Διμερές ζήτημα μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Κάρλος Μαρτέν, αναφέρθηκε στην ακύρωση της προγραμματισμένης επίσκεψης Λαβρόφ στην Αθήνα, ενώ σημείωσε ότι σε γενικές γραμμές η Επιτροπή «αναγνωρίζει την πρόκληση των πολύ καλών σχέσεων» μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών και είναι διαθέσιμη για την παροχή βοήθειας.

Ωστόσο, είπε ότι το ζήτημα είναι «αυστηρά διμερές» και αρνήθηκε να προβεί σε συγκεκριμένο σχόλιο.

Ειδικότερα, με δηλώσεις του στην ιστοσελίδα Euractiv.com, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρά το γεγονός ότι προηγουμένως είχε μιλήσει για «διμερές ζήτημα», τόνισε πως «η έλλειψη σεβασμού για την κυριαρχία και η παρέμβαση των άλλων χωρών στις εγχώριες υποθέσεις είναι απαράδεκτη».

«Η ΕΕ ήταν πάντα σαφής σχετικά με αυτό και αναγνωρίζει την πρόκληση, όπως αποδεικνύεται και από τις πρόσφατες συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» πρόσθεσε ο αξιωματούχος της ΕΕ.

Είχε προηγηθεί σκληρή ανακοίνωση – απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην απόφαση της Μόσχας να απελάσεις δύο έλληνες διπλωμάτες.

Το ΥΠΕΞ στέλνει το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι φιλειρηνική χώρα, με πολυδιάστατη, ανεξάρτητη δημοκρατική εξωτερική πολιτική και ότι ως κυρίαρχο κράτος με μακρά ιστορία απαιτεί σεβασμό και σχέσεις ισότητας από κάθε τρίτο. Χαρακτηρίζει δε, αυθαίρετα μέτρα που έλαβε η ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών και διαμηνύει πως η Ελλάδα θα απαντήσει με υπομονή και νηφαλιότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, δηλώνει πως τάσσεται υπέρ μιας πολιτικής φιλικής συνύπαρξης και με τη Ρωσία, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια μεγάλη χώρα με ισχυρή παρουσία στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Ωστόσο, επισημαίνει πως η Ρωσία, αυτή τη στιγμή, δείχνει ως να μην μπορεί να αντιληφθεί τις θέσεις αρχών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.