Η συμφωνία για την ονομασία της πΓΔΜ

Κατατέθηκε αργά το απόγευμα της Τετάρτης στη Βουλή η συμφωνία της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ για την επίλυση του ονοματολογικού με την αποδοχή του «Βόρεια Μακεδονία».
Η συμφωνία είναι περίπου 40 σελίδες και περιγράφει βήμα – βήμα τι θα γίνει από εδώ και στο εξής.
Δόθηκε στη δημοσιότητα μετά από αίτημα των κομμάτων, κυρίως της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής.
Σύμφωνα με την πρώτη σελίδα που δημοσιεύουμε, ο τίτλος είναι «Τελική συμφωνία για την επίλυση των διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις αποφάσεις του συμβουλίου ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817 (1993) και 845 (1993) τη λήξη της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995 και την εδραίωση της στρατηγικής σχέση μεταξύ των μερών».
Υπενθυμίζεται ότι Τσίπρας και Ζάεφ έχουν αποδεχθεί το όνομα Βόρεια Μακεδονία και σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση του Μαξίμου, είναι erga omnes.
Το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», θα αναγνωρίζεται στη χώρα μας ως «Severna Makedonja».
Επίσης η ΠΓΔΜ δεσμεύεται να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση.
Το όνομα θα εγγραφεί στο σύνταγμα της πΓΔΜ με την απαραίτητη αναθεώρηση. Παράλληλα, οι πάνω από 140 χώρες που αναγνωρίζουν σήμερα την εν λόγω χώρα με τον όρο Μακεδονία, θα την αναγνωρίζουν εφεξής ως Βόρεια Μακεδονία.

Το όνομα διαχωρίζει απόλυτα την εν λόγω χώρα από την ελληνική Μακεδονία και τις τρεις περιφέρειές της (Ανατολική, Κεντρική, Δυτική).

Η συμφωνία προβλέπει πως η ιθαγένεια/υπηκοότητα στην Βόρεια Μακεδονία θα είναι Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia. Ο ανωτέρω ενιαίος όρος αντικαθιστά το σκέτο «Macedonian» που αναγράφεται σήμερα στα ταξιδιωτικά έγγραφα, άρα αποτελεί σαφή βελτίωση.

Η Ελλάδα θα αναγνωρίζει την ιθαγένεια/υπηκοότητα ως «πολίτες της Severna Makedonja».

Καθιερώνεται Ομάδα εργασίας ειδικών η οποία από το 2019 και μέσα σε 3 χρόνια θα πρέπει να διευθετήσει θέματα εμπορικών σημάτων.