Με μηνύσεις και αγωγές κατά παντός υπευθύνου απειλούν οι ξενοδόχοι και άλλοι επιχειρηματίες της Ύδρας στο «μπλακ άουτ» που σημειώθηκε ξημερώματα Κυριακής στο νησί, προκαλώντας πολλά προβλήματα σε κατοίκους, τουρίστες αλλά και καταστηματάρχες.

Το πρόβλημα αποκαταστάθηκε έπειτα από 30 ώρες, προκαλώντας την οργή των κατοίκων, με την πρόεδρο των ξενοδόχων της Ύδρας, Μαρία Κλαδάκη, να προαναγγέλλει την προσφυγή στη δικαστική οδό.

Με μηνύσεις απείλησε νωρίτερα και ο δήμαρχος Ύδρας, Γιώργος Κουκουδάκης. «Έχει ταλαιπωρηθεί ο επιχειρηματικός κόσμος του νησιού, οι επισκέπτες μας, μόλις τελειώσει αυτή η κρίση ο Δήμος μας θα προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για να καταλογιστούν ευθύνες… Δε νοείται σε μια ευρωπαϊκή χώρα το 2018 να υπάρχει βλάβη στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και να θέλουμε 24 ώρες να την εντοπίσουμε και να ταλαιπωρείται ο κόσμος» ήταν τα ακριβή του λόγια.

Η κατάσταση στο νησί ήταν χαοτική, καθώς η Ύδρα έμεινε για σχεδόν δύο μέρες χωρίς ρεύμα, με τους κατοίκους να είναι εξαγριωμένοι, οι καταστηματάρχες σε απόγνωση και οι τουρίστες να μην αντέχουν άλλο μια τέτοια κατάσταση.

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης κήρυξε το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά και από σχετική εισήγηση της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου.

Όλα ξεκίνησαν τα ξημερώματα της Κυριακής όταν ξαφνικά το νησί βυθίστηκε στο σκοτάδι. Όμως σαν να μην έφτανε αυτό, το νησί αντιμετωπίζει και πρόβλημα με το νερό, καθώς σταμάτησαν να λειτουργούν τα αντλιοστάσια.

Οι ρυθμοί στο νησί έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στην κανονικότητα τους καθώς έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση. Όσον αφορά την υδροδότηση μόνο κάποιες ορεινές περιοχές είναι ακόμα χωρίς νερό.

Για τους επαγγελματίες η κατάσταση ήταν εφιαλτική, καθώς αντιμετώπισαν τα πιο σοβαρά προβλήματα αφού αφενός δεν μπορούσαν να δουλέψουν και αφετέρου χάλασαν όλα τα προϊόντα που διέθεταν.

Η πλήρης αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης ανακοινώθηκε το μεσημέρι τη; Δευτέρας από τον ΔΕΔΔΗΕ, με την εταιρεία να ζητά συγγνώμη:

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοινώνει ότι σε συνέχεια της μερικής αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης της Ύδρας από σήμερα το πρωί στις 11.00, αποκαταστάθηκε πλήρως η ηλεκτροδότηση σε ολόκληρο το νησί στις 15:10.

Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ αποκατέστησαν βλάβη που εντοπίστηκε στο Δίκτυο Μέσης Τάσης στη χερσαία σύνδεση του νησιού και έθεσαν σε λειτουργία το εφεδρικό καλώδιο της υποθαλάσσιας σύνδεσης του Δικτύου της Ύδρας με την ηπειρωτική χώρα, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες και στο κύριο υποθαλάσσιο καλώδιο.

Παράλληλα για λόγους ασφαλείας, μέχρι την ολοκλήρωση όλων των εργασιών και στην κύρια διασύνδεση, στο νησί παραμένουν Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη (Η/Ζ) συνολικής ισχύος 3 ΜW, διασφαλίζοντας την ενεργειακή αυτονομία της Ύδρας και την αδιάλειπτη ηλεκτροδότησή της.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ζητάει για μια ακόμη φορά συγνώμη για την ταλαιπωρία των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού.