών ανά δολάριο.

Οι δύο κυβερνήσεις βρίσκονται σε διαμάχη αναφορικά με τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον, τον οποίο η Άγκυρα έχει θέσει υπό κράτηση κατηγορώντας τον για τρομοκρατία.

Οι επενδυτές επικαλούνται ως τον βασικό λόγο για τη συνεχή υποτίμησή του νομίσματος την απουσία, όπως τη χαρακτηρίζουν, παρέμβασης από τις αρχές για να αντιμετωπιστεί η βουτιά της λίρας. Το νόμισμα έχει υποχωρήσει πάνω από 35% από τις αρχές του έτους αφού έχασε σχεδόν το ένα τέταρτο της αξίας της το 2017.

Η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια για να στηρίξει τη λίρα σε μία κίνηση έκτακτης ανάγκης τον Μάιο, πριν ο επανεκλεγείς Ερντογάν αναλάβει νέες διευρυμένες εκτελεστικές εξουσίες, γεγονός που οι επενδυτές φοβούνται ότι θα θέσει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της τράπεζας. Ο διορισμός του γαμπρού του Ερντογάν, του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, τον περασμένο μήνα στη θέση του υπουργού Οικονομικών δημιούργησε μεγαλύτερες ανησυχίες στις αγορές.

«Η κατάσταση της Τουρκίας δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμα – νομίζω ότι θα αναγκαστούν να παρέμβουν», δήλωσε ο Κριστιάν Μάτζιο, επικεφαλής στρατηγικής αναδυόμενων αγορών στην TD Securities, προσθέτοντας ότι η παρέμβαση χρειάζεται να είναι «δραστική».

Αργότερα σήμερα, ο Αλμπαϊράκ αναμένει να ανακοινώσει το τελευταίο σχέδιο της κυβέρνησης για την οικονομία.