Εντολή να μεταβεί στην κυπριακή ΑΟΖ φέρεται να έχει λάβει ιταλική φρεγάτα που συμμετέχει στην αποστολή του ΝΑΤΟ «Sea Guardian» .

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας La Repubblica η ιταλική φρεγάτα που συμμετέχει στην αποστολή του NATO «Sea Guardian» στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει λάβει εντολή να μεταβεί στην κυπριακή ΑΟΖ, αποφεύγοντας όμως την ένταση με τα τουρκικά πλοία που, εδώ και τέσσερις ημέρες, παρεμποδίζουν το γεωτρύπανο SAIPEM 12000 της ΕΝΙ.


Η ιταλογαλλική κοινοπραξία ΕΝΙ-TOTAL, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διακόψει τις εργασίες εξόρυξης φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ, με τον πρόεδρο της ΕΝΙ, Κλαούντιο Ντεσκλάζι, να εκφράζει την έκπληξή του για το μπλοκάρισμα των εξορύξεων από τουρκικά πλοία.


Ο Ντεσκλάζι μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Ιταλίας δήλωσε πως δεν περίμενε σε καμία περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο γιατί σε αντίστοιχη εξόρυξη μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ δεν υπήρξε καμία αντίδραση. Εκτίμησε μάλιστα, πως η αντίδραση των Τούρκων έχει άλλα κίνητρα.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε για πάντα, η διάφορα αυτή δεν αφορά εμάς αλλά την Κύπρο την Τουρκία και την ΕΕ και περιμένουμε να επιλυθεί», είπε.

Την άμεση επίλυση της αντιπαράθεσης που εμποδίζει την ιταλική εταιρία ENI από το να συνεχίσει τις έρευνές για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ, ζήτησε από τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφάνο, σε συνάντηση που είχαν χθες στο Κουβέιτ, με αφορμή τη διεθνή συνεργασία εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλφάνο και Τσαβούσογλου συμφώνησαν ότι οι δύο χώρες πρέπει να διατηρήσουν τη σχέση εμπιστοσύνης λόγω και των πιθανών μελλοντικών έργων στον ενεργειακό τομέα, εκτός από τα ήδη υπάρχοντα.


Ο κ Αλφάνο είπε στον τούρκο ομόλογό του ότι η Ιταλία αναμένει πως η λύση που θα βρεθεί θα πρέπει να είναι βασισμένη στη διεθνή νομοθεσία και προς το συμφέρον της ENI, της περιοχής αλλά των δύο κοινοτήτων της Κύπρου.


Το γεωτρύπανοSAIPEM 12000 της ENI εμποδίζεται στις έρευνές του από τουρκικά πλοία από το Σάββατο και έχει αγκυροβολήσει στην περιοχή αναμένοντας εντολές.