Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε εκ νέου στους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών συνάντησης σήμερα στις Βρυξέλλες με θέμα τις αμυντικές δαπάνες, δήλωσαν δύο πηγές στο Reuters.
Οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ ζήτησαν από την Ουκρανία και τη Γεωργία, χώρες που δεν ανήκουν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, να αποχωρήσουν από την αίθουσα για μια μη προγραμματισμένη συζήτηση μεταξύ μόνο των μελών, εξήγησαν οι πηγές αυτές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Αμερικανός πρόεδρος χρησιμοποίησε πιο σκληρή γλώσσα σήμερα και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας, του Βελγίου και της Ισπανίας.
Μάλιστα επανέλαβε σε έντονο τόνο τη θέση του ότι οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να πετύχουν τον στόχο του 2% για τις αμυντικές τους δαπάνες σε μικρό χρονικό διάστημα.
Ωστόσο οι δύο αυτές πηγές διέψευσαν μιλώντας στο Reuters ότι ο Τραμπ απείλησε να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ.
Νωρίτερα το DPA είχε μεταδώσει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε με αποχώρηση της χώρας του από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, αν οι χώρες δεν αυξήσουν αμέσως τις αμυντικές τους δαπάνες.

Πρωινή επίθεση μέσω twitter

Μετά την σκληρή επίθεση στη γερμανίδα καγκελάριο την Τετάρτη, πρώτη ημέρα ημέρα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε νέα επίθεση αυτή τη φορά κατά των των ευρωπαίων συμμάχων του.
«Οι πρόεδροι έχουν προσπαθήσει εδώ και πολλά χρόνια ανεπιτυχώς να καταφέρουν η Γερμανία και άλλα πλούσια έθνη του ΝΑΤΟ να πληρώσουν περισσότερα. Πληρώνουν μόνο ένα κλάσμα του κόστους. Η Αμερική πληρώνει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να επιδοτήσει την Ευρώπη και χάνει πολλά στο Εμπόριο», γράφει σε tweet του το πρωί της Πέμπτης ο αμερικανός πρόεδρος.
«Και κυρίως… η Γερμανία ξεκίνησε να πληρώνει τη Ρωσία, τη χώρα από την οποία χαίρει προστασίας ενεργειακά, δισεκατομμύρια δολάρια για τις ενεργειακές της ανάγκες, που προέρχονται από νέο αγωγό φυσικού αερίου από την Ρωσία. Μη αποδεκτό! Όλα τα έθνη του ΝΑΤΟ πρέπει να ανεβάσουν στο 4% του ΑΕΠ τις στρατιωτικές τους δαπάνες», συνεχίζει σε επόμενο tweet του.
Να σημειωθεί ότι ο αμερικανός πρόεδρος έχει επικρίνει επανειλημμένα το σχέδιο για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος θα συνδέει απευθείας τη Ρωσία με τη Γερμανία και ζητεί να μην προχωρήσει.