Οι μισθολογικές διακρίσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών στοιχίζουν στο ΑΕΠ των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη 6 τρισ. δολάρια, ανακοίνωσε πρόσφατα ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) βασιζόμενος σε έρευνα της PricewaterhouseCoopers. Πρόκειται για εντυπωσιακή διαπίστωση, που γίνεται ακόμη εντυπωσιακότερη αν συνυπολογιστεί ανάλογη έρευνα για τις αμοιβές των γυναικών στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Διότι εκεί οι διαφορές των αμοιβών προσλαμβάνουν αστρονομικές διαστάσεις!
Τα $6 τρισ. προκύπτουν, σύμφωνα με την έρευνα της PWC, από τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην αγορά εργασίας των 35 κρατών-μελών του ΟΟΣΑ, αλλά και από την ανάληψη περισσότερων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και από την ανάληψη από τις γυναίκες περισσότερων υψηλά αμειβόμενων εργασιών που απαιτούν μεγάλες δεξιότητες και εξειδικευμένη εκπαίδευση.

Ελλάδα, όπως Λουξεμβούργο…

Ανέλπιστα θετική έκπληξη αποτελεί η δεύτερη θέση που καταλαμβάνει η Ελλάδα στην κατάταξη, πίσω από το Λουξεμβούργο που βρίσκεται στην κορυφή. Και οι δύο χώρες της κορυφής σημείωσαν ανάλογα μεγάλη πρόοδο από το έτος 2000, καθώς το ποσοστό της διαφοράς των αμοιβών ανδρών και γυναικών μειώθηκε από το 15% στο 4% το 2016 στο Λουξεμβούργο και από το 16% στο 6% στην Ελλάδα.
Αίσθηση προκαλεί η στασιμότητα που παρατηρείται όλα αυτά τα χρόνια στην Ιταλία (7% περισσότερο κερδίζουν οι Ιταλοί από τις Ιταλίδες για να κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά). Και έκπληξη αποτελεί η μεγάλη επιδείνωση σε ό,τι αφορά τις αμοιβές των γυναικών την πρώτη δεκαπενταετία του 21ου αιώνα στην Πορτογαλία (από το 9% στο 15% εκτινάχθηκε η διαφορά ανδρών – γυναικών) και στη Χιλή, όπου το ποσοστό εκτινάχθηκε από το 4% στο… 24%!
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Χιλή είναι η μοναδική χώρα της Νότιας Αμερικής που μετέχει στον ΟΟΣΑ. Προσκλήθηκε και εντάχθηκε το 2010 στον Οργανισμό, ο οποίος αναγνώρισε «την πρόοδο και την ανάπτυξη που έχει πετύχει βασιζόμενη στην οικονομία της αγοράς». Η Ελλάδα είναι ένα από τα 20 ιδρυτικά μέλη του ΟΟΣΑ, που ιδρύθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1961.

Γκέισες της Απω Ανατολής

Ο μέσος όρος της διαφοράς των αμοιβών ανδρών και γυναικών στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ είναι 16%. Το μεγαλύτερο ποσοστό απαντάται σε μια από τις πλέον βιομηχανοποιημένες χώρες του Οργανισμού, τη Νότια Κορέα. Στη χώρα της Samsung και της Hyundai οι γυναίκες αμείβονται κατά 37% λιγότερο από τους άνδρες. Το έτος 2000 το ποσοστό έφθανε στο 43%. Αλλά και η δεκαετίες πριν εκβιομηχανισθείσα Ιαπωνία με ποσοστό περίπου 25% είναι η δεύτερη χώρα του ΟΟΣΑ με τις μεγαλύτερες φυλετικές ανισότητες σε ό,τι αφορά τις αμοιβές των εργαζομένων.
Τα ποσοστά μισθολογικής ανισότητας στην Ιαπωνία και στην Κορέα δεν είναι τίποτε όμως σε σχέση με αυτά που απαντώνται στις μεγαλύτερες τράπεζες του πλανήτη. Στην περικλεή Goldman Sachs, για παράδειγμα, οι μισθοί που εισπράττουν οι γυναίκες εργαζόμενες στη Βρετανία είναι κατά 56% χαμηλότεροι από τους μισθούς των ανδρών συναδέλφων τους –για τις ίδιες προσφερόμενες υπηρεσίες εξυπακούεται…

Ανδροκρατούμενες τράπεζες

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι, βάσει της έρευνας της PWC για λογαριασμό του ΟΟΣΑ, στη Βρετανία οι μισθοί των γυναικών εργαζομένων υπολείπονται «μόνο» κατά 15% των μισθών των ανδρών και κατά 18% σύμφωνα με τη βρετανική Στατιστική Υπηρεσία.
Αν μάλιστα συνυπολογιστούν και τα περίφημα bonus, η διαφορά των αμοιβών που εισπράττουν τα γυναικεία στελέχη της Goldman Sachs στο πολυδιαφημισμένο Σίτι του Λονδίνου συγκριτικά με τους άνδρες τραπεζίτες εκτινάσσεται στο 72,2%! Τα στοιχεία έδωσε την περασμένη Παρασκευή στο Bloomberg εκπρόσωπος της ίδιας της Goldman Sachs.
Σε χειρότερη μοίρα από τα γυναικεία στελέχη της Goldman Sachs είναι τα στελέχη της HSBC Holdings (πάντα μιλάμε για τις υπηρεσίες των επενδυτικών τραπεζών στη Βρετανία), οι μισθοί των οποίων είναι κατά 59% χαμηλότεροι εκείνων των ανδρών.
Ασφαλώς και στις δύο τράπεζες ελάχιστες γυναίκες εξελίσσονται ιεραρχικά και μισθολογικά όπως οι άνδρες. Μόνο το 10% έως 12% των υψηλόμισθων στελεχών της Goldman Sachs είναι γυναίκες, αποκάλυψαν πηγές της τράπεζας που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.
Ανάλογα χαμηλά είναι τα ποσοστά των υψηλόβαθμων γυναικών και στις άλλες επενδυτικές τράπεζες του Citi σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η βρετανική κυβέρνηση το 2016, αναφέρει το Bloomberg. Το πρακτορείο υπενθυμίζει, μάλιστα, την εξαγγελθείσα πρόθεση της αμερικανικής τράπεζας (δεν έθεσε χρονοδιάγραμμα) να αυξήσει στο μέλλον τον αριθμό των γυναικών στελεχών της, ώστε να είναι ανάλογος των ανδρών.
«Στόχος μας είναι επίσης να προσφέρουμε περισσότερες ευκαιρίες στις γυναίκες και να τις αξιοποιήσουμε ώστε να φθάσουν στα υψηλότερα κλιμάκια της επιχείρησής μας» γράφουν σε σημείωμα προς τους εργαζομένους που δημοσιοποίησαν την περασμένη Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος και ο πρόεδρος της Goldman Sachs Λόιντ Μπλάνκφεϊν και Ντέιβιντ Σόλομον αντίστοιχα. Θέλουν να μειώσουν έτσι τις λειτουργικές δαπάνες της τράπεζας προφανώς…

HeliosPlus