Ξεκίνησε το πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο εφαρμόζεται σε συνεργασία με το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα «ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» και την υποστήριξη της «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ».
Η επίσημη έναρξη του προγράμματος ανακοινώθηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Π. Μπακογιάννης» του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της «ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» Παύλος Ραβάνης και ο Γενικός Διευθυντής της «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ», Γιώργος Καλούδης.
Στην έναρξη της εκδήλωσης ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη στον χαιρετισμό του τόνισε μεταξύ άλλων: «Από εδώ και στο εξής ένας τεράστιος όγκος συσκευασιών που μέχρι χθες κατέληγε στα σκουπίδια, θα ανακυκλώνεται με ανταποδοτικό όφελος. Τα χρήματα θα ενισχύουν το λογαριασμό αρωγής ορφανών παιδιών του προσωπικού της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του πολιτικού προσωπικού, των συνοριακών φυλάκων και των ειδικών φρουρών. Θέλω να επισημάνω ότι αυτή η δράση φέρνει και μια πρωτιά για την Ελληνική Αστυνομία. Η Ελληνική Αστυνομία είναι ο πρώτος φορέας του δημοσίου που εκπληρώνει την υποχρέωση για ανακύκλωση συσκευασιών σύμφωνα με όσα ορίζει η νομοθεσία περί διασφάλισης της ξεχωριστής συλλογής των επιμέρους υλικών συσκευασίας».
Στον χαιρετισμό του ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μεταξύ άλλων, επεσήμανε: «Αυτό που αξίζει να πούμε είναι ότι έχουμε αργήσει και το σημερινό μήνυμα που δίνει με την επιλογή της αυτή η Ελληνική Αστυνομία είναι ότι πρέπει να βάλουμε πολύ περισσότερες δυνάμεις και να θυμίζουμε καθημερινά όλο και περισσότερο, ότι έχουμε αργήσει στο δρόμο της ανακύκλωσης και σε όλα τα περιβαλλοντικά, αν θέλετε Συμφωνα, τα οποία είναι απαραίτητα για τη ζωή μας, αλλά δυστυχώς πολύ συχνά μένουν λόγια… Δυστυχώς η χώρα μας σήμερα χάνει το 83% των πόρων που εισέρχονται στην κατανάλωση, γιατί 83% είναι ο συντελεστής ταφής σήμερα στην Ελλάδα. Πρέπει να φτάσουμε πολύ γρήγορα και να υπερβούμε ακόμα και το 50% στην επαναχρησιμοποίηση και στην ανακύκλωση…».
Στη συνέχεια ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Σήμερα, ξεκινώντας απλά, από το στενό εργασιακό μας χώρο, θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τις καθημερινές μας συνήθειες αναφορικά με τη διαχείριση διαφόρων, άχρηστων για εμάς και βλαβερών για το περιβάλλον αντικειμένων, όπως είναι και λέγονται τα σκουπίδια μας, μέσω της υλοποίησης ενός πιλοτικού προγράμματος ανταποδοτικής ανακύκλωσης σε συγκεκριμένα κτίρια μεγάλων υπηρεσιακών Μονάδων…να ανταποκριθούμε, εν τέλει, ως επαγγελματίες αλλά κυρίως ως άνθρωποι και ως μέλη μιας σύγχρονης, ευαισθητοποιημένης και οργανωμένης κοινωνίας στην υποχρέωσή μας να διαφυλάξουμε το περιβάλλον που ζούμε, να αναβαθμίσουμε τη δική μας ποιότητα ζωής μα περισσότερο αυτή των παιδιών μας, να διαχειριστούμε κατά τρόπο πολιτισμένο και υπεύθυνο τα βλαβερά για το περιβάλλον καταναλωτικά μας υπολείμματα….»
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης ξεκινά αρχικά πιλοτικά σε (14) Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με προοπτική να επεκταθεί και σε άλλες Υπηρεσίες.
Τα έσοδα από την εφαρμογή του προγράμματος πιστώνονται αποκλειστικά στο λογαριασμό Αρωγής Ορφανών τέκνων του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.