Τους όρους και τις προϋποθέσεις καταβολής, το ύψος και τη διάρκεια χορήγησης του βοηθήματος ανεργίας, σε αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολούμενους (π.χ. δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς), καθορίζει η κοινή απόφαση που υπέγραψαν η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου και οι υφυπουργοί Τάσος Πετρόπουλος και Νάσος Ηλιόπουλος.

Η δυνατότητα λήψης του βοηθήματος ανεργίας δίνεται για πρώτη φορά σε αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολούμενους, παρότι η σχετική εισφορά καταβάλλεται από το 2011.

Συγκεκριμένα, δικαιούχοι του βοηθήματος είναι ασφαλισμένοι που υπάγονται στον ΕΦΚΑ, οι οποίοι βάσει γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων που ίσχυαν κατά την 31-12-2016 είχαν υποχρέωση υπαγωγής στο τέως ΕΤΑΑ και καταβάλλουν εισφορά για τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων – Κλάδος ασφαλισμένων τέως ΕΤΑΑ.

Το βοήθημα ανεργίας ανέρχεται στο ποσό των 360 ευρώ μηνιαίως και θα χορηγείται για χρονικό διάστημα 3 έως 9 μηνών, ανάλογα με το χρόνο ασφάλισης του δικαιούχου. Θα καταβάλλεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, μετά από έλεγχο των προϋποθέσεων και των κριτηρίων που ορίζει η Υπουργική Απόφαση.