«Το κλίμα στη χώρα επιβεβαιώνει γιατί ζητάμε εκλογές» ανέφερε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φ. Γεννηματά, κατά την ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.
Σημεία της ομιλίας της
Οι νέες δεσμεύσεις που ο κ. Τσίπρας ανέλαβε, συγκροτούν, μαζί με εκείνες του Γ΄ μνημονίου, πολύ βαριά «κληρονομιά», άχθος για τη χώρα. Xωρίς καμία ουσιαστική δέσμευση των εταίρων για την αναγκαία ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.
Κύριε Τρίπρα, δημεύεται η Δημόσια περιουσία. Είναι εγκληματικό αυτό που κάνετε. Θα λογοδοτήσετε στον Ελληνικό λαό.
Κύριε Τσίπρα, δημεύεται η Δημόσια περιουσία. Είναι εγκληματικό αυτό που κάνετε. Θα λογοδοτήσετε στον Ελληνικό λαό.

Αυτό που εμείς αρνηθήκαμε κατηγορηματικά στην τρόικα και στον κ. Σόιμπλε, τώρα η Ελληνική Κυβέρνηση το αποδέχεται. Κόντρα σε άρχες και αξίες της αριστεράς. Είναι άδικο και το κάνατε πράξη!

Ζήτησα εκλογές ΤΩΡΑ ακριβώς για να τεθεί ένα τέρμα σε αυτόν τον κατήφορο, για να αποφασίσει ο ίδιος ο Ελληνικός λαός ποιος θα διαπραγματευθεί, με ποιο συγκεκριμένο πλαίσιο, ποιος θα εγγυηθεί πειστικά την επόμενη μέρα.

Η ΝΔ προειδοποιεί για κινδύνους και επερχόμενα αδιέξοδα, και από την άλλη μεταβάλλεται σε παρατηρητή των εξελίξεων.

Ο κ. Μητσοτάκης που ζητά εδώ και δυο χρόνια κάθε μέρα εκλογές, τώρα που κρίνεται το μέλλον του τόπου λέει «ραντεβού το φθινόπωρο».

Η χώρα πρέπει και μπορεί να επιδιώξει μια προσεκτική και σταδιακή αποδέσμευση από τα Μνημόνια, έτσι ώστε η έξοδος να είναι οριστική και να μην τα ξανά-χρειαστούμε.

Η Κυβέρνηση έχει αναλάβει δεσμεύσεις για δυσβάστακτα πρωτογενή πλεονάσματα, συνεχίζει και διευρύνει τις εξοντωτικές επιβαρύνσεις για τα Ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Ποιοι θίγονται, ποιοι είναι οι πραγματικά χαμένοι, από τα νέα μέτρα; Είναι μήπως οι πλούσιοι, οι ισχυροί, όπως ισχυρίστηκαν Κυβερνητικά στελέχη; ΟΧΙ.

Είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, που θα κληθούν να πληρώσουν ακόμη 2 δις ευρώ κάθε χρόνο, με την μείωση του αφορολόγητου.

Είναι 1 εκατομμύριο χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι και αγρότες, που θα κληθούν για πρώτη φορά να πληρώσουν τον φόρο, χάνοντας ακόμη 650 ευρώ τον χρόνο από το εισόδημά τους.

Είναι 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι, που θα κληθούν να πληρώσουν 2,6 δις ευρώ κάθε χρόνο, με την εφαρμογή του Νόμου Κατρούγκαλου.

Είναι οι συνταξιούχοι που θα χάσουν 700 εκατομμύρια ακόμη από την αναβολή των προβλεπόμενων αυξήσεων στις συντάξεις τους.

Είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που θα κληθούν να πληρώνουν ακόμη 140εκατ. Ευρώ κάθε χρόνο, λόγω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού των εισφορών τους.

Είναι οι νησιώτες μας, που θα κληθούν να πληρώσουν τον αυξημένο ΦΠΑ και μάλιστα σε μια εποχή που οι μεταναστευτικές ροές και η κυβερνητική αδυναμία αντιμετώπισής τους, εντείνουν τα προβλήματά τους.

Είναι τα Ελληνικά νοικοκυριά, που βλέπουν ότι ο ΕΝΦΙΑ όχι μόνο «ζει και βασιλεύει», αλλά και μονιμοποιείται και διευρύνεται θίγοντας όλο και περισσότερο τις λαϊκές τάξεις.

Είναι η ανάπτυξη, που υπονομεύεται από τους φόρους, τις περικοπές, τα υπερπλεονάσματα, αλλά και τις Κυβερνητικές μεθοδεύσεις σε βάρος των μεγάλων επενδύσεων.

Πόσο θα αντέξουν οι Έλληνες όταν ήδη χρωστούν 130 δις ευρώ ληξιπρόθεσμα στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία; Όταν τα νοικοκυριά αδυνατούν να ανταπεξέλθουν ακόμη και στις βασικές τους ανάγκες;

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση έλεγε ότι η «λιτότητα υπονομεύει την ανάπτυξη». Τώρα διαβεβαιώνουν ότι «η συνέχιση της λιτότητας είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη».

H Κυβέρνηση θεωρεί ως «ισχυρή» πλευρά τους εργαζόμενους και ως «ανίσχυρη» τους εργοδότες. Όπως φαίνεται βαδίζετε σταθερά στην υλοποίηση των εξαγγελιών του κ. Μητσοτάκη στην πρόσφατη συνέλευση του ΣΕΒ.
Πολλά από αυτά που ζούμε τα τελευταία τρία χρόνια θα είχαν αποφευχθεί αν ο κ. Τσίπρας αντί των πρόωρων εκλογών, είχε δεχθεί την πρότασή μας για την Εθνική Ομάδα διαπραγμάτευσης και την κοινή προσπάθεια βελτίωσης των δυσμενών όρων του Μνημονίου του.
Αποτύχατε στην Οικονομία. Αναλαμβάνετε διαρκώς νέες δεσμεύσεις για τη χώρα. Τώρα δεσμεύετε τη χώρα και στα Εθνικά θέματα.
Η συμφωνία που παρουσίασε η κυβέρνηση αποτελεί ένα βήμα, αλλά δεν αποτελεί ολοκληρωμένη λύση.
Η ΝΔ φέρει διαχρονικά την κύρια ευθύνη για τη δημιουργία αυτού του ζητήματος και με τις συνεχείς υπαναχωρήσεις και μεταμορφώσεις της, δεν συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής.

Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε συστηματικά για την εξεύρεση μιας ολοκληρωμένης, βιώσιμης λύσης.

Η συμφωνία έχει θετικά σημεία που ανταποκρίνεται στο πλαίσιο που έχουμε θέσει ως Κίνημα Αλλαγής
Υπάρχουν ωστόσο και αρνητικά σημεία… Η συμφωνία θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή μόνο εάν η προσαρμογή εθνικότηας και γλώσσας γίνει σύμφωνα με το νέο όνομα.