Η Πίνδος είναι η μεγαλύτερη οροσειρά της Ελλάδας, με μήκος 230 χλμ. και πλάτος 70 χλμ. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό σύμπλεγμα βουνών, κορυφών, υψιπέδων, κοιλάδων και φαραγγιών που διασχίζει τη Δυτική Ελλάδα. Τα σημαντικότερα βουνά που συνθέτουν την οροσειρά της Πίνδου είναι ο Σμόλικας, τα Αθαμανικά Ορη, ο Γράμμος, η Τύμφη και τα Αγραφα, στολισμένα με πυκνά δάση, ρέματα, ποτάμια και γραφικά χωριουδάκια.
Σε αυτό το μαγευτικό τοπίο θα λάβει χώρα εφέτος για πέμπτη φορά μια μεγάλη αθλητική, ποδηλατική και εξερευνητική πρόκληση, το Bike Odyssey. Ο Cross Country ποδηλατικός αγώνας που θα διεξαχθεί από τις 18 έως τις 25 Ιουνίου 2017 διασχίζει ουσιαστικά την οροσειρά της Πίνδου. Θεωρείται μάλιστα ο δυσκολότερος ποδηλατικός αγώνας στην Ελλάδα και ένας από τους δυσκολότερους παγκοσμίως.

Η εκκίνηση θα δοθεί στο χωριό Σμίξη του Δήμου Γρεβενών και ο τερματισμός θα γίνει στη Ναύπακτο. Η διαδρομή του Cross Country έχει συνολικό μήκος 600 χλμ., με 25.000 μέτρα υψομετρικές διαφορές, και περνάει από 57 χωριά της ορεινής Ελλάδας. Υπάρχουν λίγα ασφάλτινα τμήματα, αρκετά μονοπάτια ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό της διαδρομής καλύπτεται από χώμα.

Ο αγώνας αποτελείται από επτά στάδια και έναν «πρόλογο», και έχει οκτώ χωριά-σταθμούς. Στον πρόλογο γίνεται αγώνας MTB και έχει ως αφετηρία και τερματισμό την πλατεία του πρώτου χωριού. Η εκκίνηση θα δοθεί στη Σμίξη, έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της χώρας που είναι χτισμένος σε υψόμετρο 1.220 μέτρων στις πλαγιές του Σμόλικα. Το όνομά της προέρχεται από τη «σμίξη» των οικισμών Πινακάδες και Μπίγκα, οι κάτοικοι των οποίων ήθελαν να γλιτώσουν από την ελονοσία.
Στα υπόλοιπα στάδια αφετηρία είναι η πλατεία ενός χωριού-σταθμού και τέρμα η πλατεία του επόμενου χωριού-σταθμού. Σταθμοί είναι το Μέτσοβο, η Πύλη, το Νεοχώρι, το Κρίκελλο, ο Αθανάσιος Διάκος, η Ανω Χώρα και τελικός σταθμός η Ναύπακτος.
Στο Bike Odyssey συμμετέχουν ομάδες των δύο ατόμων. Ο αγώνας απευθύνεται σε ανθρώπους που θέλουν να γνωρίσουν το ομορφότερο κομμάτι της άγνωστης και ανεξερεύνητης Ελλάδας και ταυτόχρονα να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε άκρως δύσκολες και απαιτητικές καταστάσεις.
Ειδικά εφέτος θα διεξαχθούν τέσσερις παράλληλοι αγώνες, προσφέροντας περισσότερες ευκαιρίες και επιλογές συμμετοχής:
3-Days North Odyssey: Τριήμερος αγώνας στις 18-20 Ιουνίου, παράλληλα με τα τρία πρώτα στάδια του οκταήμερου Bike Odyssey, με εκκίνησηαπό το χωριό Σμίξη (Γρεβενά) και τερματισμό στο Νεοχώρι (Λίμνη Πλαστήρα).
1o στάδιο:Σμίξη – Μέτσοβο
2ο στάδιο:Μέτσοβο – Πύλη
3ο στάδιο:Πύλη – Νεοχώρι
3-Days South Odyssey: Τριήμερος αγώνας στις 23-25 Ιουνίου, παράλληλα με τα τρία τελευταία στάδια του οκταήμερου Bike Odyssey, με εκκίνηση από το χωριό Κρίκελλο (Γρεβενά) και τερματισμό στη Ναύπακτο.
1o στάδιο:Κρίκελλο – Αθ. Διάκος
2ο στάδιο:Αθ. Διάκος – Ανω Χώρα
3ο στάδιο:Ανω Χώρα – Ναύπακτος
1-Day North Odyssey: Μονοήμερος αγώνας στις 18 Ιουνίου, από τη Σμίξη Γρεβενών ως το Μέτσοβο, απόστασης 70 χλμ. σε μια πανέμορφη διαδρομή και πέρασμα από τον Εθνικό Δρυμό της Πίνδου, γνωστό ως Βάλια Κάλντα.
1-Day South Odyssey: Αγώνας που θα καλύπτει μόνο το τελευταίο στάδιο του μεγάλου αγώνα στις 25 Ιουνίου, από την Ανω Χώρα ως τη Ναύπακτο, και διοργανώνεται μαζί με το mtbxpert.gr.
Ο αγώνας είναι ανοιχτός και μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι ενήλικοι ασχέτως ηλικίας, χωρίς να χρειάζεται δελτίο αθλητή, αρκεί να γνωρίζουν ορεινή ποδηλασία/ποδηλασία δρόμου και να έχουν πολύ καλή φυσική κατάσταση.
Οι δηλώσεις συμμετοχής και οι υπεύθυνες δηλώσεις γίνονται ηλεκτρονικά (info@bikeexpert.gr) ή με φαξ (210 6613120) και μπορείτε να τις προμηθευτείτε από την ιστοσελίδα http://www.bikeodyssey.gr ή από το κατάστημα bikeexpert, Αγίου Ιωάννου Θεολόγου 31, Γέρακας.

HeliosPlus