Αντίθετος προς την άποψη που διατύπωσε ο Π. Καμμένος εγείροντας θέμα πλαφόν 3% για την είσοδο ενός αυτοδιοικητικού συνδυασμού σε δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο, εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, «αδειάζοντας» τον υπουργό Άμυνας ο οποίος αιφνιδίασε την κυβέρνηση.
Το «αντάρτικο» του κ. Καμμένου εκδηλώθηκε μάλιστα με έναν συμβολικό τρόπο –μετά την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, ένθερμο πολέμιο του νομοσχεδίου του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη για τον «Κλεισθένη», το οποίο θεσπίζει την «απλή και άδολη αναλογική» στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Άμυνας απάντησε στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ ότι βλέπει θετικά την πρόταση για ελάχιστο ποσοστό 3% για την είσοδο των δημοτικών και περιφερειακών συνδυασμών στην τοπική αυτοδιοίκηση και διεμήνυσε στην Κ.Ο. των ΑΝΕΛ πως παρότι η ψήφος είναι κατά συνείδηση, ότι – όπως και ο πρώην δήμαρχος Πάρου Ι. Ραγκούσης είναι υπέρ του 3% – αυτό θα βοηθήσει στην κυβερνητική επιλογή της απλής αναλογικής και στην κυβερνησιμότητα δήμων και περιφερειών, κάτι που όπως είπε θα επιδιωχθεί να γίνει αποδεκτό από τον αρμόδιο υπουργό.

Ο κ. Βούτσης, μιλώντας στο «Κόκκινο» έκανε λόγο για πολιτικό «επεισόδιο» σπεύδοντας να καθησυχάσει όσους αναφέρονται στο κατώτατο όριο του 3%, σημειώνοντας ότι και με το υπάρχον σύστημα στις μεγάλες περιφέρειες ως προς τους περιφερειακούς συμβούλους, όπως και στις δημοτικές εκλογές, όπως για παράδειγμα στον δήμο Αθηναίων, και με 2% υπάρχει εκπροσώπηση. «Δηλαδή, με το 3% δεν είναι όπως στις βουλευτικές εκλογές που είναι σε πανελλαδική κλίμακα ένα “φρένο” προς τα κάτω, το οποίο και αυτό είναι αμφιλεγόμενο σε ένα βαθμό, πλην όμως αποτελεί μια διαπίστωση, διότι ακόμα και με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο έχουμε οκτακομματική Βουλή», είπε ο κ. Βούτσης και συνέστησε: «Άρα, δεν χρειάζονται αυτές οι ανησυχίες, διότι ούτως ή άλλως στη Βουλή, στους ΟΤΑ, είτε έτσι είτε αλλιώς, στις μεγάλες περιφέρειες και δήμους εκφραζόταν αυτό το “κάτω από το 3%” ».

Εμφανίστηκε δε θετικός και μάλλον αισιόδοξος ως προς τις ευρύτερες συγκλίσεις πάνω στα θέματα αυτά. «Ας περιμένουμε τις επόμενες ημέρες να ολοκληρωθεί αυτό το νομοσχέδιο το οποίο επιχειρεί τρείς τομές, δηλαδή για απλή αναλογική χωρίς από κάτω όριο και στην τοπική αυτοδιοίκηση, το θέμα της μελέτης σε σχέση με το ζήτημα και την απόφαση σε ορατό διάστημα της ψήφου των ομογενών, καθώς επίσης και την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, για να δούμε πόσο ευρείες θα είναι αυτές οι συγκλίσεις». «Προσωπικά, νομίζω ότι μπορούν να υπάρξουν», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής.