Στα 17 με 18 δισ. ευρώ θα φθάσουν τα κεφάλαια που θα διαθέτει το «μαξιλάρι» ασφαλείας του ελληνικού Δημοσίου στο τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο όπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης σε παρέμβαση του στο συνέδριο του Economist.

Όπως τόνισε «η ολοκλήρωση του προγράμματος είναι απαραίτητη, αλλά όχι επαρκής συνθήκη για την επιτυχή έξοδο». Έθεσε δε τρεις απαραίτητες προϋποθέσεις για μία ομαλή περίοδο μετά το πρόγραμμα:

-Δημιουργία μηχανισμού ασφαλείας, η οποία θα βοηθήσει την Ελλάδα σε μία ενδεχόμενη αναταραχής στις αγορές δεδομένου ότι υπάρχουν κάποιες ανησυχίες. «Η Ελλάδα δημιουργεί ένα cash buffer για τους επόμενους 20-22 μήνες. Ήδη έχουν τοποθετηθεί 6,5 δισ. ευρώ σε ειδικό λογαριασμό και τα κεφάλαια δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κανένα άλλο λόγο παρά για την εξυπηρέτηση του χρέους. Έως το τέλος του προγράμματος εκτιμούμε ότι θα φτάσουν τα 17-18 δισ. ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

– Ελάφρυνση χρέους. Σύμφωνα με τον υπουργό χωρίς πρόσθετα μέτρα το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Υπογράμμισε πως τα μέτρα πρέπει να παραμετροποιηθούν έγκαιρα στο επόμενο Eurogroup (21 Ιουνίου).

-Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και διατήρηση σταθερής δημοσιονομικής πολιτικής .

Τέλος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ομαλή ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης τις επόμενες ημέρες