Την οργή της ΝΔ έχει προκαλέσει η «επιλεκτική διαρροή», όπως χαρακτηρίστηκε, της προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Τασίας Χριστοδουλοπούλου, σύμφωνα με την οποία μπαίνει στο μικροσκόπιο η δήλωση «πόθεν έσχες» του προέδρου της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη και της συζύγου του, η οποία καλείται μέσω επιστολής να προσκομίσει όλες τις μεταβολές από την χρήση του 2006 έως αυτήν του 2015, η οποία κρίθηκε «ελλιπής».

«Η κυβέρνηση ανακινεί κλεισμένα θέματα γιατί αναζητά πολιτική διέξοδο», δήλωσε ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ Κ. Τσιάρας, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση «μεθοδεύσεις» και «επιχείρηση αντιπερισπασμού» μέσω της κυρίας Χριστοδουλοπούλου, προκειμένου να βρει διέξοδο στην παρούσα πολιτική συγκυρία (υπόθεση Καμμένου κλπ.).

«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Οσμή σκανδάλου στην υπόθεση με τη Σαουδική Αραβία, ένας προϋπολογισμός που δεν πετυχαίνει κανέναν απολύτως στόχο, προαπαιτούμενα που σε λίγο θα έρθουν να κατατεθούν εκ νέου. Το να επιστρέφει κανένας σε κλεισμένες υποθέσεις, προφανώς είναι διέξοδος πολιτική», σχολίασε σε συνομιλία που είχε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, προσθέτοντας ότι: «Αν θα έπρεπε να σκεφτώ με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, πρέπει κανείς να ανοίξει και τις υποθέσεις των πόθεν έσχες του πρωθυπουργού και των υπουργών κ. κ. Φλαμπουράρη και Σταθάκη». Απέδωσε δε στην πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών «μεμονωμένες ενέργειες» και «επιλεκτικές διαρροές σε ΜΜΕ προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ», καταστρατηγώντας την εμπιστευτικότητα που επιβάλλει η εν λόγω Επιτροπή, καλώντας μάλιστα τον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση να επιληφθεί του θέματος.

Μάλιστα ο κ. Τσιάρας είπε ότι «κι εγώ ενημερώθηκα από τα αντίστοιχα sites» ενώ για το περιεχόμενο της επίμαχης επιστολής είπε ότι περιλαμβάνει μία «τεράστια αντίφαση», αφού παραδέχεται από τη μια ότι με ομόφωνη παλαιότερη απόφαση της Επιτροπής η κυρία Γκραμπόφσκι δεν όφειλε να υποβάλλει κοινή δήλωση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς ήταν σε διάσταση, αλλά από την άλλη της ζητούνται περαιτέρω στοιχεία ακριβώς για εκείνα τα έτη. «Υπάρχει ένα ηθικό ζήτημα γιατί επαναφέρει η Επιτροπή ένα ζήτημα που έχει κλείσει και ανοίγει ένα θέμα με έναν τρόπο που δεν θα έπρεπε. Πρέπει να αποφασίσουμε τι κοινοβουλευτική Δημοκρατία θέλουμε», κατέληξε. Πάντως πηγές της Βουλής, διέρρεαν για το θέμα ότι «στο πλαίσιο του τακτικού ελέγχου ζητήθηκαν επιπλέον στοιχεία από ορκωτό λογιστή».

Χριστοδουλοπούλου: Δεν υπηρετώ σκοπιμότητες

Σε δήλωσή της η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών επισημαίνει ότι «ουδέποτε διέρρευσε οτιδήποτε σχετικό με αποστολή επιστολής ή το περιεχόμενό της προς οποιοδήποτε site ή άλλο μέσο ενημέρωσης». «Την ύπαρξη της επιστολής επιβεβαίωσε ο ίδιος ο κ. Τσιάρας, με τις δηλώσεις του, χρεώνοντάς μου μάλιστα ότι παραβίασα απόφαση της Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης σύμφωνα με την οποία αποφασίστηκε να μην διεξαχθεί έκτακτος έλεγχος στη δήλωση Πόθεν Έσχες της κυρίας Γκραμπόφσκι», αναφέρει η κυρία Χριστοδουλοπούλου, διευκρινίζοντας ότι «τα έγγραφα στοιχεία, που ζητήθηκαν από την κυρία Γκραμπόφσκι, υπάγονται στον τακτικό έλεγχο και όχι σε οποιασδήποτε μορφής έκτακτου ελέγχου». «Κατά συνέπεια, είχα την αρμοδιότητα να ζητήσω συμπληρωματικά στοιχεία, κατόπιν αιτήματος του ορκωτού ελεγκτή, και, ως εκ τούτου, ο κ. Τσιάρας, μέλος της Επιτροπής, βιάστηκε να θέσει το θέμα δημόσια, αντί να ζητήσει επισήμως εξηγήσεις ή να περιμένει την προσεχή συνεδρίαση της Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης», συμπληρώνει ενώ επαναλαμβάνει ότι «τηρεί ευλαβικά τους κανόνες εχεμύθειας και το απόρρητο των συζητήσεων στην Επιτροπή και ουδέποτε έκανα χρήση εμπιστευτικών πληροφοριών, για να υπηρετήσω σκοπιμότητες».