Την πεποίθησή του πως η Συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων είναι καλά διατυπωμένη, πως ο Αλέξης Τσίπρας διαθέτει επαγγελματισμό στο χειρισμό της πολιτικής, πως είναι καλή η συγκυρία της εξόδου της Ελλάδας από την ευρω-επιτήρηση, καθώς και πως η Συμφωνία είναι προς το συμφέρον και των Ελλήνων πολιτών, φέρνει σταθερότητα στην περιοχή, εκφράζει ο Γιοχάνες Χαν. Ο Αυστριακός επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Διεύρυνση και την Πολιτική Γειτονίας, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Der Standard», επισημαίνει συμπερασματικά πως από ομαλές φιλικές σχέσεις μεταξύ γειτόνων, ωφελούνται όλοι.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος εκτιμά πως ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ πέτυχε πολύ καλά να οικοδομήσει μία σχέση εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση, καθώς, όπως σημειώνει, μπορεί πολλά να συμφωνούνται, ωστόσο στο τέλος της ημέρας πρέπει κανείς να εμπιστεύεται ότι η άλλη πλευρά θα τα εφαρμόσει και ότι γι αυτό θα διαθέτει πλειοψηφίες, και εδώ, κατά την άποψή του, συνέβησαν πολλά καλά.

Ο Γιοχάνες Χαν θεωρεί πως οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης στην ΠΓΔΜ, ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης, φαίνεται να αναγνωρίζουν τώρα ότι έχει επιτευχθεί κάτι προς το συμφέρον της χώρας και ολόκληρης της περιοχής.
Για το λόγο αυτό είναι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει πλειοψηφία υπέρ της Συμφωνίας στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στην ΠΓΔΜ τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, σημαντικό ωστόσο θα είναι να μην υπάρξει κάποια εμπλοκή με άλλες εκλογές, διότι διαφορετικά αυτό θα συρθεί σε μικροκομματικές επιδιώξεις.

Ο ίδιος αναμένει πως από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 Ιουνίου θα δοθεί «πράσινο φως» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ και πως με αυτή την κατ’ αρχήν ευφορία θα ακολουθήσει τον Ιούλιο η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου θα τεθεί η ανανέωση της πρόσκλησης για ένταξη.
Κατά την άποψή του, εάν κατόπιν το φθινόπωρο επιτευχθεί, με τη συμμετοχή μερίδας της αντιπολίτευσης μία πλειοψηφία δύο τρίτων για αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, στη βάση μίας θετικής έκβασης του δημοψηφίσματος, τότε θα μπορούσε η ελληνική Βουλή να επικυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Ο ίδιος βλέπει πως υπάρχει αυτή την στιγμή μία ώθηση στην περιοχή, που προκλήθηκε από τη στρατηγική διεύρυνσης, η οποία ανοίγει μία προοπτική για όλες τις χώρες: στο Κόσοβο υπήρξε η μη αναμενόμενη επικύρωση της συνοριακής συμφωνίας με το Μαυροβούνιο, η ΠΓΔΜ και η Βουλγαρία συνήψαν σύμφωνο φιλίας, ενώ υπάρχουν διαπραγματεύσεις για ανοικτά θέματα ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία.

Σύμφωνα με τον Γιοχάνες Χαν, υπάρχει ένας θετικός ανταγωνισμός για να αποσαφηνιστούν επιτέλους ανοικτά ζητήματα τα οποία θα μπορούσαν να είχαν λυθεί εδώ και καιρό, και ίσως να μην πρέπει κανείς να διακατέχεται από ευφορία, ωστόσο τα μηνύματα είναι θετικά και η επίλυση του ζητήματος του ονόματος έχει μία περιφερειακή σημασία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για αύξηση της επιρροής της Ρωσίας και την ως εκ τούτου ανάγκη πρόσδεσης των βαλκανικών χωρών στη Δύση, ο Γιοχάνες Χαν επισημαίνει πως ήδη βρίσκονται σταθερά στη Δύση και ο ίδιος βλέπει λιγότερο δραματικά την επιρροή της Ρωσίας, ενώ θεωρεί πως η λύση της διαμάχης για το όνομα ταιριάζει σε κάθε περίπτωση στην εικόνα της πρόσδεσης των Δυτικών Βαλκανίων στην δυτική κοινότητα αξιών.

Μογκερίνι: Ιστορικό βήμα η συμφωνία Αθήνας – Σκοπίων

«Τα πολιτικά μηνύματα της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ για το ονοματολογικό της πΓΔΜ είναι ενθαρρυντικά και υποστηρίζουν τις προσπάθειες για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας» δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες η υπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των δύο πρωθυπουργών, η Φ. Μογκερίνι απάντησε ότι η ΕΕ καλωσόρισε αμέσως αυτό το «ιστορικό βήμα».

Πρόσθεσε, επίσης, πως η ΕΕ θα συνεχίσει να συνοδεύει και να υποστηρίζει την εφαρμογή της συμφωνίας αυτής, όπως συνόδευσε και υποστήριξε τις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης, από την αρχή.

Η ίδια σημείωσε ότι, όταν ανακοίνωσε τα νέα χθες στο ημικύκλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, υπήρξε υποστήριξη από όλα τα πολιτικά κόμματα, κάτι το οποίο εκτίμησε ότι αντανακλά το γενικό αίσθημα σε όλες τις πολιτικές οικογένειες στην Ευρώπη.

Δεν θέλησε να σχολιάσει τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν από τις δύο διαφορετικές πλευρές και κατέληξε λέγοντας ότι σε κάθε περίπτωση τα μηνύματα που έλαβε χθες από το Στρασβούργο είναι να συνεχιστεί το έργο ως την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας.