Ποινή φυλάκισης επτά μηνών επέβαλε τη Δευτέρα στον ψευδομουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μετέ και τον ιμάμη Γλαύκης Ερκάν Αζίζογλου το Δ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης.

Οι Μετέ και Αζίζογλου κατηγορούνταν για αντιποίηση άσκησης υπηρεσίας λειτουργού θρησκείας γνωστής στην Ελλάδα και διατάραξη θρησκευτικής συνάθροισης ύστερα από τα γνωστά γεγονότα της Γλαύκης, στις 14 Ιουλίου 2016, στην κηδεία του άτυχου στρατιώτη που έχασε τη ζωή του ενώ κολυμπούσε στη θάλασσα στα ΚΑΑΥ Κεραμωτής.

Τότε ο αυτοαποκαλούμενος «εκλεγμένος μουφτής» της περιοχής που πήγε στην κηδεία, θέλοντας να διώξει το νόμιμο μουφτή Μεμέτ Εμίν Σινίκολου, προκάλεσε για αρκετή ώρα ένταση, ενώ σε βίντεο που έκανε το γύρω του Διαδικτύου φαινόταν η έντονη λογομαχία που είχαν οι δύο άντρες. Παρών στο περιστατικό ήταν και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεϊν Ζεϊμπέκ.

Στο πλευρό των κατηγορουμένων βρέθηκαν ο βουλευτής Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ο δήμαρχος Μύκης Καπζά Τζεμήλ, ο ψευδομουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, ο πρόεδρος του Κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας, Μουσταφά Αλή Τσαούς, μειονοτικοί δημοσιογράφοι από Κομοτηνή και Ξάνθη αλλά και 300 περίπου, μεταφερόμενοι με πέντε πούλμαν από την περιοχή της Ξάνθης.

Ως μάρτυρες υπεράσπισης των κατηγορουμένων κατέθεσαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χουσεϊν Ζεϊμπέκ κι ένας θεολόγος της Μύκης (Μέτσο Σαλή) ενώ ως μάρτυρες κατηγορίας κατέθεσαν ο Μουφτής Ξάνθης Μεμέτ Εμίν Σινίκολου, η τομεάρχης Θράκης των ΑΝΕΛ Χρύσα Ούτση, ο Ιωσήφ Μαυράκης και οι Κεμάλ Κατουνλού Νταγκαλά, Χαϊρη Ιμάμ, Νουρή Φαρζλή.

Tην ενοχή των κατηγορουμένων ζήτησε ο Εισαγγελέας της έδρας, για να επιβάλει τελικά το δικαστήριο και στους δύο κατηγορουμένους ποινή φυλάκισης κατά συγχώνευση επτά μηνών με αναστολή. Οι δύο κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Εις βάρος του Αχμέτ Μετέ εκκρεμεί μία ακόμη δίκη για τις αντισημιτικές δηλώσεις που έκανε τον Αύγουστο του 2014 με τις οποίες φέρεται να δικαίωνε τον Χίτλερ για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων.