Το πρώτο θερινό σχολείο για μη επανδρωμένα αεροσκάφη-drones διοργανώνει το Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Πληροφοριών του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ με τη σύμπραξη της ερευνητικής ομάδας «Ικαρος», στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου Multidrone – HORIZON 2020, στο οποίο συνιδρυτής είναι το ΑΠΘ.
Σκοπός του θερινού αυτού σχολείου με θέμα «Deep learning and computer vision for drone imaging and cinematography» είναι να παράσχει μια επισκόπηση των διάφορων θεμάτων υπολογιστικής όρασης και μηχανικής μάθησης που συναντώνται στις εφαρμογές των drones στην κινηματογραφία.
Οπως σημειώνει μιλώντας στο «Βήμα» ο υπεύθυνος του εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Πληροφοριών του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ και καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ κ. Ιωάννης Πήτας, μπορεί να είναι το πρώτο θερινό σχολείο με αυτό το αντικείμενο που γίνεται στην Ελλάδα, όμως το ενδιαφέρον του κόσμου για την τεχνολογία των drones και τις επιπτώσεις που έχει στην προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι μεγάλο. «Πρώτο στην Ελλάδα γιατί το ίδιο θερινό σχολείο έχει γίνει στην Ταϊβάν, στη Φινλανδία πριν από μερικές ημέρες και θα ξαναγίνει στην Αμερική και σε άλλα μέρη, καθώς το ενδιαφέρον για αυτά τα αντικείμενα είναι μεγάλο» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Πήτας.


Λήψη στα Μετέωρα

To θερινό σχολείο θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 29 έως και την Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018, στο Αμφιθέατρο ΙΙ του ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ. Μία ημέρα πριν από την έναρξη των εργασιών του θερινού σχολείου, την Τρίτη 28 Αυγούστου 2018, θα πραγματοποιηθεί εκδρομή στα Μετέωρα, όπου θα γίνει κινηματογραφική λήψη στην περιοχή μαζί με την Deutsche Welle. Για λειτουργικούς λόγους στην εκδρομή μπορούν να συμμετέχουν έως 50 ενδιαφερόμενοι. Την Τετάρτη 29 και την Πέμπτη 30 Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν τα μαθήματα με κοινό μόνο όσους εγγραφούν σε αυτά.
Την Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018 θα πραγματοποιηθούν ανοιχτές για το κοινό δράσεις. Η πρώτη με τίτλο «Ηands-on programming workshop on drones», στην οποία θα γίνει γνωριμία με το περιβάλλον ROS, χρησιμοποιώντας Python για εφαρμογές βαθέων νευρωνικών, και θα υπάρξουν πρακτικά παραδείγματα video streaming.


Ημερίδα ευαισθητοποίησης

Στη δεύτερη, ανοικτή προς το κοινό, δράση με τίτλο «Public Awarness Workshop on drones», θα πραγματοποιηθεί ημερίδα ευαισθητοποίησης σε θέματα σχετικά με ηθικά ζητήματα που προκύπτουν από τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών με σκοπό την κινηματογράφηση, όπως η προστασία των προσωπικών δεδομένων (GDPR).
Περισσότερες λεπτομέρειες για τη συγκεκριμένη ημερίδα θα δοθούν την ερχόμενη εβδομάδα. «Το θερινό σχολείο έχει δύο συνιστώσες. Να εκπαιδεύσουμε άτομα στις νέες τεχνολογίες και να έρθει και το ευρύ κοινό σε επαφή με αυτές τις τεχνολογίες αλλά και προβλήματα που προκύπτουν από αυτές» σημείωσε ο κ. Πήτας, αναφερόμενος στο αντικείμενο της ημερίδας με αντικείμενο την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Στο Θερινό Σχολείο μπορούν να συμμετάσχουν φοιτητές και απόφοιτοι Θετικών ή Πολυτεχνικών σχολών με μαθηματικό υπόβαθρο. Μέχρι στιγμής οι αιτήσεις συμμετοχής έχουν ξεπεράσει τις 70, εκ των οποίων οι 20 είναι από το εξωτερικό και θα παρακολουθήσουν τις διαλέξεις μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν μέχρι και την Τετάρτη 29 Αυγούστου. Στο τέλος του θερινού σχολείου θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.
Οι βασικοί ομιλητές των διαλέξεων, που θα γίνουν στην αγγλική γλώσσα, είναι ο καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ Ιωάννης Πήτας, οι αναπληρωτές καθηγητές του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ Αναστάσιος Τέφας και Νικόλαος Νικολαΐδης, τα μέλη της Ομάδας Καινοτομίας της Deutsche Welle δρ Nico Heise και Tim Koch, ο μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Instituto Superior Técnico δρ Bruno Guerreiro, ο ιδρυτής και πρόεδρος στην UVS International κ. Peter van Blyenburgh, και ο καθηγητής στο Universidad de Sevilla José Ramiro Martínez de Dios.
Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τον σύνδεσμο: http://icarus.csd.auth.gr/activities/droneschool

HeliosPlus