Με πλειοψηφία 3-2 το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών Αθήνας απέρριψε την αίτηση της Ηριάννας για αναστολή εκτέλεσης της πρωτόδικης ποινής που την έστειλε στη φυλακή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Μαζί με την αίτηση της πανεπιστημιακού, απορρίφθηκε και η αίτηση του Περικλή, ο οποίος κρίθηκε πρωτοδίκως ένοχος για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και για διακεκριμένη οπλοκατοχή και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 13 ετών, χωρίς ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση που άσκησε.

Νωρίτερα, οι καταδικασθέντες, η Ηριάννα και ο Περικλής, υπογράμμισαν ότι με την καταδικαστική απόφαση που τους επιβλήθηκε, διακόπηκαν πρόωρα τα σχέδια τους .

Στην κατάθεσή της, η Ηριάννα σημείωσε πως εργάζεται σε δυο δουλειές (στο Πανεπιστήμιο και με ξένους φοιτητές σε ειδικό πρόγραμμα) και πως ήταν σίγουρη πως θα αθωωθεί.

Μάλιστα ανέφερε πως τρεις μήνες πριν την απόφαση, έκανε αίτηση για πρόγραμμα που αφορούσε προσφυγόπουλα (για να τα διδάξει) και «όλα σταμάτησαν» υποστηρίζοντας πως νιώθει προσβεβλημένη.

Καθηγήτρια της νεαρής πανεπιστημιακού τόνισε πως εργάζεται μαζί της πέντε χρόνια και πως αυτό που τον χαρακτηρίζει είναι το ήθος και οι επιδόσεις της.

Η πρόεδρος σημείωσε ότι η Ηριάννα με άδειες μπορεί να συνεχίζει το διδακτορικό της, με την καθηγήτριά της να αντιτείνει ότι συμμετέχει σε έρευνα, αμείβεται και είναι απαραίτητη η παρουσία της.

Στο άκουσμα της ετυμηγορίας, άτομα εκσφενδόνισαν μπουκάλια, φωνάζοντας συνθήματα. «Ο Τσοχατζόπουλος είναι έξω! Όλους τους αφήνετε, και δυο παιδιά μένουν μέσα…», αντέδρασαν κάποιοι.

Η πρόταση του εισαγγελέα

Να απορριφθεί η αίτηση αποφυλάκισης της Ηριάννας πρότεινε ο εισαγγελέας στη συνεδρίαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών Αθήνας.

Περίπου στις δύο το μεσημέρι, έφτασε στην κατάμεστη αίθουσα του δικαστηρίου η Ηριάννα (μαζί με τον Περικλή, η υπόθεση του οποίου εκδικάζεται μαζί με τη δική της), συνοδεία αντρών της αντιτρομοκρατικής με κουκούλες και όπλα. Στην αίθουσα εκτυλίχθηκε μικροεπεισόδιο με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, με την πρόεδρο του δικαστηρίου να δηλώνει ότι «προσπαθεί να υπερασπιστεί τη δικαιοσύνη» και πως «δεν έχει αντιπαλότητα με κανέναν».

Ενταση μετά την απόφαση

Διαμαρτυρίες αλληλέγγυων μετά την απόφαση όπου άγνωστα άτομα έβαλαν φωτιά σε κάδο απορριμάτων ενώ ακολούθησαν και συνθήματα υπέρ της αποφυλάκισης της Ηριάννας. Ακολούθησε πορεία των αλληλέγγυων προς τα Εξάρχεια με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να τους ακολουθεί κατά πόδας.

Κοντονής: Δυσάρεστη έκπληξη

Μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής έκανε αναφορά στην απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών.

«Αποτέλεσε για μας μια δυσάρεστη έκπληξη. Και τούτο διότι, πρώτον η στάση της αιτούσας, αυτής της κοπέλας η οποία έχει καταδικαστεί σε πολυετή κάθειρξη, καθόλο το χρόνο της υποδικίας της, ήταν απολύτως υποδειγματική, αφού τήρησε όλα εκείνα τα καταναγκαστικά δικονομικά μέτρα, τα οποία της είχαν επιβληθεί. Δεύτερον, η ίδια σεβόμενη το δικαιικό μας σύστημα, αξιοποίησε τα δικονομικά εργαλεία που της παρέχει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας για την άρση συγκεκριμένων περιοριστικών όρων οι οποίοι εμπόδιζαν την επιστημονική της εξέλιξη, κυρίως την άρση απαγόρευσης της δυνατότητας που είχε να ταξιδεύει στο εξωτερικό. Και το τρίτον, είναι ότι οι πολίτες ζητούν και απαιτούν από τη δικαιοσύνη ίσα μέτρα και ίσα σταθμά για όλους. Είναι τουλάχιστον περίεργο πως ορισμένοι που έχουν καταδικαστεί σε πολυετείς ποινές κάθειρξης για εμπόριο ναρκωτικών μπορούν να έχουν το ευεργέτημα της αναστολής μέχρι την εκδίκαση της έφεσης και άλλες περιπτώσεις, όπως η συγκεκριμένη, τέτοιο ευεργέτημα δεν μπόρεσε να πάρει ούτε από το δικαστήριο που εξέδωσε την απόφαση ούτε από το δικαστήριο το οποίο συνεδρίασε σήμερα», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Παράλληλα ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι «οι ενέργειες που έλαβαν χώρα μετά την έκδοση της απόφασης – βιαιοπραγίες και λεκτικές επιθέσεις κατά των δικαστών που συγκρότησαν τη σύνθεση του δικαστηρίου – είναι και απαράδεκτες και καταδικαστέες. Και τούτο γιατί όχι μόνο δυσφημούν την προσπάθεια και τον αγώνα που κάνει αυτή η κοπέλα να αποδείξει τη βασιμότητα των ισχυρισμών της, και την προσπάθεια που κάνουν οι νομικοί της συμπαραστάτες, να πείσουν περί της βασιμότητας των νομικών και των πραγματικών γεγονότων και ισχυρισμών τους οποίους αναπτύσσουν ενώπιον του δικαστηρίου, αλλά και γιατί πάνω από όλα και οι δικαστές είναι άνθρωποι και ως άνθρωποι κάνουν λάθη».

«Όλα χάθηκαν»

Λίγο νωρίτερα η 28χρονη είπε στο δικαστήριο πως είχε απόλυτη βεβαιότητα για την αθώωση της γιατί ήξερε ποια ήταν η αλήθεια: «Η μισή μου ζωή είναι η ακαδημαϊκή μου καριέρα και η άλλη μισή η εργασία μου.

» Διδάσκω και στο διδασκαλείο και στους πρόσφυγες. Εργάζομαι για το e-learning, ενώ είμαι εκπαιδεύτρια σε ξένους φοιτητές για εξ αποστάσεως εκμάθηση Ελληνικών. Ήμουν έτοιμη να συνεχίσω να κατακτώ πράγματα, ώσπου όλα κόπηκαν. Λίγο πριν από την καταδίκη μου ήμουν έτοιμη να καταθέσω ένα πρόγραμμα για παιδιά. Ένα όνειρο που είχα από 19 χρόνων. Την 1η Ιουνίου μου στερήθηκε η ακαδημαϊκή μου διαδρομή, η εργασία μου, οι φίλοι μου, η οικογένεια. Η απουσία μου από αυτήν την τάξη είναι σαν να μου στερούν 6 χρόνια μεταπτυχιακά. Είχα βεβαιότητα για την αθώωση μου, ήξερα ποια είναι η αλήθεια, και ξαφνικά όλα χάθηκαν».

Στο δικαστήριο κατέθεσαν και ο καθηγήτριες της Ηριάννας στο Πανεπιστήμιο Μαρία Ιακώβου και Αμαλία Μόζερ, οι οποίες τόνισαν πως η αιτούσα είναι τελειόφοιτη με 9,85 με άριστα το 10 και ότι εργάζεται στο ίδρυμα 2,5 χρόνια.

«Είναι εξειδικευμένη επιστήμονας και προσφέρει έργο. Η κοσμήτορας είναι συγκλονισμένη με ό,τι της συνέβη. Η παρουσία της στο σχολείο του Πανεπιστημίου, όπου οι ξένοι μαθαίνουν ως δεύτερη γλώσσα τα ελληνικά είναι επιβεβλημένη. Μάλιστα πια αμείβεται αφού το Πανεπιστήμιο προσφέρει υποτροφία εργασίας στους αριστούχους», είπε η κ. Ιακώβου. Η καθηγήτρια Αμαλία Μόζερ είπε ότι εάν δεν συνεχίσει η 29χρονη ό,τι έχει ξεκινήσει και παραμείνει στη φυλακή, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για το επαγγελματικό της μέλλον.

Κατά τον εισαγγελέα, πάντως, η διδακτορική διατριβή της Ηριάννας βρίσκεται στην πρώτη φάση της και άρα σε «όχι τόσο σημαντικό στάδιο», που να συντρέχει υπέρμετρη βλάβη από την κράτηση της.

Παραδέχθηκε ωστόσο πως βλάπτεται η ενασχόληση της με την διδασκαλία, αυτή όμως «είναι μια συνέπεια του εγκλεισμού της». Αντίστοιχα για τον 33χρονο, ο εισαγγελικός λειτουργός εκτίμησε πως τα προβλήματα υγείας που έχει μπορούν να αντιμετωπιστούν «από το ιατρικό προσωπικό των φυλακών» και επομένως δεν υφίσταται βλάβη από την κράτηση.