Την έντονη αποδοκιμασία των γιατρών που εργάζονται στις μονάδες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης συναντά η προσπάθεια της κυβέρνησης να θέσει σε λειτουργία τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) εντός των υπαρχόντων Κέντρων Υγείας αστικού τύπου και όχι ως αυτόνομες μονάδες.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ ΠΕΔΥ κ. Παναγιώτη Ψυχάρη, δεν υπήρξε σημαντικό ενδιαφέρον από τους γενικούς γιατρούς για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ.
«Εχει δηλώσει μόνο το 35%-40% των γιατρών και γι’ αυτό αναμένουμε να ξαναγίνει η προκήρυξη» τονίζει. Προσθέτει δε ότι «ο αρχικός σχεδιασμός ήταν διαφορετικός απ’ αυτό που θέλει να υλοποιήσει η κυβέρνηση. Γι’ αυτό υπάρχει και αναταραχή. Περιμέναμε ότι οι ΤΟΜΥ θα λειτουργούσαν ως αυτόνομες μονάδες. Τελικά πάνε να «εισβάλουν» στα Κέντρα Υγείας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο παύει και η σημασία του ιατρείου της γειτονιάς».
Ο λόγος –κατά τον κ. Ψυχάρη –είναι ότι δεν υπάρχει διαθέσιμη κτιριακή υποδομή. «Είχαν κλείσει από την προηγούμενη κυβέρνηση πολλές μονάδες. Σε αυτές που έχουν μείνει, έχουν συγκεντρωθεί όλοι οι γιατροί, οι οποίοι στην κυριολεξία στριμώχνονται, αδυνατώντας να κάνουν καλά τη δουλειά τους» σημειώνει.
Ενισχύοντας την θέση αυτή, ο καρδιολόγος κ. Γιώργος Βήχας αναφέρει ότι το Κέντρο Υγείας Αγίου Δημητρίου, μία μονάδα που δουλεύει ήδη πολύ καλά, θα αντιμετωπίσει προβλήματα με τη δέσμευση χώρων από την ΤΟΜΥ, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε σύμπτυξη των ιατρείων. «Οταν έχεις κάτι το οποίο ήδη λειτουργεί καλά, είναι κρίμα να το συρρικνώνεις προκειμένου να αναπτύξεις μία ΤΟΜΥ. Αυτό που έπρεπε να γίνει είναι να αναπτυχθεί ο εξοπλισμός των υπαρχόντων Κέντρων Υγείας σύμφωνα με τις ιατρικές ειδικότητες που έχει κάθε μονάδα» δηλώνει.
Υπέρ του Κέντρου Υγείας και κατά της ΤΟΜΥ τάσσεται και ο χειρουργός διευθυντής ΕΣΥ, επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας Νέου Κόσμου κ. Διονύσης Λαμπαδάριος.
«Πουθενά στον πανελλαδικό προγραμματισμό του υπουργείου 239 ΤΟΜΥ δεν εμφανίζονται να συγχέονται με αναπτυγμένα συγκροτήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως τα υπάρχοντα Κέντρα Υγείας. Στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στην Κρήτη ή στον Πειραιά οι ΤΟΜΥ φαίνονται να εξυπηρετούν ελλείπουσες υποδομές της γειτονιάς και όχι να υποκαθιστούν υπάρχουσες δομές. Στον Νέο Κόσμο, ως πιλοτικό Κέντρο Υγείας (με 20 οικογενειακούς γιατρούς γύρω παλαιότερα) από το 1964 (το κτίριο είναι του 1952) μπορεί να έχει κτιριακά προβλήματα, να χρήζει κτιριακού εκσυγχρονισμού, αλλά με τη νέα πρόταση της τεχνικής υπηρεσίας της 1ης ΥΠΕ καταλαμβάνεται σπάταλα ένα μεγάλο μέρος του κτιρίου».
Οπως λέει ο κ. Λαμπαδάριος, καταστρέφεται μεγάλο μέρος της δραστηριότητας του Κέντρου Υγείας Νέου Κόσμου, το οποίο απασχολεί 80 εργαζομένους και εξυπηρετεί 500 άτομα ημερησίως, διαθέτοντας παθολογικά, χειρουργικά τμήματα, καθώς και άλλων ειδικοτήτων, οδοντιατρικό και οδοντοπροσθετικό τμήμα, τμήμα βιοπαθολογίας, ακτινολογικό, αλλά και Κέντρο Μάνας και Παιδιού στο οποίο παρέχεται προληπτική παιδιατρική οδοντιατρική.
«Στην περιοχή του Νέου Κόσμου», προσθέτει, «χρειάζονται πέντε ΤΟΜΥ, περιφερειακά του Κέντρου Υγείας, και συγκεκριμένα στις περιοχές Κουκάκι, Μετς, Δάφνη, Ανω Νέα Σμύρνη και Νέα Σμύρνη».

HeliosPlus