Θετικά επί της αρχής τοποθετείται η ΝΔ για την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών της Β’ Αθηνών και της Αττικής, που προβλέπει η σχετική τροπολογία Σκουρλέτη στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη», ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε ο Μ. Βορίδης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αν δεν φέρει η κυβέρνηση το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, δεν πρόκειται να την ψηφίσει. Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης θύμισε ότι το κόμμα του και ο Κυρ. Μητσοτάκης έχουν ταχθεί θετικά για την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών σε ανύποπτο χρόνο και επομένως η επί της αρχής θέση τους παραμένει θετική.
Όμως τόνισε ότι πρέπει να ρυθμιστεί το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων πολιτών κατοίκων εξωτερικού, διότι είναι ζήτημα ισονομίας και ισοπολιτείας. Είναι ένα θέμα για το οποίο η ΝΔ έχει καταθέσει δυο φορές πρόταση νόμου η οποία δεν έχει συζητηθεί. Και όπως δήλωσε ο κ. Βορίδης «φέρτε τα όλα μαζί να σας τα ψηφίσουμε όλα μαζί και εκεί να υπάρχει μια ευρύτερη συμφωνία». Αλλιώς, ξεκαθάρισε, «δεν δεχόμαστε αποσπασματικές ρυθμίσεις». «Τολμήστε. Το περιμένουν οι Έλληνες του εξωτερικού. Είναι ώριμο και θα βρείτε πεδίο συναίνεσης», υπογράμμισε ο πρώην υπουργός της ΝΔ.
Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν σκοπεύσει να προχωρήσει στην άμεση διευθέτηση του ζητήματος στο πλαίσιο του υπό συζήτηση νομοσχεδίου. Άλλωστε με τροπολογία που κατέθεσε παραπέμπει το θέμα σε ειδική επιτροπή η οποία θα επεξεργαστεί το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο σε βάθος πενταμήνου. Ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης απαντώντας στην ΝΔ είπε σχετικά με την κατάτμηση των περιφερειών ότι «έχουμε ένα υπερώριμο αίτημα που στα λόγια υποστηρίζουν όλοι και το οποίο πρέπει να προχωρήσει». «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να σχετίζεται με άλλα ζητήματα», όπως η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού. «Μην προσπαθούμε με ναι μεν αλλά να υπεκφύγετε», είπε στον κ. Βορίδη, διερωτώμενος: «Τι γίνεται; Υπάρχουν βαρονίες εντός του κόμματός σας; Να μην επιχειρήσετε να υπεκφύγετε», του επισήμανε, προσθέτοντας: «Τόσα χρόνια ήσασταν κυβέρνηση, γιατί δεν φέρατε το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού;», για το οποίος, πάντως, διαβεβαίωσε ότι «πράγματι μας νοιάζει μέσα στους πέντε μήνες να έρθει μια πρόταση για τα προβλήματα συνταγματικά και άλλα που θα εξασφαλίσουν το αδιάβλητο της διαδικασίας». «Ψηφίστε το ένα – ψηφίστε και το άλλο. Αν τα συσχετίσετε για να μην ψηφίσετε την κατάτμηση θα είναι μια υπεκφυγή για να κάνετε το χατίρι σε κάποια στελέχη σας που ήδη με δηλώσεις τους στρέφονται ενάντια στην κατάτμηση», υπογράμμισε ο κ. Σκουρλέτης, ο οποίος χαρακτήρισε εμβληματικό το νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη» επισημαίνοντας ότι είναι «ένα πρώτο βήμα μιας νέας μεγάλης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας».
Πάντως η ΝΔ καταψηφίζει επί της αρχής το σύνολο του νομοσχεδίου για τον «Κλεισθένη» καθώς θεωρεί ότι δυναμιτίζει την λειτουργία της αυτοδιοίκησης, ενώ η θέσπιση της απλής αναλογικής έχει πολιτική στόχευση. Ο κ. Βορίδης διερωτήθηκε γιατί τριάμισι χρόνια στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό που έκρινε ως μείζον από όλα τα ανοιχτά θέματα που αντιμετωπίζει η αυτοδιοίκηση, ήταν η απλή αναλογική. «Για τα ζητήματα της ενίσχυσης της τοπικής αυτοδιοίκησης, τίποτα, για να μεταφερθεί η δυνατότητα διαχείρισης πόρων πρωτογενώς, τίποτα, για τα ζητήματα αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων τίποτα, μόνο μια σύσταση επιτροπής και από όλα αυτά βρήκατε την απλή αναλογική», είπε, σημειώνοντας ότι ουδείς έχει πει ότι ήταν κακά τα αποτελέσματα του συστήματος διακυβέρνησης. «Ουδείς το έθεσε αυτό. Ούτε οι πολίτες, ούτε οι αυτοδιοικητικοί ή άλλα πολιτικά κόμματα. Μόνο εσείς. Κανείς δεν είπε ότι οι δήμοι δεν κυβερνώνται καλά», ανέφερε ο κ. Βορίδης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι το έφερε με μια συγκεκριμένη πολιτική στόχευση.
«Απλή και άδολη αναλογική σημαίνει ότι σε περιφερειακά συμβούλια που έχουν 101 μέλη εκλέγεται σύμβουλος με 0,99%!», είπε τονίζοντας ότι σήμερα υπάρχει κουλτούρα συνεργασιών και όταν δεν υπάρχει πλειοψηφία γίνεται αντικείμενο μικροσυναλλαγής. Ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι φέρνει την απλή αναλογική με στόχο «να βρει ρόλο». «Αφού δεν έχετε τίποτα στην αυτοδιοίκηση και ξαφνικά πρέπει να βρείτε ρόλο καταλήξατε ότι πρέπει να βάλουμε το 5% και το 7% που παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει ρόλο», είπε και κατήγγειλε ότι «είναι ενταγμένο σε ένα συνολικό σχέδιο με στόχο να πλήξει ευθέως τους αυτοδιοικητικούς σχηματισμούς». «Είναι ευθεία και απροκάλυπτη επίθεση. Αποδυναμώνω τον δήμαρχο, ενισχύω τις συναλλαγές και τις ισορροπίες ώστε περιθωριακές μειοψηφίες να αποκτούν ρόλο», πρόσθεσε ο κ. Βορίδης.
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σ. Φάμελος επιτέθηκε στην ΝΔ δηλώνοντας ότι ο «Κλεισθένης» αποτελεί μεγάλη ριζοσπαστική τομή. «Μας χρεώνετε υστεροβουλία. Βλέπετε τις παρατάξεις ως κομματικά παραρτήματα. Θέλετε την παράβαση της Δημοκρατίας και θέλετε να τακτοποιήσετε τους δικούς σας. Σας ενδιαφέρει η αναπαραγωγή του καθεστωτισμού. Εσείς είστε υστερόβουλοι. Δεν σας ενδιαφέρει η δημοκρατική συμμετοχή», τόνισε. Μάλιστα αναφορικά με όσα είπε ο κ. Βορίδης για την απλή αναλογική, υπογράμμισε: «Θέλετε τους ίδιους πολιτικούς νταβατζήδες στην αυτοδιοίκηση. Είμαστε τίμιοι. Με την απλή αναλογική βάζουμε όλους τους πολίτες στην ίδια αξία. Δεν θέλουμε ένα κλειστό κλαμπ εξουσίας. Θέλουμε να συμμετέχει ο πολίτης».
Η ειδική αγορήτρια της ΔΗΣΥ Εύη Χριστοφιλοπούλου ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο, καθώς, όπως είπε, αντιστρατεύεται την ουσία του ρόλου της αυτοδιοίκησης, ενώ θύμισε στον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ την συμβολή του ΠαΣοΚ μεταπολιτευτικά στην ενίσχυση και καταξίωση του θεσμού της αυτοδιοίκησης. Επί της αρχής τοποθετήθηκε θετικά για την κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών. Ενώ κατά τάχθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Εμ. Συντυχάκης λέγοντας ότι το κόμμα του θα την καταψηφίσει διότι στρέφεται κατά των μικρότερων κομμάτων που εκλέγουν τις περισσότερες έδρες τους στις μεγάλες περιφέρειες. Όσον αφορά την απλή αναλογική το ΚΚΕ ζητεί να ισχύσει μόνο ως προς την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων. Υπέρ της σταθμισμένης αναλογικότητας τάχθηκε εκ μέρους του Ποταμιού ο Γ. Μαυρωτάς, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει μια συνδυαστική προσέγγιση μεταξύ αναλογικότητας και κυβερνησιμότητας. Υπέρ της απλής αναλογικής τάσσεται η Ένωση Κεντρώων από θέσεις αρχής και θα αναμένει κάποιες βελτιώσεις, ενώ επιφυλάχθηκε για το σύνολο των ρυθμίσεων παρά την «αρχική καλή πρόθεση» του κόμματός του. Τάχθηκε όμως κατά της κατάτμησης των εκλογικών περιφερειών.