«Αυτά που ενώνουν τους δυο λαούς είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας διχάζουν» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ ολοκληρώνοντας την αντιφώνησή του στο δείπνο που παρέθεσε στο Προεδρικό Μέγαρο ευχήθηκε στον φίλο τουρκικό λαό, όπως είπε, «να έχει το μέλλον που του αναλογεί και του ταιριάζει».

«Χαίρομαι πάρα πολύ που σας συναντώ σε αυτή τη φιλόξενη διοργάνωση. Μετά από 65 χρόνια, πρώτη φορά πραγματοποιείται επίσημη επίσκεψη από πρόεδρο της Τουρκίας» ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν (μίλησε εκτός χειρογράφου) στην αντιφώνησή του στο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Οι δύο λαοί έχουμε προϊστορία αιώνων. Η πολιτισμική συνύπαρξή μας έχει δείξει ότι μπορούμε να ζούμε δίπλα δίπλα» σημείωσε.

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι στις ομιλίες τους οι δύο πρόεδροι ήταν πολύ πιο προσεχτικοί και διπλωματικοί σε σχέση με όσα είχαν προηγηθεί στο Βατερλώ του μεσημεριού.

Στο επίσημο δείπνο ήταν παρόντες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά της συζύγου του, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μετά της συζύγου του, υπουργοί και επιχειρηματίες καθώς και υπουργοί που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Να επισημανθεί ότι η «σκιά» του Ερντογάν καθόλη την παρουσία του στο Προεδρικό Μέγαρο ήταν ο γαμπρός του και υπουργός Ενέργειας, αφού συνεχώς απευθυνόταν σε αυτόν. Στο επίσημο δείπνο δεν ήταν παρών ο Π. Καμμένος.

Το δε δείπνο περιελάμβανε γαρίδες με εσπεριδοειδή, χόρτα με σελινόριζα, φιλέτο σφυρίδα γαρνιρισμένο με λαχανικά ατμού, φρούτα εποχής και καφέ.

Υπήρξε μουσικό διάλειμμα από την παιδική ορχήστρα του ωδείου Κόνταλυ με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζιδάκι.

Και αν τα παραπάνω αφορούν στο επίσημο δείπνο με τους λόγους των δύο προέδρων και όσα προηγήθηκαν αυτών ήταν εξίσου σημαντικά.

Οι δύο πρόεδροι εισήλθαν μαζί στο κτίριο του Προεδρικού Μεγάρου με την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού να παιανίζει τον τουρκικό και στη συνέχεια τον ελληνικό εθνικό ύμνο ενώ παράλληλα τα μέλη του Λυκείου Ελληνίδων είχαν παραταχθεί δεξιά και αριστερά της αίθουσας, φορώντας όπως είναι προφανές τις παραδοσιακές τους φορεσιές.

Υπήρξε μια τυπική χειραψία μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη όπως τυπική ήταν και η χειραψία που είχαν η Περιστέρα Μπαζιάνα με την Μαρέβα Μητσοτάκη.

Θερμός ήταν ο εναγκαλισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τη Μαρέβα Μητσοτάκη ενώ αν και όρθιοι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχαν μακρά συνομιλία, ενώ κάποια στιγμή στην κουβέντα ήταν παρών και ο Τέρενς Κουίκ υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό. Οπως επίσης μακρά συνομιλία είχε η Μαρέβα Μητσοτάκη με την κυρία Τσαβούσογλου.

Από τα αξιοσημείωτα στο επίσημο δείπνο στο Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Πέμπτης ήταν η αναγγελία του Προκόπη Παυλόπουλου από μικροφώνου με τον εκφωνητή να λέει: «κυρίες και κύριοι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Συνοδεύοντας, κατά την είσοδό τους, ο Προκόπης Παυλόπουλος τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σταμάτησαν στον Βαρδή Βαρδινογιάννη όπου και συνομίλησαν, η Εμινέ Ερντογάν είχε επίσης συνομιλία με την Μαριάννα Βαρδινογιάννη και την Βλασία (Σίσσυ) Παυλοπούλου. Μάλιστα, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη είπε στην Εμινέ Ερντογάν ότι την περίμεναν να την δουν τα παιδιά του ιδρύματος Ελπίδα, σημειώνοντας επίσης: «πρέπει να έρθετε να τα δείτε» και εκείνη υποσχέθηκε ότι θα το πράξει. (σ.σ. λόγω ξαφνικής αδιαθεσίας η Εμινέ Ερντογάν δεν κατέστη δυνατόν να επισκεφθεί όπως είχε προγραμματίσει το Ιδρυμα Ελπίδα, το Ιδρυμα Μπενάκη και το Μουσείο Ακρόπολης. Επισημαίνεται ότι η σύζυγος του τούρκου προέδρου είχε ζητήσει έξτρα ασφάλεια). Αλλη μια στάση οι δύο πρόεδροι έκαναν στον Πέτρο Μολυβιάτη όπου ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε στον Ταγίπ Ερντογάν, ότι ήταν ο πλέον σημαντικός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε συνομιλία και με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Ταγίπ Ερντογάν σε συνομιλία που είχε στο περιθώριο του δείπνου με τον Αλέξη Τσίπρα, μετέφερε στον Πρωθυπουργό τα χαιρετίσματα τόσο του Πάπα όσο και του Βλαντίμιρ Πούτιν, με τους οποίους είχε νωρίτερα τηλεφωνικές επικοινωνίες.