Με δική τους πρόταση για τον εκλογικό νόμο θα προσέλθουν οι εκπρόσωποι του Κινήματος Αλλαγής, την Πέμπτη, στη συνάντηση που έχει καλέσει ο Π. Σκουρλέτης με θέμα την κατάτμηση της Β Αθηνών αλλά και του υπολοίπου Αττικής.
Στη Χαρ. Τρικούπη πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα αρκετές συσκέψεις ώστε οι Εύη Χριστοφιλοπούλου και Γ. Αμυράς να έχουν προσέλθουν στη συνάντηση με μια πρόταση για συνολική αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Οι επιτελείς του Κινήματος Αλλαγής δεν έχουν αυταπάτες. Θεωρούν ότι το άνοιγμα θεμάτων όπως η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών είναι πρωτίστως μια αποσπασματική κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ που εντάσσεται και στο πλαίσιο της πίεσης που θέλει να ασκήσει στην κεντροαριστερά. Ωστόσο, θέλουν να πάνε στη συνάντηση πάνοπλοι, κινούταν στη λογική «εμείς θα καταθέσουμε την πρόταση μας και ας μας πουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ τις δικές τους προτάσεις». Η πρόταση που θα κατατεθεί έχει ως κορμό την πρόταση της Φώφης Γεννηματά για τον εκλογικό νόμο το 2016, η οποία έχει πολλά κοινά σημεία με αυτήν που είχε καταθέσει την ίδια περίοδο και το Ποτάμι.

Η πρόταση

Σύμφωνα με πληροφορίες το Κίνημα Αλλαγής, που απορρίπτει την απλή αναλογική, θα προτείνει ένα αναλογικότερο σύστημα σε σχέση με αυτό που ισχύει αλλά δεν θα οδηγεί σε καταστάσεις ακυβερνησίας. Προβλέπεται επίσης η ύπαρξη ορίου εισόδου στη Βουλή το οποίο θα είναι κοντά στο 3%.

Η πρόταση προβλέπει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Θα δίδεται μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει ποσοστό πάνω από 25%. Από εκεί και πέρα το μπόνους θα δίνεται κλιμακωτά ανάλογα το ποσοστό του πρώτου κόμματος αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα ξεπερνά τις 30 με 35 έδρες.

Το Κίνημα Αλλαγής τάσσεται υπέρ του σπασίματος των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Η πρόταση Γεννηματά προέβλεπε από το 2016 το σπάσιμο της Β Αθήνας, της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας της χώρας. Η πρόταση, όμως κάνει λογο για την ανάγκη σπασίματος και άλλων μεγάλων περιφερειών όπως το υπόλοιπο Αττικής αλλά και η Α Θεσσαλονίκης.

Σε ότι αφορά την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, το Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζει ότι όσοι Έλληνες διαμένουν στο εξωτερικό (πολλοί από αυτούς εγκατέλειψαν τη χώρα λόγω της οικονομικής κρίσης) κα είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της χώρας, θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν σε πρεσβείες, προξενεία και άλλους χώρους που θα επιλεγούν.

Το σχέδιο που θα παρουσιαστεί εμπεριέχονται επίσης μέτρα που αφορούν την διαφάνεια της χρηματοδότησης των κομμάτων κατά την προεκλογική περίοδο.