Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο.

Το πρόγραμμα Τσίπρα την Τετάρτη

Το «ραντεβού» του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς είναι το σημαντικότερο από την λίστα των συναντήσεων που θα πραγματοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα Τετάρτη, τελευταία μέρα της επίσημης επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ελληνας πρωθυπουργός, ο οποίος το βράδυ της Τρίτης συναντήθηκε κατ΄ιδίαν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και είχε γεύμα εργασίας με διευρυμένη σύνθεση, συναντάται σήμερα το απόγευμα ώρα Ελλάδας με τον αντιπρόεδρο Πενς. Στο τραπέζι αναμένεται να βρεθούν όλα τα κύρια ζητήματα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, τα σχετικά με τις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, οι σχέσεις Ελλάδας-πΓΔΜ, οι σχέσεις με την Τουρκία καθώς και ο εξυγχρονισμός των F16.

Στις 19:00 (ώρα Ελλάδας) θα συμμετάσχει σε γεύμα εργασίας με επιχειρηματίες, το οποίο παραθέτει το Business Council for International Understanding.

Το σημερινό πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα και η επίσκεψή του στις ΗΠΑ ολοκληρώνεται με την ομιλία που θα απευθύνει στις 21:30 στο Brookings Institution.

Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός θα αποχωρήσει για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής, την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Ντόναλντ Τραμπ

Σαφές μήνυμα για τη συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων έστειλε ο αμερικανός πρόεδρος επιβεβαιώνοντας τη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες αξιόπιστης ανακούφισης από το χρέος, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον έλληνα πρωθυπουργό μετά την συνάντησή τους στο Οβάλ Γραφείο. Στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο ηγετών βρέθηκαν θέματα ασφάλειας, άμυνας και οικονομίας.

Ο αμερικανός πρόεδρος εστίασε στη στρατηγική σχέση των δύο χωρών χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα αξιόπιστο συνομιλητή και «λίκνο του πολιτισμού».

«Θα οικοδομήσουμε περιβάλλον ασφαλείας και για τα δύο έθνη στηριζόμενοι στην κοινή μας ιστορία» δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Στο μέτωπο της οικονομίας και μετά τη συμφωνία Αλέξη Τσίπρα και Κριστίν Λαγκάρντ για άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εκτίμησε ότι η χώρα σύντομα θα ανακάμψει, αναφερόμενος στα θετικά σημάδια που παρουσιάζει προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Το Χρηματιστήριο έφτασε στις 23.000 μονάδες, ελπίζω σύντομα και η Ελλάδα να επιτύχει το ίδιο» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου από όπου υπήρξαν δηλώσεις, όπως αναμενόταν, για το επίμαχο θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

«Οι Αμερικανοί στέκονται δίπλα στους Έλληνες που ανακάμπτουν από την οικονομική κρίση. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα παρέχει ιδανικές ευκαιρίες για επενδύσεις» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ καθιστώντας την ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό πόλο.

«Προσβλέπουμε να συνεργαστούμε με την Ελλάδα και να τη βοηθήσουμε να ορθοποδήσει» επισήμανε ο κ. Τραμπ δηλώνοντας ότι ο έλληνας πρωθυπουργός είναι ένας «ιδιαίτερος άνθρωπος» που «έκανε κάτι ιδιαίτερο».

«Σταθερός σύμμαχος η Ελλάδα»

Ειδική αναφορά έκανε στο θέμα της φιλίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ελλάδα χαρακτηρίζοντάς την «μακρά και ανθεκτική».

Εστίασε στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα για τη σταθερότητα στην περιοχή και αναφερόμενος σε θέματα άμυνας τόνισε ότι παραμένει σημαντικός εταίρος για τις ΗΠΑ.

«Έχουμε τεράστια εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και ξέρουμε ότι θα είναι σύμμαχός μας για πολλά χρόνια. Η σταθερότητα είναι πολύ σημαντική και ελπίζουμε αυτό να γίνει με την Ελλάδα σε ρόλο κλειδί» είπε συγκεκριμένα ο Τραμπ.

Έκανε, ακόμη, λόγο για τη συμβολή της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και για την υποστήριξη που παρέχει στο έργο του ΤΑΠ και του αγωγού υγροποιημένου αερίου.

«Η Ελλάδα παραμένει στενός σύμμαχός μας» τόνισε ο Τραμπ εν μέσω κλιμακούμενης έντασης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία.

Για τη βάση της Σούδας και την αναβάθμιση των ελληνικών F16

Ευχαρίστησε τους Έλληνες για τη φιλοξενία στη βάση της Σούδας. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον έλληνα πρωθυπουργό και τους Έλληνες γιατί φιλοξενούν αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις στη βάση της Σούδας. Και να τους συγχαρώ γιατί δαπανούν το 2% του προϋπολογισμού για τις αμυντικές τους δαπάνες» δήλωσε συγκεκριμένα.

«Έχω ενημερωθεί ότι υπάρχει συμφωνία για την αναβάθμιση των ελληνικών F16 και αυτή η συμφωνία θα ενισχύσει τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και τις σχέσεις μας» πρόσθεσε ο Τραμπ και αναφέρθηκε στο τίμημα της συμφωνίας που φτάνει τα 2,4 δισ. δολάρια.

Χαρακτηρίζοντας καρποφόρα τη συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα, ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι ΗΠΑ και Ελλάδα έχουν κοινή δέσμευση υπέρ της συνεργασίας και της ελευθερίας.

Δήλωσε υπερήφανος που οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ τον επόμενο χρόνο.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, αμερικανός δημοσιογράφος ρώτησε τον έλληνα πρωθυπουργό αν επιμένει στην άποψη που είχε εκφράσει, πριν από την ανάδειξη Τραμπ στην προεδρία, σύμφωνα με την οποία είχε πει «να μην μας βρει κι αυτό το κακό».

»Μακάρι να το ήξερα αυτό πριν από την ομιλία μου» ήταν η καυστική απάντηση που έδωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Αλέξης Τσίπρας

Προσβλέπουμε σε ουσιαστική στήριξη από τις ΗΠΑ για έξοδο από την κρίση και σε αμερικανικές επενδύσεις τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις του με τον Ντόναλντ Τράμπ, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις προοπτικές στους τομείς ενέργειας και μεταφορών. Ανακοίνωσε δε τη συμφωνία για δημιουργία μόνιμης ομάδας συνεργασίας ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομίας των δύο χωρών.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών «βρίσκονται σήμερα ίσως στο καλύτερο επίπεδο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η στρατηγική συνεργασία μας βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και τροφοδοτείται από τη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση».

Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι ο Αμερικανός πρόεδρος στις δηλώσεις του, που προηγήθηκαν αυτών του πρωθυπουργού, έκανε ειδική μνεία στη στήριξη των ΗΠΑ για μια αξιόπιστη λύση για το χρέος.

Ιδιαίτερη μνεία, ζητώντας παρέμβαση των ΗΠΑ σε διπλωματικό τουλάχιστον επίπεδο, έκανε ο Αλέξης Τσίπρας και στα προβλήματα με την Τουρκία και στο Κυπριακό, λέγοντας ότι η διευθέτησή τους αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να μπορέσει η Ελλάδα να παίξει το ρόλο της ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας σε μια ιδιαίτερως ευαίσθητη περιοχή του πλανήτη.

Η πιο δύσκολη στιγμή πάντως στιγμή για τον Αλέξη Τσίπρα στην συνέντευξη Τύπου ήταν μάλλον όταν δέχθηκε ερώτηση για όσα έλεγε για τον Τραμπ πριν τις αμερικανικές εκλογές και το σχόλιο του «αν βγει χαθήκαμε». Η αμηχανία του και ο χρόνος σιωπής θα ήταν ίσως μεγαλύτερος εάν δεν παρενέβαινε ο ίδιος ο Τραμπ με το σχόλιο «μακάρι να το ήξερα αυτό πριν την ομιλία μου». Χαμογελώντας ο πρωθυπουργός πήρε το λόγο και τόνισε ότι δεν αισθάνθηκε καμία απειλή και ότι είναι σίγουρος μετά τη συνάντησή τους ότι θα έχουν μια πολύ καλή συνεργασία.

Δηλώσεις πριν την συνάντησή τους

Οι δύο ηγέτες είχαν χειραψία, στράφηκαν χαμογελαστοί προς τα τηλεοπτικά συνεργεία και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου για την κατ΄ιδίαν συνάντηση στην αρχή και μετά των δύο αντιπροσωπειών.

Το επόμενο πλάνο ήταν με τους δύο άνδρες να κάθονται στο χώρο της συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο και να ανταλλάσσουν θερμά λόγια, στο πλαίσιο του καθιερωμένου σύντομου διαλόγου μπροστά στις κάμερες.

Σπουδαίο σύμμαχο και πιστό φίλο χαρακτήρισε την Ελλάδα ο Ντ.Τραμπ και αναγνώρισε τις προσπάθειες που κάνει μιλώντας για τέλος της κρίσης. Θα δούμε τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα για εμάς και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για την Ελλάδα, πρόσθεσε, μπαίνοντας θα έλεγε κανείς «κατευθείαν στο ψητό».

«Η Ελλάδα έχει περάσει πολλά, αλλά έχει κάνει θαυμάσια δουλειά, τεράστια βήματα προόδου και θα επιστρέψει» είπε ο Ντ.Τραμπ υπογραμμίζοντας τον σεβασμό των ΗΠΑ στην πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα.

«Εμείς θα βοηθήσουμε την Ελλάδα και η Ελλάδα θα βοηθήσει εμάς. Έχουμε μακροχρόνια σχέση. Έχουμε υπάρξει πάρα πολύ καλοί φίλοι και σπουδαίοι σύμμαχοι» πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας μεταξύ άλλων αναφορά στον εκσυγχρονισμό του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας, σχολιάζοντας ότι τα F-16 είναι σπουδαία αεροπλάνα.

Ελπίζω ότι σήμερα θα έχουμε εποικοδομητική συζήτηση είπε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για κρίσιμη συγκυρία για τη συνεργασία των δύο χωρών.

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον Αμερικανό Πρόεδρο για την πρόσκληση του και την υποδοχή, και τόνισε ότι σήμερα είναι πολύ σημαντική στιγμή για τη στρατηγική μας συμμαχία.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας και στρατηγικός σύμμαχος των ΗΠΑ. Εξέφρασε την βούληση της Ελλάδας να ενισχυθεί η συνεργασία των δύο χωρών, ενώ έκλεισε την τοποθέτηση του με αναφορά στις κοινές αξίες που μοιράζονται οι δύο χώρες, της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας.

Και η αμήχανη στιγμή: πριν αναχωρήσουν οι δημοσιογράφοι από το χώρο και αφήσουν τους δύο ηγέτες να μιλήσουν κάποιος έκανε ερώτηση στον Τράμπ για ….το Obamacare.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» στη συνάντηση δίνεται μεγάλο βάρος στην οικονομία και στα περιφερειακά προβλήματα με έμφαση τις συμμαχίες στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Επίσης στη συνάντηση συζητείται και το θέμα του ονόματος της πΓΔΜ καθώς το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στα Σκόπια δημιουργεί νέες δυναμικές στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Οι συζητήσεις θα γίνουν σε επίπεδο 10+10 (δηλαδή ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνοδεύεται από 10 συνεργάτες και από ελληνικής πλευράς ο Πρωθυπουργός είναι πλαισιωμένος από 10 υπουργούς και συμβούλους.

Από πλευράς ΗΠΑ στις διευρυμένες συνομιλίες θα συμμετέχουν:

– Ρεχ Τίλερσον, υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ
– Στήβεν Μνούτσιν, υπουργός Οικονομικών ΗΠΑ
– Γουίλμπουρ Ρος, υπουργός Εμπορίου ΗΠΑ
– Τζον Κέλι, προσωπάρχης προέδρου ΗΠΑ
– στρατηγός Χέρμπερτ-Ρέινολντ ΜακΜάστερ, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας ΗΠΑ
– Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός προέδρου Τραμπ, βοηθός και ανώτερος σύμβουλος προέδρου
– Ντίνα Πάουελ, αναπληρώτρια National Security Council των ΗΠΑ
– Γκάρι Κον, επικεφαλής οικονομικού επιτελείου προέδρου ΗΠΑ
-Τζέφρι Πάιατ, πρεσβευτής ΗΠΑ στην Αθήνα
– Φιόνα Χιλλ, βοηθός προέδρου ΗΠΑ, υπεύθυνη για ευρωπαϊκές και ρωσικές υποθέσεις.

Από ελληνικής πλευράς τον κ. Τσίπρα θα πλαισιώνουν στις συνομιλίες:

– Νίκος Κοτζιάς, υπουργός Εξωτερικών
– Δημήτρης Παπαδημητρίου, υπουργός Οικονομίας
– Νίκος Παππάς, υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής
– Πάνος Καμμένος, υπουργός Εθνικής Άμυνας
– Χάρης Λαλάκος, πρεσβευτής Ελλάδος στην Ουάσιγκτον
– Μαρία Θεοδώρου, πρώτη γραμματέας πρεσβείας Ελλάδος στην Ουάσιγκτον
– Βαγγέλης Καλπαδάκης, διπλωματικός σύμβουλος πρωθυπουργού
– Παναγιώτης Παυλόπουλος,γραφείο πρωθυπουργού, υπεύθυνος διεθνών θεμάτων
– Δανάη Μπαδογιάννη, ειδική σύμβουλος για ευρωπαϊκές και διεθνείς σχέσεις
– Δημήτρης Καραμάρης, ειδικός σύμβουλος πρωθυπουργού.