Η οθόνη του σχεδόν «ακουμπά» τη θάλασσα. Και οι 400 θέσεις των θεατών «πατούν» το πράσινο ενός όμορφου πάρκου, δίπλα στη μαρίνα Αλίμου. Το «Cine Αλιμος», από το 2016 οπότε άνοιξε, καθιερώθηκε γρήγορα ως θερινή απόδραση για τους κατοίκους του Αλίμου και των γύρω περιοχών, και έγινε στέκι για νέους και οικονομικά αδύναμους, καθώς το εισιτήριο ήταν μόλις 4 ευρώ. Η πολεοδομία Ελληνικού – Αργυρούπολης και η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου όμως έκριναν ότι ο υπαίθριος κινηματογράφος παραβιάζει την πολεοδομική νομοθεσία, καθώς και διατάξεις περί αιγιαλού, παραλίας και προστασίας της δημόσιας περιουσίας και για αυτό επέβαλαν πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης αυθαίρετων κατασκευών, ύψους 73.000 ευρώ.

Μάλιστα, οι αρμόδιες υπηρεσίες συνιστούν την άμεση κατεδάφιση των υποδομών του θερινού σινεμά, γεγονός που προκαλεί εύλογες απορίες στους παροικούντες την… Αθηναϊκή Ριβιέρα η οποία «κρύβεται» πίσω από ένα πλήθος αυθαίρετων κατασκευών που καμία κυβέρνηση δεν κατάφερε να γκρεμίσει.
Αρκεί να θυμηθεί κανείς την κατεδάφιση του νυχτερινού κέντρου «Φαντασία», το 2010, παρουσία του τότε πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου και της υπουργού Περιβάλλοντος κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη και τις υποσχέσεις που έμειναν στα λόγια για απελευθέρωση του παραλιακού μετώπου της Αθήνας και ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτό.
Ο …αστικός μύθος λέει ότι η ιστορία για το Cine Αλιμος ξεκίνησε από τις καταγγελίες ενός δημότη. Ο δήμαρχος Αλίμου κ. Ανδρέας Κονδύλης πάντως, υποστηρίζει ότι πρόκειται για πόλεμο που ξεκίνησε η δημοτική παράταξη «Άνω – Κάτω Καλαμάκι», η οποία έχει δημοσίως καταγγείλει τη λειτουργία του θερινού κινηματογράφου.
Σε κάθε περίπτωση, στην έκθεση αυτοψίας, οι υπάλληλοι της πολεοδομίας καταγράφουν σειρά αυθαιρεσιών σε κοινόχρηστους χώρους. Σε αντίστοιχη έκθεση της Κτηματικής Υπηρεσία Πειραιά Νήσων και Δυτικής Αττικής διαπιστώνονται αυθαιρεσίες εντός της ζώνης αιγιαλού και της κοινόχρηστης παραλίας (μεταλλικές και ξύλινες κατασκευές, διαφημιστικές πινακίδες, περιφράξεις, δάπεδα από σκυρόδεμα κ.ά). Μάλιστα με έγγραφό της, στις 3 Μαρτίου η κτηματική υπηρεσία καλεί τον δήμο Αλίμου να γκρεμίσει τις μόνιμες κατασκευές και να απομακρύνει τις υπόλοιπες έως τις 3 Απριλίου. Διαφορετικά, την κατεδάφιση θα αναλάβει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, με εξαίρεση τις τουαλέτες του κινηματογράφου, οι οποίες όπως παραδέχεται υπερβαίνουν την προβλεπόμενη δόμηση _ αν και, όπως υποστηρίζει, έχουν υπαχθεί στον νόμο 4178/2013 για τη νομιμοποίησή τους _ οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις είναι νόμιμες. Ο κ. Κονδύλης επισημαίνει ότι υπάρχει πρακτικό έγκρισης διαμόρφωσης του χώρου από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής της περιφερειακής ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών, για τον συγκεκριμένο χώρο. Τονίζει μάλιστα, ότι σε παλαιότερο έγγραφο της Πολεοδομίας (Οκτώβριος 2017) αναφέρεται ότι για κατασκευαστικά έργα διαμόρφωσης κοινοχρήστων χώρων αρκεί η έγκριση Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.
Υποστηρίζοντας τη νομιμότητα των εγκαταστάσεων ο δήμος έχει υποβάλλει ένσταση κατά της απόφασης της πολεοδομίας, ενώ παράλληλα ζητά αλλαγή χάραξης αιγιαλού και παραλίας, με δεδομένο ότι το παραλιακό μέτωπο της περιοχής έχει κατασκευαστεί με επιχωματώσεις.
Πρώτη προβολή με quest star τον δήμαρχο
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Κονδύλης επιμένει ότι το Cine Άλιμος θα ξεκινήσει τις προβολές την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει. Η ταινία που θα …ανοίξει τη φετινή σεζόν θα είναι ο «Καζαντζάκης» του Γιάννη Σμαραγδή, στην οποία κάνει ένα …πέρασμα και ο δήμαρχος Αλίμου. Ήταν άλλωστε ο ίδιος ο σκηνοθέτης, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, που του είχε προτείνει η περίφραξη του κινηματογράφου να είναι χαμηλή, ώστε οι θεατές να αγναντεύουν τη θάλασσα.