Το σύστημα εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης (e-learning), το οποίο παρέχει ως χορηγία για τα επόμενα τρία έτη η εταιρία SQLearn στις δέκα Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) της Ελλάδας, στο πλαίσιο συνεργασίας της με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής παρουσιάστηκε σήμερα Τετάρτη στην ΑΕΝ Ασπροπύργου.
Στην τελετή έδωσαν το παρών ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Διοικητής της ΑΕΝ Ασπροπύργου, Πλοίαρχος ΛΣ Σταμάτης Φωτεινός, ο Διευθυντής της ΔΕΚΝ, Αρχιπλοίαρχος ΛΣ Στέλιος Μπέλλας, ο Γενικός Διευθυντής της SQLearn Σπύρος Γκούμας, ο εκπρόσωπος της εταιρίας Theta Marine Consulting, η οποία παρέχει το πρωτογενές υλικό, Cpt Ιωάννης Θεοδωράκας, διευθυντές, καθηγητές και στελέχη της ΑΕΝ Ασπροπύργου, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση πρόκειται για μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι μαθητές με προσωπικούς μοναδικούς κωδικούς θα μπορούν να παρακολουθούν ψηφιακά μαθήματα που έχει υλοποιήσει η SQLearn σε συνεργασία με τη Theta Marine Consulting. Τα μαθήματα συνεχώς ανανεώνονται. Η πλατφόρμα περιλαμβάνει ακόμα σύστημα αυτοματοποιημένης διαχείρισης της εκπαίδευσης (Training Matrix).
Η παρακολούθηση των ψηφιακών μαθημάτων προϋποθέτει την ενεργό συμμετοχή του εκπαιδευόμενου, ενισχύοντας έτσι τη σημασία της αυτο-εκπαίδευσης στην ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων (soft skills). Το εν λόγω σύστημα χρησιμοποιείται ήδη από τη ναυτιλιακή αγορά για επιμόρφωση και κατάρτιση των πληρωμάτων ακόμα και στο ταξίδι, στο πλαίσιο μιας συνεχούς εκπαίδευσης σε ζητήματα που καλύπτουν απαιτήσεις διεθνείς, εθνικές και της σημαίας, ασφαλείας κ.λπ. Η δομή των ψηφιακών μαθημάτων, τα οποία περιλαμβάνουν σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές όπως 3D animation, είναι σχεδιασμένη σύμφωνα με τη θεωρία εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης. Το όλο σύστημα έχει πιστοποίηση από τον Αμερικανικό Νηογνώμονα. Τα μαθήματα γίνονται στα Αγγλικά, που είναι η γλώσσα την οποία χρησιμοποιούν διεθνώς οι ναυτικοί.
«Η γνώση είναι δύναμη και όσο η γνώση ενισχύεται τόσο ενισχύεται και η αυτοπεποίθηση του ανθρώπου», δήλωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας. Το ίδιο σύστημα έχει ήδη εγκατασταθεί στις ΑΕΝ Χίου και Οινουσσών. Ο κ. Κουρουμπλής ευχαρίστησε τον κ. Γκούμα για την χορηγία της εταιρίας του και τόνισε τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στη Ναυτική Εκπαίδευση και ιδίως στις νέες εκπαιδευτικές τεχνολογίες. Όπως είπε πολύ σύντομα το Υπουργείο Ναυτιλίας θα καταθέσει διάταξη νόμου που θα προβλέπει μεγάλη αύξηση των οργανικών θέσεων των καθηγητών, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή αναπλήρωση των θέσεων που κατάργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Ο κ. Κουρουμπλής είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση ενέταξε σε όλα τα προγράμματα 10 εκατομμύρια ευρώ για τον εξοπλισμό των Σχολών και ότι επιδιώκει για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος να αυξήσει ακόμα περισσότερο το επίδομα σίτισης, το οποίο επανέφερε εφέτος. Επιπλέον εξασφάλισε 290 θέσεις ωρομισθίων καθηγητών στις ΑΕΝ και στα ΚΕΣΕΝ.
Επίσης σημείωσε τις προσπάθειες του Υπουργείου σε συνεργασία με την ΕΕΕ και το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδας για τη βελτίωση των υποδομών στις ΑΕΝ, τη συνεργασία του ΥΝΑΝΠ με το Ίδρυμα Ευγενίδου για την αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών και τις ευγενικές χορηγίες των εταιριών που ενδιαφέρονται για τη Ναυτική Εκπαίδευση. Επίσης ανακοίνωσε ότι εντός των ημερών θα καταθέσει στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το Αφήγημα του Υπουργείου για την Ελληνική Ναυτιλία, το πρώτο τμήμα του αφορά τη Ναυτική Εκπαίδευση. Στόχος είναι να καταλήξει η Βουλή σε έναν κοινό τόπο για τη Ναυτιλία και τη Ναυτική Εκπαίδευση και να έχουν κοινή πολιτική όλα τα πολιτικά κόμματα στους τομείς αυτούς, κατέληξε ο κ. Κουρουμπλής.
Ο κ.Γκούμας δήλωσε η εταιρία του είναι «αμιγώς ελληνική, απασχολεί σαράντα πέντε νέους επιστήμονες και δίνει υπηρεσίες στην ελληνική ναυτιλία, με περίπου εικοσιπέντε μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες στο πελατολόγιό της σήμερα. Διαθέτει συστήματα που σε ένα μεγάλο μέρος, αποτελούν παγκόσμια καινοτομία.»
«Θεώρησα ότι αυτοί που πρέπει πρώτοι να πάρουν την υπηρεσία που δίνουμε στις ναυτιλιακές εταιρείες, είναι τα νέα παιδιά, που σπουδάζουν στις Ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού. Φτιάχνουμε συστήματα, που κάνουν τη διαχείριση της εκπαίδευσης για τις εταιρείες και παράγουμε εκπαιδευτικό περιεχόμενο που είναι ειδικό για την εκπαίδευση των ανθρώπων πάνω στα πλοία. Αυτό που παραδίδουμε σήμερα στις Σχολές είναι μία πλατφόρμα, ένα σύστημα διαχείρισης εκπαίδευσης, το οποίο μπορεί να είναι προσβάσιμο από οποιονδήποτε έχει κωδικό πρόσβασης από οποιοδήποτε σημείο έχει σύνδεση με το internet» ανέφερε ο κ. Γκούμας και συνέχισε λέγοντας: «Στο σύστημα αυτό είναι ενταγμένα ένας μεγάλος αριθμός μαθημάτων τα οποία έχουμε ήδη πιστοποιήσει από τον Αμερικάνικο νηογνώμονα που σημαίνει ότι όποιος τα παρακολουθήσει και τα ολοκληρώσει θα πάρει και το αντίστοιχο πιστοποιητικό το οποίο θα φέρει την σφραγίδα του Αμερικάνικου νηογνώμονα. Κάνουμε τη δωρεά για να δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά, πρωτίστως να μάθουν εκτός από αυτή τη γνώση που θα αποκομίσουν μέσα από την παρακολούθηση των ψηφιακών μαθημάτων, να μάθουν και τον τρόπο που θα εκπαιδευτούν ως επαγγελματίες πάνω σε μια εταιρεία.
Άρα έχουμε δύο κέρδη από τη μία έχουμε αποκτήσει γνώση που είναι πάρα πολύ σημαντική, η οποία είναι γνώση σύγχρονη και απαιτητή από τις εταιρείες, και δεύτερον τα παιδιά έχουν ήδη μάθει τον τρόπο με τον οποίον θα εκπαιδευτούν όταν πάνε σε μια εταιρεία».