Με ένα ακόμα βραβείο στις αποσκευές τους θα επιστρέψουν στην Καλαμάτα τα μέλη της μαθητικής επιχείρησης «Ηelm.e.t.» από τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά. Μετά τη διάκριση τους στον ελληνικό τελικό νεανικής επιχειρηματικότητας οι μαθητές ταξίδεψαν μέχρι το Βελιγράδι συμμετέχοντας στον 29ο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Μαθητικής Επιχειρηματικότητας του Junior Achievement Europe.
Αφήνοντας πίσω χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Σουηδία, η Ελβετία και η Ισπανία, η ελληνική μαθητική επιχείρηση από την Καλαμάτα, κατάφερε να κατακτήσει το βραβείο «Καλύτερης Εταιρικής Φιλοσοφίας» και μια θέση ανάμεσα στις 9 καλύτερες μαθητικές εικονικές επιχειρήσεις από τις συνολικά 39 που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.
«Τα παιδιά είχαν μια ξεχωριστή ιδέα, και όλοι μιλούσαν για το «έξυπνο κράνος» της Ελλάδας. Είναι πολύ σημαντικό το βραβείο που κέρδισαν» δήλωσε μετά την απονομή των βραβείων η Επίτιμη Πρόεδρος του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, κυρία Λίτσα Παναγιωτοπούλου.
Το «Ηelm.e.t»
Το «έξυπνο κράνος» των παιδιών δεν επιτρέπει στη μηχανή να ξεκινήσει εάν ο οδηγός της δεν έχει φορέσει το κράνος του, στοιχείο που εντυπωσίασε από την πρώτη μέρα του διαγωνισμού καθιστώντας την ομάδα φαβορί.
Η «Helm.e.t.» ήταν η πρώτη ομάδα που κατέκτησε βραβείο στη ροή της εκδήλωσης, και ο ενθουσιασμός της ελληνικής αποστολής ήταν μεγάλος. «Επιλέξαμε την Helm.e.t γιατί είναι μια εξαιρετική επιχείρηση που πληροί ακριβώς τα κριτήρια αυτού βραβείου, να λύνει ένα κοινωνικό πρόβλημα με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας και να έχει προοπτική για την παγκόσμια αγορά», τόνισε ο Διευθυντής της Telegroup, της μεγαλύτερης εταιρείας Τηλεπικοινωνιών και Τεχνολογίας της Σερβίας, κ. Αλεξάνταρ Βρατόνιτς Γκλιγκορόγιεβιτς απονέμοντας το βραβείο στα παιδιά. Το εν λόγω βραβείο είναι ένα από τα 6 βραβεία των μεγάλων εταιρειών-χορηγών του Junior Achievement.
«Ζήσαμε μια υπέροχη εμπειρία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους καθηγητές μας που μας υποστήριξαν, το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece αλλά και το JA Europe για την ευκαιρία που μας έδωσαν να συμμετέχουμε σε αυτό το διαγωνισμό. Όλοι θέλουν να γίνουν επιχειρηματίες για να βγάλουν χρήματα, όμως οι επιχειρήσεις δεν δημιουργούνται μόνο να κερδίζει κάποιος λεφτά, αλλά κυρίως για να κερδίζει εμπειρίες και γνώσεις», είπε μετά τη βράβευση της ομάδας η Διευθύντρια Πωλήσεων της εταιρείας και μαθήτρια της Β’ Λυκείου Θάλεια Ανδριανού.
Τα υπόλοιπα βραβεία
Το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού κέρδισε η «μαθητική επιχείρηση» SureLight από τη Μεγάλη Βρετανία, με ένα «έξυπνο» κόκκινο φως ποδηλάτου που «καταλαβαίνει» όταν ο ποδηλάτης κόβει ταχύτητα ή πατάει φρένο και ανάβει προειδοποιώντας τους οδηγούς που τον ακολουθούν. Η μαθητική εταιρεία επιβραβεύθηκε για το λεπτομερές business plan και την μεγάλη ανταπόκριση του προϊόντος στην αγορά. Το δεύτερο βραβείο κέρδισε η «OKelvin» από την Ιταλία με μία ετικέτα που δείχνει εάν το κρασί είναι στην κατάλληλη θερμοκρασία και το τρίτο βραβείο η «Bugman’s Best» από τη Φιλανδία με μπάρες δημητριακών που περιέχουνσκαθάρια.
Τα υπόλοιπα βραβεία των χορηγών του Junior Achievement της AΤ&Τ, της Citi, της Delta, της FedEx και της ManPower κέρδισαν η Πορτογαλία, η Μεγάλη Βρετανία, το Ισραήλ, η Λετονία και η Νορβηγία.
Ο Πανευρωπαϊκός Τελικός του JA Europe του 2019 θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Λίλ της Γαλλίας.