Στο «Παλάου Μπλαουγκράνα» της Βαρκελώνης, όπου ο Παναθηναϊκός έχει «γράψει» Ιστορία, τη σεζόν 2010-11 στον δρόμο προς την κατάκτηση της Ευρωλίγκας και παρ’ ολίγον στα περυσινά πλέι οφ, οι Πράσινοι κατάφεραν να κοιτάξουν στα μάτια την οικοδέσποινα Μπαρτσελόνα μόνο για… 16′ και εν συνεχεία υπέκυψαν (84-62) στη σαφή ανωτερότητά της γνωρίζοντας την έκτη ήττα τους έπειτα από 12 αγωνιστικές στο Top16.
Οι πρωταθλητές Ελλάδος, πάντως, όχι απλώς είναι ζωντανοί στο κυνήγι της πρόκρισης στα πλέι οφ, αλλά χρειάζονται μια νίκη, επί της Ουνικάχα Μάλαγα την Πέμπτη 3 Απριλίου στο ΟΑΚΑ, για να εκπληρώσουν τον στόχο τους. Ομοίως και ο «αιώνιος» αντίπαλος Ολυμπιακός, ο οποίος θα σφραγίσει το εισιτήριό του για τους «8», με νίκη επί της Αναντολού Εφές την Παρασκευή 4 Απριλίου στην Κωνσταντινούπολη.
Το «δώρο» στους τελευταίους πρωταθλητές Ευρώπης (Ολυμπιακός 2012, 2013 – Παναθηναϊκός 2011), οι οποίοι αν πάνε όλα καλά, θα παίξουν για την τρίτη θέση του Ε’ Ομίλου στο ΣΕΦ, στο φινάλε του Top16, έκανε η Αρμάνι Μιλάνο, η οποία επικράτησε (82-73) άνετα της Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ στην Κωνσταντινούπολη σφραγίζοντας τη δική της πρόκριση και ταυτόχρονα τη δεύτερη θέση, που εξασφαλίζει το πλεονέκτημα της έδρας.
Ο αγώνας στην Πόλη ήταν επεισοδιακός με πρωταγωνιστές τον κόουτς της Φενέρ Ζέλικο Ομπράντοβιτς και τον ισπανό διαιτητή Χουάν Αρτεάγκα, ο οποίος απέβαλε τον Σέρβο με δεύτερη τεχνική ποινή, 6’15» πριν από το τέλος της τρίτης περιόδου και ενώ η Αρμάνι ήταν μπροστά με 52-36. Πρόκειται για την πρώτη αποβολή στην καριέρα του «Ζοτς», ο οποίος πραγματοποίησε πρωτοφανή λεκτική επίθεση προς τον διαιτητή, που είχε διευθύνει τον τελικό της Ευρωλίγκας Παναθηναϊκός – ΤΣΣΚΑ Μόσχας το 2009 στο Βερολίνο προκαλώντας τότε τρομερές διαμαρτυρίες στην ελληνική πλευρά παρά την κατάκτηση του τροπαίου.
Στη Βαρκελώνη, λες και ο Παναθηναϊκός… σταμάτησε να παίζει, όταν έμαθε το σκορ του αγώνα Φενέρ – Αρμάνι, που τελείωσε νωρίτερα. Ξαφνικά, έχασε τη συγκέντρωσή του, υπέπεσε σε παιδαριώδη λάθη και επέτρεψε στην Μπαρτσελόνα να ξεδιπλώσει με άνεση όλες τις αγωνιστικές αρετές της, να κυριαρχήσει στα ριμπάουντ (43 εκ των οποίων τα 15 επιθετικά έναντι 32 του ΠΑΟ) και να κερδίσει κατά κράτος στο κομμάτι της δημιουργίας και στη σχέση ασίστ – λαθών (19 ασ. – 8 λ. η Μπαρτσελόνα, 9 ασ. – 13 λ. ο ΠΑΟ).
Ούτως ή άλλως ήταν πολύ δύσκολο για τον Παναθηναϊκό να αντιμετωπίσει αυτή την Μπαρτσελόνα στην έδρα της, μια ομάδα, που μαζί με την Ρεάλ Μαδρίτης είναι αυτή την περίοδο οι πιο φορμαρισμένες της Ευρώπης. Ο Τσάβι Πασκουάλ χρησιμοποίησε και τους 12 παίκτες του, ενώ το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι οι τελευταίες λύσεις της «Μπάρτσα», ο Τζέικομπ Πούλεν και ο Μασιέι Λάμπε, θα είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στον εφετινό Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό…
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Πούλεν 8, Ντόρσι 5, Σάδα 2, Χουέρτας 4, Αμπρίνες 15, Ναβάρο 8, Παπανικολάου 6, Ολεσον 3, Λόρμπεκ 15, Λάμπε 4, Νάχμπαρ 3, Τόμιτς 11 (9 ρ.).
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Μπράμος 6, Κέρι 2, Μπατίστ 7, Φώτσης 3, Ούκιτς 13, Λάσμε 9, Μαυροκεφαλίδης, Διαμαντίδης 11, Γκιστ 9, Ματσιούλις 2 (6 ρ.), Ράιτ (0/6 σουτ).
Τα αποτελέσματα της 12ης αγωνιστικής (Ε’ Ομιλος):
Αναντολού Εφές – Λαμποράλ Κούτσα 79-105
Ουνικάχα Μάλαγα – Ολυμπιακός 63-80
Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ – Αρμάνι Μιλάνο 73-82
Μπαρτσελόνα – Παναθηναϊκός 84-62
Η Βαθμολογία
*Μπαρτσελόνα 12-0
*Αρμάνι Μιλάνο 9-3
Παναθηναϊκός 6-6
Ολυμπιακός 6-6
Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ 5-7
Ουνικάχα Μάλαγα 5-7
Λαμποράλ Κούτσα 3-9
Αναντολού Εφές 2-10
*Με αστερίσκο οι ομάδες που έχουν ήδη προκριθεί