«Δεν είναι δυνατόν να λέει άλλα πράγματα ο κ. Καμμένος, ο κ. Κουβέλης και ο Τσίπρας» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ με αφορμή το θέμα με τις γαλλικές φρεγάτες. Ηεξωτερική πολιτική και ο χώρος της άμυνας δεν προσφέρεται για παιχνίδια, σημείωσε για να προσθέσει ότι με τις κινήσεις της κυβέρνησης «απειλείται το κύρος της χώρας από την ανεπάρκεια και τον ερασιτεχνισμό σας».

Ο κ. Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής κάλεσε την κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει ότι με αυτά που κάνει «δοκιμάζει τις σχέσεις με τους συμμάχους μας και τραυματίζει το εσωτερικό αίσθημα ασφάλειας».

«Η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου βλάπτει σοβαρά και τα ενεργειακά συμφέροντα της χώρας και φέρνει τη ΔΕΗ ένα βήμα πριν από την καταστροφή» ανέφερε στην ομιλία του, στην επιτροπή της Βουλής, που συζητά το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ.

Άσκησε σκληρή κριτική για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, και την μεταστροφή του στην κυβέρνηση. Είπε, μεταξύ άλλων: «Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση έρχεται να εκποιήσει τρεις μονάδες και μία άδεια της ΔΕΗ. Το κάνει υπό την πίεση των δανειστών και μίας απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την απελευθέρωση της ενέργειας. Το επιχειρεί βεβιασμένα και χωρίς να έχει κανένα σχέδιο για τον ενεργειακό χάρτη της χώρας. Χωρίς στοιχειώδες όραμα για χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα… Δεν είναι σε θέση να σχεδιάσει μία νέα εποχή στην ενέργεια με πολίτες παραγωγούς ενέργειας. Γι αυτό λέει και πάλι ψέματα στους πολίτες κλείνοντας το μάτι σε πιθανούς αγοραστές. Για άλλη μία φορά η κυβέρνηση χρεώνει την κοινωνία και ζημιώνει τη χώρα…».

Ο κ. Μητσοτάκης προέβλεψε ότι «η κυβέρνηση οδηγεί νομοτελειακά σε αύξηση τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και υπονομεύει τη ΔΕΗ οδηγώντας την ένα βήμα πριν την χρεοκοπία». Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης σημείωσε: «Το νομοσχέδιο έχει υπογραφή Τσίπρας – Καμμένος και έχει τις δικές σας φωτογραφίες που καλείστε να ψηφίσετε ακριβώς τα αντίθετα από όσα λέγατε στην αντιπολίτευση».

Κάνοντας σύντομη αναδρομή είπε: «Το 2014 η τότε αντιπολίτευση κατακεραύνωνε το σχέδιο Σαμαρά για τη μικρή ΔΕΗ και μιλούσε για εθνικό έγκλημα. Έλεγε τότε ο κ. Τσίπρας «εκτιμούμε το σχέδιο ξεπουλήματος της ΔΕΗ είναι ένα εθνικό έγκλημα που πρέπει να αποτραπεί. Σε ό,τι μας αφορά, δεν υπάρχει περίπτωση να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι η ΔΕΗ θα ξεπουληθεί. Η ΔΕΗ θα παραμείνει δημόσια και ενιαία». Τότε ξεσηκώνατε τον λαό σε δημοψηφίσματα για να αποτραπεί το ξεπούλημα. Ήταν τότε που ο κ. Καμμένος ρωτούσε ποιος θα μείνει έξω από τη φυλακή από αυτούς που αποφάσισαν για τη ΔΕΗ».

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Σήμερα εκποιείτε τις πιο κερδοφόρφες και παραγωγικές μονάδες της ΔΕΗ, καθαρές από χρέη και με λιγότερους εργαζόμενους, ενώ οι υποχρεώσεις μένουν στη ΔΕΗ. Πουλάτε τις λιγνιτικές μονάδες και ταυτόχρονα χαντακώνετε την ΔΕΗ και το μόνο που θα μείνει στη ΔΕΗ για να επιβιώσει είναι τα τιμολόγια. Αν έπρεπε να σας περιγράψω με μία πρόταση, θα έλεγα: ψεύτες και λαϊκιστές τότε, αδίστακτοι και δημαγωγοί τώρα».

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι το σχέδιο του κόμματός του προβλέπει πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με ισχυρή Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, διαμόρφωση ελκυστικού περιβάλλοντος για προσέλκυση επενδύσεων με στόχο τη βιώσιμη σταδιακή απεξάρτηση από τον άνθρακα. Στόχος είναι η μείωση των τιμολογίων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. «Εσείς επιχειρείτε τον ακρωτηριασμό της ΔΕΗ για να κλείσει η αξιολόγηση» είπε απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Αναρωτιέμαι πόσο ασφαλείς αισθάνονται σήμερα οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, που μαζί με τις συνεργασίες με τους εργολάβους απασχολεί κοντά στους 23.000 εργαζομένους».
Είπε ακόμη ότι επί της παρούσας κυβέρνησης οι υποχρεώσεις της ΔΕΗ αυξήθηκαν από ένα σε τρια δισ ευρώ, ενώ η χρηματιστηριακή της αξία κατακρημνίστηκε.

«Στη ΝΔ έχουμε σχέδιο για συγκροτημένη και συνεκτική ενεργειακή πολιτική» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Η χώρα μας μπορεί να είναι ενεργειακός κόμβος με χαμηλό κόστος και υπόδειγμα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η ΔΕΗ μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του πλούτου με μείωση της εξάρτησης από τον άνθρακα».

Ακολούθως παρέθεσε τους οκτώ άξονες του σχεδίου της ΝΔ:
-Ενίσχυση των ενεργειακών υποδομών και της ενεργειακής ασφάλειας που εξασφαλίζεται από διαφοροποιημένες πηγές. «Μπορούμε να αποτελέσουμε κόμβο ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης από τον νότο» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
-Μείωση του κόστους με ενίσχυση του ανταγωνισμού δίχως στρεβλώσεις με πραγματική και γενναία απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας… Θα μειωθούν οι λοιπές χρεώσεις στο τιμολόγιο της ΔΕΗ… Το τέλος της ΕΡΤ θα μειωθεί στο μισό.
-Εξάπλωση και ανάπτυξη του φυσικού αερίου.
-Βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτηρίων. Όλα τα δημόσια κτήρια θα έχουν ενεργειακό πιστοποιητικό. Κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα. Έκπτωση φόρου 40-50% για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων.
-Αύξηση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Απλοποίηση επενδύσεων σε βιομάζα.
-Απόλυτη επιτάχυνση της διασύνδεσης των νησιών.
-Αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στις μεταφορές και ηλεκτροκίνηση. Από το 3% που είναι σήμερα στο 10% το 2020.
-Ανάπτυξη τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ.
Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να απεξαρτηθεί από ρυπογόνες μορφές ενέργειας και να δώσει έμφαση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η πρόταση της ΝΔ προβλέπει στρατηγικό επενδυτή «πριν είναι αργά και σχέδιο για συνεκτική ενεργειακή πολιτική που θα φέρει την Ελλάδα στην πρωτοπορία της Ευρώπης».