Προς μια συγκρατημένη αύξηση της παραγωγής του προσανατολίζεται ο OPEC, σύμφωνα με ειδικούς περί τα πετρελαϊκά αναλυτές. Θα πρόκειται, κατά τις πληροφορίες, για μια συμβιβαστική απόφαση που θα ληφθεί κατά τη θερινή υπουργική σύνοδο του Οργανισμού την εβδομάδα αυτή στη Βιέννη.
Ο συμβιβασμός αφορά αφ’ ενός τις πιέσεις της ευρισκόμενης εκτός OPEC Ρωσίας, που όμως συχνά ακολουθεί τις αποφάσεις του Οργανισμού, για σημαντική αύξηση της παγκόσμιας πετρελαϊκής παραγωγής και αφ’ ετέρου τις πιέσεις του Ιράν, που μετέχει στον Οργανισμό, για διατήρηση των σημερινών, μειωμένων συγκριτικά με το παρελθόν ανωτάτων ορίων παραγωγής, που απέδωσαν άλλωστε καρπούς και εκτίναξαν τις διεθνείς τιμές στα ύψη.
Τις ενστάσεις της Τεχεράνης για αύξηση της πετρελαϊκής προσφοράς συμμερίζονται επίσης η Βαγδάτη και το Καράκας. Από την άλλη πλευρά, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θεωρούν ότι οι τιμές, παρότι έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες, βρίσκονται ακόμα σε πολύ υψηλά επίπεδα –τη Δευτέρα το Brent πλησίαζε τα 74 δολάρια το βαρέλι.
Και όταν οι παραδοσιακοί πετρελαιοπαραγωγοί μιλούν για υψηλές τιμές μιλούν για τιμές υψηλότερες των 60 δολαρίων το βαρέλι, που καθιστούν εκμεταλλεύσιμα τα κοιτάσματα σχιστολιθικού πετρελαίου. Οι παραγωγοί πετρελαίου με τη μέθοδο της υδραυλικής ρωγμάτωσης, κυρίως Αμερικανοί, δεν είναι ανταγωνιστικοί όταν οι τιμές πέφτουν.
Εν προκειμένω τους τελευταίους μήνες (από την αρχή του 2018 και εντεύθεν) έχουν αυξήσει τόσο την παραγωγή τους, που οι ΗΠΑ ανταγωνίζονται πλέον τις δύο μεγαλύτερες δυνάμεις στον κλάδο του πετρελαίου, Σαουδική Αραβία και Ρωσία, σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές.
Σύμφωνα με πληροφορίεες του Bloomberg, ο OPEC μελετά μια συμφωνία για αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής κατά 300.000 με 600.000 βαρέλια ημερησίως τους επόμενους μήνες. Η Ρωσία προτείνει γενναία αύξηση κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ώστε να εκμεταλλευθούν βραχυπρόθεσμα οι παραδοσιακοί παραγωγοί τη συγκυρία και να υποχωρήσουν οι τιμές σε επίπεδα ασύμφορα για τους ανταγωνιστές τους παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου.
Σύμφωνα με τον πετρελαϊκό αναλυτή Μάικ Ουίτνερ, «η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ θα αυξήσουν και οι τρεις αθροιστικά κατά 500.000 βαρέλια την ημερήσια παραγωγή τους από την 1η Ιουλίου, ενώ η Ρωσία θα αυξήσει τη δική της παραγωγή κατά 200.000 βαρέλια ημερησίως σταδιακά σε περίοδο δύο έως τριών μηνών».