Σφοδρά πυρά εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένου αποκαλώντας τους «δίδυμο της ντροπής». «Εξακολουθούν να παριστάνουν ότι τάχα διαφωνούν ενώ δένονται πιο σφιχτά στις καρέκλες τους», είπε, τονίζοντας ότι «σε έναν δρόμο συναντώνται αυτοί οι παράταιροι εταίροι, στον δρόμο της καρέκλας, του ψέματος, της δημαγωγίας και της διάσωσης καθώς στριμώχνονται την έξοδο κινδύνου».
Τα πυρά του κ. Μητσοτάκη κατά την συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τον «Κλεισθένη», αφορούσαν όχι μόνον τις εξελίξεις εντός της χώρας, αλλά και όσα διαμείβονταν στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες με την πρόσκληση ένταξης της πΓΔΜ στην ατλαντική συμμαχία μετά την συμφωνία των Πρεσπών. «Ένας κακός νόμος εντός συνόρων συζητείται την ίδια ώρα με μια κακή συμφωνία που συζητείται εκτός της χώρας και δημιουργεί τετελεσμένα», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, σημειώνοντας ότι την ίδια ώρα που με τον «Κλεισθένη» υπονομεύονται οι δήμοι, στις Βρυξέλες «παραδίδουν στα Σκόπια το νατοϊκό διαβατήριο έχοντας εκχωρήσει την μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα». «Είστε erga omnes επικίνδυνοι για τα συμφέροντα της χώρας», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για «διπλή ντροπή από ένα δίδυμο ντροπής». Κατηγόρησε δε τους ΑΝΕΛ ότι «συναινούν στην πράξη» και ότι «ο κ. Καμμένος στρογγυλοκάθεται δίπλα στον κ. Τσίπρα».
Αναφορικά με τον χρόνο των εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να τις μετατρέψει σε εργαλείο μικροπολιτικής. Ενώ με αφορμή την τροπολογία που τοποθετεί τις αυτοδιοικητικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019, ενδεχομένως μαζί και με τις εθνικές εκλογές, προειδοποίησε ότι «οδεύετε σε αλλεπάλληλες ήττες και επιχειρείτε να αλλάξετε τις ημερομηνίες». «Αν δεν ήσασταν τυχοδιώκτες και επικίνδυνοι θα ήσασταν απλώς γραφικοί», σημείωσε, ενώ ρώτησε τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη: «Πώς αισθάνεστε όταν σας αδειάζει ευθέως ο πρωθυπουργός σας; Δεν ιδρώνει το αυτί σας;», ενώ πρόσθεσε: «Δεν θα πάψετε να μας εκπλήσσετε για το τι μπορείτε να κάνετε για να μείνετε κολλημένοι στην καρέκλα».
«Υπονομεύετε την αυτοδιοίκηση και κανιβαλίζετε τους θεσμούς. Όμως είναι μάταιο. Ο λογαριασμός θα έρθει σε όλες τις κάλπες όποτε αυτές γίνουν. Εθνικές, ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές. Θέλετε να τις κάνετε όλες μαζί; Δοκιμάστε το. Η λαϊκή δυσαρέσκεια ούτε θα μπερδευτεί και θα μετατραπεί σε μετωπική καταδίκη», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι «αν το επιχειρήσετε θα χάσετε παντού και μονομιάς».
Επίσης άσκησε δριμεία κριτική στο νομοσχέδιο για την θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής: «Αυτό που επιδιώκετε δεν είναι αντιπροσωπευτική δημοκρατία αλλά θεσμοθέτηση της συναλλαγής», είπε κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με τον τρόπο αυτό ευνοείται η Χρυσή Αυγή. «Από πολιτικός χορηγός γίνεστε εκλογικός ευεργέτης της Χ.Α.», είπε.
Αναφορικά δε με την κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα την ψηφίσει, διότι, όπως είπε, «δεν σας χαρίζουμε την πολιτική την οποία εμείς πρώτοι εισηγηθήκαμε». Έτσι, κατέστησε σαφές ότι η ΝΔ «δίνει το πράσινο φως να σπάσουν από τις επόμενες εκλογές», ενώ προκάλεσε την κυβέρνηση: «Φανείτε κι εσείς συνεπείς. Τολμήστε να κάνετε το ίδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού». «Μαζί με την κατάτμηση να δώσουμε τώρα την δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο της κατοικίας τους. Τι φοβάστε και δεν το κάνετε τώρα;», ρώτησε, για να συμπληρώσει ότι η κυβέρνηση «φοβάται την πολιτική ετυμηγορία των νέων που κορόιδεψε και έδιωξε από την χώρα, όπως φοβάται και την κρίση των Ελλήνων που κατοικούν στο εξωτερικό, που έχουν εμπειρία ζώντας σε σύγχρονα κράτη και ξέρουν πώς θα έπρεπε να είναι η χώρα, αν δεν είχαν βάλει την όπισθεν οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ». «Γιατί τους απαγορεύετε την συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων που αφορούν την δική τους ζωή; Δημοκρατία πολλών ταχυτήτων; Η άρνησή σας να δεχθείτε την τροπολογία θεμελιώνει μια βαθιά αντιδημοκρατική διάκριση», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης ενώ κάλεσε τους Έλληνες του εξωτερικού που μπορούν, να έλθουν να ψηφίσουν για τελευταία φορά στις επόμενες εκλογές, δεσμευόμενος ότι η ΝΔ θα θεσπίζει την ψήφο των αποδήμων.

Θέλω να μετρηθώ στην Δυτική Αθήνα

Λίγο αργότερα σε συζήτηση με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες δεν έκρυβε την προσωπική του ικανοποίηση για το «σπάσιμο» των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, λέγοντας μάλιστα ότι δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην Δυτική Αθήνα, όπου όπως είπε, θέλω να εφαρμόσω ένα άλλο μίγμα πολιτικής εκεί και να αρθρώσω έναν άλλο πολιτικό λόγο. Μάλιστα είπε ότι «θέλω να μετρηθώ στην Δυτική Αθήνα», φράση που ερμηνεύτηκε ως πρόθεσή του να πολιτευθεί εκεί. Επίσης, σχολίασε ότι δεν θα επανενώσει ποτέ την Β’ Αθηνών. Να την σπάσω περισσότερο μπορεί, να την ενώσω όχι, ανέφερε, ενώ σχετικά με τις «γκρίνες» βουλευτών είπε ότι κατανοούν ότι ακόμα και αν δεν γινόταν τώρα, θα γινόταν στις άλλες εκλογές.