«Παραγωγική» χαρακτήρισε τη συζήτηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Στο πλούσιο μενού της συνάντησης ήταν η επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα, το κείμενο του Μνημονίου του ΔΝΤ (MEFP), το staff level agreement και το ζήτημα του χρέους, όπως είπε ο Έλληνας υπουργός εξερχόμενος, σύμφωνα με την ιστεσελίδα του Μ.Ιγνατίου.

Από την πλευρά της η Κριστίν Λαγκάρντ μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης δήλωσε: «Συναντήθηκα σήμερα με τον υπουργό Τσακαλώτο και το επιτελείο του. Είχαμε παραγωγικές συζητήσεις για προετοιμασία ώστε να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα για να συζητήσουν τα δύο σκέλη του ελληνικού προγράμματος: τις πολιτικές και την ελάφρυνση χρέους».

Στη σημερινή συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πολ Τόμσεν και η υπεύθυνη της Αποστολής Ντέλια Βελκουλέσκου.

Προσερχόμενος στη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ρωτήθηκε για τις ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ότι το πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 3,9% του ΑΕΠ πέρυσι ή στα 6,9 δις ευρώ.

«Ήταν αναμενόμενο ότι θα ήταν καλύτερο. Αλλά ήταν καλύτερο και από αυτό που περιμέναμε», ανέφερε σχετικά.

Ο υπουργός ερωτήθηκε για τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος χθες είπε ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ δεν αποδείχθηκαν ρεαλιστικές, αλλά δεν θέλησε να τις σχολιάσει.

Τσακαλώτος – Σόιμπλε: Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης

Εφ’ όλης της ύλης συζήτηση (αξιολόγηση, μεταρρυθμίσεις, χρέος, πρωτογενή πλεονάσματα) είχαν για περίπου 40 λεπτά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το βράδυ της Παρασκευής, στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.

Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε την ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις για το χρέος το συντομότερο.

Το πρόγραμμα των επαφών του υπουργού Οικονομικών για το Σάββατο έχει ως εξής:

Στις 20:40 συνάντηση με τον βοηθό υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Αντι Μποκολ
Στις 21:30 συνάντηση με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί
Στις 00:15 συνάντηση με τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν

Αισιόδοξος ο Σαπέν για λύση

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν εμφανίστηκε αισιόδοξος. «Είμαι πεπεισμένος ότι θα καταλήξουμε, με το ΔΝΤ και τη Γερμανία, σε μια λύση που θα βοηθήσει την Ελλάδα και άρα την ΕΕ να σταθεροποιήσει την κατάσταση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Σαπέν, ο οποίος συναντήθηκε απόψε στην Ουάσινγκτον με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, σε μια ανάρτησή του στο twitter ανέφερε ότι τον «διαβεβαίωσε ξανά για την υποστήριξη» της Γαλλίας και «χαιρέτισε τη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς», προφανώς αναφερόμενος στη συμφωνία της Μάλτας.

Τόμσεν: Ελάφρυνση χρέους για να μπει το ταμείο στο πρόγραμμα

Το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας το 2016 ξεπέρασε τις προβλέψεις όλων, δήλωσε ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ Πολ Τομσεν, την Παρασκευή, μετά τη συνάντηση που είχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με την Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου του Ταμείου.

Ο Τόμσεν επισήμανε ότι χρειάζεται ένα αξιόπιστο πακέτο μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα ώστε να μπει το Ταμείο στο πρόγραμμα.

Σημείωσε ότι η αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να βοηθήσει τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι επικεφαλής των θεσμών επιστρέφουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.