Με καθυστέρηση σχεδόν μισής ώρας ξεκίνησε στις 17:20 ώρα Ελλάδας η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λόγω άλλων υποχρεώσεων των δύο ηγετών στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Η συνάντησή τους ολοκληρώθηκε μετά από μία ώρα και 50 λεπτά, με τους δύο ηγέτες να αναφέρονται σε όλα τα θέματα της επικαιρότητας μεταξύ των δύο χωρών.
Ο έλληνας πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους που βρίσκονται στις Βρυξέλλες, χαρακτήρισε δύσκολη τη συνάντησή του με τον τούρκο πρόεδρο.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι έθεσε επιτακτικά και κατ’ ιδίαν το ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο γεγονός. «Το θέμα των δύο ελλήνων στρατιωτικών είναι μείζον ζήτημα ηθικής και συμβολικής και ουσιαστικής σημασίας που αφορά τις σχέσεις των δύο χωρών» σημείωσε.
Σύμφωνα με τον έλληνα πρωθυπουργό, ο κ. Ερντογάν από την πλευρά του αναφέρθηκε στο ζήτημα των οκτώ τούρκων αξιωματικών, με τον Αλέξη Τσίπρα να καθιστά σαφές ότι στην Ελλάδα η δικαιοσύνη είναι απολύτως ανεξάρτητη.

«Πυρά» στην αντιπολίτευση για τη συμφωνία των Πρεσπών

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να κατηγορήσει την αξιωματική αντιπολίτευση για «βαθιά υποκριτική στάση που υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών», σχετικά με τη γραμμή της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών.

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα γιατί παίρνει σάρκα και οστά η απόφαση της περιβόητης Συνόδου του Βουκουρεστίου που επί 10 χρόνια ήταν κενό γράμμα» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι καθίσταται απολύτως σαφές ότι η ΠΓΔΜ ξεκινά ενταξιακές συνομιλίες που θα καταλήξουν εάν και μόνο εάν ολοκληρωθεί η αλλαγή της γείτονος μετά και την προβλεπόμενη συνταγματική αλλαγή.

«Κυρίως η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, αλλά τον ακολουθεί κατά πόδας και η κ. Γεννηματά, έχουν αποφασίσει να αναδείξουν με στρεβλό τρόπο κρίσιμα εθνικά θέματα γιατί αυτά αποτελούν το σωσίβιο τους μετά το ναυάγιο των προβλέψεων τους για την οικονομία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ερωτηθείς σχετικά με τη διαφορά θέσεων με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο για το ονοματολογικό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι θέσεις και οι απόψεις είναι γνωστές, όπως και οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης.

«Περιμένουμε να δούμε αν η κυβέρνηση των Σκοπίων θα καταφέρει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία των Πρεσπών και εύχομαι να τα καταφέρει γιατί είναι μια ιστορική παρέμβαση που λύνει χρόνια προβλήματα στην εξωτερική μας πολιτική» υπογράμμισε ο έλληνας πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «όταν τα καταφέρει με το καλό, κάποια στιγμή τον Γενάρη, Φλεβάρη, τότε θα κουβεντιάσουν με τον κυβερνητικό εταίρο «πώς θα προχωρήσουμε τη διαδικασία» όπως προβλέπεται απ’ τη συμφωνία».

Προκλητικότητα και μεταναστευτικό

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έθεσε υπόψη του κ. Ερντογάν στοιχεία που δείχνουν την αύξηση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και πως συμφώνησαν να δώσουν έμφαση στις προσπάθειες τους για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο.
Ερωτηθείς εάν συζήτησαν για το προσφυγικό με τον Τ. Ερντογάν, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι κουβέντιασαν επί μακρόν για την ορθή εφαρμογή της ευρω-τουρκικής συμφωνίας και πως οι αρμόδιοι υπουργοί των δύο χωρών θα είναι σε πιο στενή επικοινωνία.

«Το τελευταίο διάστημα δεν παρατηρούμε ανησυχητικά φαινόμενα σε ό,τι αφορά τις ροές και ελπίζω αυτή η κατάσταση να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα», είπε.