Να… τελειώνουν με την Ελλάδα χωρίς ένα νέο «δράμα» επιθυμούν οι Ευρωπαίοι και γι΄ αυτό έθεσαν ως στόχο μία συνολική λύση έως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου με οριστικές αποφάσεις για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, το νέο μοντέλο επιτήρησης και τις παρεμβάσεις ελάφρυνσης του χρέους.

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να τα καταφέρει γιατί στην Ευρωζώνη δεν θέλουν τα εθνικά κοινοβούλια να ασχοληθούν ξανά με το ελληνικό πρόβλημα», αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος της Κομισιόν.
Και εξηγεί ότι απαιτείται προσφυγή σε κοινοβούλια των χωρών μελών για τα ακόλουθα τρία ζητήματα:
1. Εκταμίευση κεφαλαίων (τα οποία είχαν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος) από τον ESM μετά την 20η Αυγούστου 2018. Η Ελλάδα θα λάβει περί τα 18,4 δις ευρώ από την τρίτη και τέταρτη αξιολόγηση και τέταρτη συμπεριλαμβανομένων και των κεφαλαίων για το δημοσιονομικό «μαξιλάρι».
Θα μείνουν αδιάθετα 27 δις ευρώ τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις συστημικές τράπεζες ανάλογα και με τα αποτελέσματα των στρες τεστ που ανακοινώνονται στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. Είτε για να εξαγορασθούν τα δάνεια που έχει χορηγήσει στην χώρα μας το ΔΝΤ.
2. Χορήγηση προληπτικής γραμμής στήριξης προοπτική βέβαια την οποία έχει επί του παρόντος απορρίψει και η ελληνική κυβέρνηση.
3. Επιμήκυνση άνω των 20 ετών για τα δάνεια που ελήφθησαν στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος.