Ο Χάμζα μπιν Λάντεν, γιος του ηγέτη της Αλ Κάιντα, παντρεύτηκε την κόρη του Αιγύπτιου Μοχάμεντ Ατα, επικεφαλής των αεροπειρατών στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με όσα δήλωσαν τα ετεροθαλή του αδέλφια στη βρετανική εφημερίδα «Guardian».
Ο Αχμάντ και ο Χασάν αλ Ατάς δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι ο αδελφός τους Χάμζα έχει αναλάβει ανώτερη θέση στα κλιμάκια της Αλ Κάιντα και πως στόχος του είναι να εκδικηθεί για τον θάνατο του πατέρα τους που πυροβολήθηκε στη διάρκεια αμερικανικής επιδρομής στο Πακιστάν πριν από επτά χρόνια.
Ο Χάμζα είναι γιος μιας από τις τρεις επιζήσασες συζύγους του Οσάμα μπιν Λάντεν, της Χαϊριά Σαμπάρ, που ζούσε με τον Λάντεν σε κρυσφήγετο στο Αμποταμπάντ, πολύ κοντά σε μεγάλη στρατιωτική βάση της χώρας. Εκτοτε έχει κάνει δημόσιες δηλώσεις με τις οποίες παροτρύνει επίδοξους τρομοκράτες να επιτεθούν σε Ουάσιγκτον, Λονδίνο, Παρίσι και Τελ Αβίβ, ενώ σήμερα θεωρείται το νούμερο δύο της τρομοκρατικής οργάνωσης μετά τον ηγέτη της Αϊμάν αλ Ζαουάχρι.


Η διαδοχή και η εκδίκηση

«Ακούσαμε ότι παντρεύτηκε την κόρη του Μοχάμεντ Ατα» δήλωσε ένας αδελφός του στην εφημερίδα, προσθέτοντας ότι «δεν είμαστε σίγουροι πού βρίσκεται, αλλά θα μπορούσε να είναι στο Αφγανιστάν».

Τα τελευταία δύο χρόνια οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν ρίξει το βάρος τους στο πού μπορεί να βρίσκεται ο υπαρχηγός της Αλ Κάιντα, καθώς θεωρούν ότι είναι ο πλέον ικανός να κινητοποιήσει οπαδούς. Ο γάμος του με την κόρη του Ατα φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι ο αρχιτρομοκράτης της 11ης Σεπτεμβρίου κατείχε κεντρικό ρόλο στην Αλ Κάιντα και ότι η ίδια η τρομοκρατική οργάνωση συνεχίζει να συσπειρώνεται γύρω από την κληρονομιά του Οσάμα μπιν Λάντεν.
Ενας άλλος γιος του Μπιν Λάντεν, ο Χαλίντ, σκοτώθηκε στη διάρκεια της αμερικανικής επιδρομής στο Αμποταμπάντ, ένας τρίτος, ο Σαάντ, σκοτώθηκε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο Αφγανιστάν το 2009 και οι επιστολές που φέρεται να έγραψε ο Οσάμα μπιν Λάντεν –αυτές που κατασχέθηκαν στη διάρκεια της επίθεσης στο Αμποταμπάντ –ανέφεραν ότι ο Λάντεν προετοίμαζε τον Χάμζα για τη διαδοχή, εν μέρει για να εκδικηθεί τον θάνατο του γιου του Σαάντ.
Στο μεταξύ, οι σύζυγοι και τα παιδιά του Μπιν Λάντεν επέστρεψαν στη Σαουδική Αραβία, με τον πρώην βασιλιά Μοχάμεντ μπιν Ναΐντ να τους παρέχει άσυλο. Οι γυναίκες και τα παιδιά παραμένουν σε στενή επαφή με τη μητέρα του Μπιν Λάντεν, Αλια Γκανέμ, η οποία μιλώντας με τη σειρά της στον «Guardian» είπε ότι παραμένει σε επαφή με όσα μέλη της οικογένειας επέζησαν.
«Δεν θέλω να ξαναπεράσω τα ίδια και αν ο Χάμζα βρισκόταν μπροστά μου θα του έλεγα: Ο Θεός ας σε καθοδηγήσει. Σκέψου δυο φορές για το τι κάνεις. Μην επαναλαμβάνεις τα βήματα του πατέρα σου. Μπαίνεις σε φρικτά μέρη της ψυχής σου».


Μπλόκο στην περιουσία του

Οσο για τον ίδιο της τον γιο, δήλωσε ότι «ήταν ένα πολύ καλό παιδί μέχρι που γνώρισε κάποιους ανθρώπους που στην ουσία τού έκαναν πλύση εγκεφάλου σε ηλικία 20 ετών. Πάντα του έλεγα να μένει μακριά τους και δεν παραδεχόταν ποτέ σε εμένα τι έκανε γιατί με αγαπούσε πολύ», ενώ σχεδόν 17 χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου εξακολουθεί να αρνείται να τον κατηγορήσει.
Το 2017 το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε στον Χάμζα τον χαρακτηρισμό του «διεθνούς τρομοκράτη» (SDGT- Specially Designated Global Terrorist) και βάσει αυτού του προσδιορισμού όλα τα περιουσιακά του στοιχεία που υπάγονται στη δικαιοδοσία των Ηνωμένων Πολιτειών μπλοκάρονται, ενώ απαγορεύεται σε Αμερικανούς να έχουν συναλλαγές μαζί του.
Ο ισχυρισμός της οικογένειας περί του γάμου του αναμφίβολα αποτελεί έκπληξη για πολλούς, όμως δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί. Προτού πεθάνει στον Βόρειο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, δεν ήταν καν γνωστό ότι ο Ατα είχε παντρευτεί ή ότι είχε αποκτήσει παιδιά, ενώ πολλοί έλεγαν πως ήταν παρθένος.
Μάλιστα στη διαθήκη που είχε κάνει ο Ατα πέντε χρόνια πριν από την επίθεση δεν υπήρχε καμία αναφορά σε εξαρτώμενα άτομα –και σε περίπτωση πάντως που είχε αποκτήσει παιδί, αυτό θα είχε γεννηθεί πιθανώς κοντά στο 2001. Πιστεύεται ότι ο Ατα πέρασε πολλούς μήνες το 2000 στο Αφγανιστάν, όταν η Αλ Κάιντα οργάνωνε το σχέδιο επίθεσης σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον, ενώ τίποτα δεν είναι γνωστό για τις κινήσεις του κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

HeliosPlus