Λίγες ημέρες απομένουν ως τις 25 Ιουλίου. Το πρόγραμμα με το οποίο η Μη Κυβερνητική Οργάνωση ΑΡΣΙΣ συλλέγει βιβλία για να τα κατευθύνει σε κρατουμένους στις φυλακές της χώρας εκπνέει την προσεχή εβδομάδα, ενώ ήδη η εσοδεία κρίνεται εντυπωσιακή.
«Το κάλεσμα για δωρεά βιβλίων στην κοινότητα είχε μια ανταπόκριση της οποίας η μαζικότητα αλλά και η ποιότητα μας εξέπληξαν και συγκίνησαν. Ιδιώτες, οργανωμένες βιβλιοθήκες, σχολεία. Μαζεύτηκαν συνολικά περίπου 1.000 βιβλία και ένας μεγάλος αριθμός έχει ήδη σταλεί σε φυλακές» τονίζει μιλώντας προς «Το Βήμα» ο Αντώνης Αντωνίου, συντονιστής του Κέντρου Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ που υλοποιεί τη δράση.
«Η πρωτοβουλία αυτή είχε ως αφετηρία την πίστη μας στο βιβλίο ως ένα μέσο για να ταξιδέψεις, να μάθεις, να συνδεθείς, να ονειρευτείς, να «αποδράσεις» καθώς και την πεποίθησή μας ότι οι άνθρωποι σε κράτηση διατηρούν το δικαίωμα σε όλες αυτές τις λειτουργίες και αξίες. Πέρα από τη συλλογή και αποστολή βιβλίων, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είχε ως στόχο να ευαισθητοποιήσει την κοινότητα σε θέματα δικαιωμάτων των κρατουμένων, να μας συνδέσει με συμπολίτες μας μέσα από μία τόσο σημαντική κίνηση και να συνδέσει «τα μέσα με τα έξω», αφού το βιβλίο που διάβασα εγώ πέρσι θα το διαβάσει αύριο ένας κρατούμενος».
Ο κ. Αντωνίου τονίζει ότι κατά την παρούσα φάση οι ανάγκες για βιβλία αφορούν τους εξής τομείς:
Λογοτεχνία αραβόφωνη, ρωσόφωνη, αλβανόφωνη, τουρκόφωνη.
Λεξικά αραβο-ελληνικά, ρωσο-ελληνικά, αλβανο-ελληνικά, τουρκο-ελληνικά.
Και επειδή πίσω από τις ιδέες κρύβονται πάντα άνθρωποι, αξίζει να αναφερθεί ότι την έμπνευση για τη συλλογή βιβλίων είχε ο Χρήστος Μακρυνιώτης, ο οποίος βρέθηκε στους κόλπους της ΜΚΟ στο πλαίσιο προγράμματος για τις φυλακές. Ο ίδιος ήλθε σε επαφή με τα καταστήματα κράτησης σε ολόκληρη τη χώρα ζητώντας από τους αρμοδίους να καταγράψουν τις ανάγκες τους. Το κάλεσμα έγινε στοχευμένα και γι’ αυτό επιτυχώς.
26 χρόνια δράσης
Η ΑΡΣΙΣ δραστηριοποιείται στο πεδίο των φυλακών αλλά και απέναντι σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν την πρόκληση της επανένταξης μετά την αποφυλάκιση, από το 1992. Τα βιβλία είναι μόνο μια πτυχή της δράσης της. Διαθέτει αδιάλειπτη παρουσία στις γυναικείες φυλακές τα τελευταία 17 χρόνια, με το εργαστήρι «Λόγος και Υφασμα», μέσω του οποίου οι έγκλειστες διατηρούν επαφή με την κοινωνική πραγματικότητα, εκτός φυλακής, αποκομίζουν έσοδα αλλά και αποκτούν δεξιότητες, χρήσιμες στην προοπτική της επανένταξης.

HeliosPlus