Οι ευρωπαίοι υπουργοί Oικονομικών αναμένεται να χαιρετίσουν σήμερα Δευτέρα τα πρόσφατα βήματα που έγιναν από την Ελλάδα για τη βελτίωση των οικονομικών της αλλά να μην προχωρήσουν στο να δώσουν πλήρως «καθαρό πιστοποιητικό», καθώς η Αθήνα προετοιμάζεται να επιστρέψει στις χρηματαγορές.

Αυτό τονίζεται σε εκτενές ρεπορτάζ των FT που υπογράφουν οι Jim Brunsden και Mehreen Khan από τις Βρυξέλλες και Kerin Hope από την Αθήνα.

Όπως αναφέρει το άρθρο:

Στην πρώτη συνάντηση του Eurogroup υπό την προεδρία τουΜάριο Σεντένο, οι υπουργοί οικονομικών θα επιβεβαιώσουν ότι η Αθήνα υιοθέτησε την μεγάλη πλειονότητα των 113 μεταρρυθμίσεων που κλήθηκε να πραγματοποιήσει σε αυτή τη φάση του προγράμματος διάσωσης των 86 δισ. ευρώ. Τα μέτρα καλύπτουν από την αγορά εργασίας ως την αφαίρεση γραφειοκρατικών εμποδίων για την επένδυση ύψους 7 δισ. ευρώ για το Ελληνικό.

Για να πάρει η Ελλάδα την επόμενη δόση, που εκτιμάται σε 6,7 δισ. ευρώ,ένα επιπλέον τσεκάρισμαθα πρέπει να γίνει στις αρχές Φεβρουαρίου ώστε να εξασφαλιστεί ότι τα υπολειπόμενα μέτρα έχουν ολοκληρωθεί. Αλλά στη συνάντηση της Δευτέρας οι υπουργοί οικονομικών θα πουν ότι η πρόσφατη πρόοδοςουσιαστικά κλείνειτην τρίτη αξιολόγηση.

Μια καθυστέρηση θα μπορούσε να πάει προς τα πίσω την έκδοση ομολόγου που είχε προγραμματίσει η Αθήνα για τα τέλη του μήνα, έναμεγάλο βήμαγια μια χώρα που αναζητά την ανάκτηση της κυριαρχίας επί της οικονομικής της πολιτικής και να βάλει τέλος στην εξάρτηση από τα μετρητά των δανειστών.

Ο πορτογάλος υπουργός Οικονομικών που αντικατέστησε τον Γερούν Ντάισελμπλουμ ως επικεφαλής του Eurogroup, έχειυποβαθμίσειτη σημασία της όποιας καθυστέρησης, όπως και οι αξιωματούχοι στην Αθήνα. «Εχει υπάρξει μεγάλη ώθηση για να προχωρήσουν τα prior actions», είπε την περασμένη Δευτέρα. «Παραμένουμε πολύ αισιόδοξοι για τις προοπτικές της Ελλάδας».

Τις επόμενες εβδομάδες όμως, ο κος Σεντένο, το Eurogroup, και οι έλληνες συνομιλητές θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τοπιο θεμελιώδες ζήτηματης μετάβασης της Αθήνας στην μετά μνημόνιο εποχή, ένα θέμα που ευρωπαίοι διπλωμάτες λένε ότι είναι στενά συνδεδεμένο με το ακόμα πιο ευαίσθητο ερώτημα του εάν θα δοθείπεραιτέρω ελάφρυνση χρέουςστην χώρα.

Οι ευρωπαίοι διπλωμάτες προσθέτουν ότι αναμένουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση χρέους να αρχίσουν τον Μάρτιο. Με την υπόλοιποι ευρωπαϊκή οικογένεια να είναι κάθετα αντίθετη σε οποιαδήποτε διαγραφή χρέους οι συζητήσεις θα εστιάσουν σε άλλα μέτρα, όπως η απόδοση των κερδών που είχαν οι κεντρικές τράπεζες από τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα και από την αναδιάρθρωση προηγούμενων δανείων διάσωσης.

Η ελάφρυνση χρέους θα είναι ένα από τα κύρια θέματα που θα εξετάσουν οι επενδυτές για την κατάσταση μετά το πρόγραμμα. Ένα άλλο θα είναι τα μέτρα που θα πάρει η ευρωζώνη ώστε η Ελλάδα να μην βρεθεί ξανά σε «Συμπληγάδες». Η στάνταρτ πρακτική είναι μετά από την έξοδο μιας χώρας από το πρόγραμμα προσαρμογής περιλαμβάνει εξάμηνες αξιολογήσεις από την Κομισιόν και την ΕΚΤ, μια διαδικασία που παραμένει σε ισχύ μέχρι η χώρα να ξεπληρώσει το 75% των δανείων που έλαβε.

Ενας διπλωμάτης είπε ότι είναι πιθανό η ευρωζώνη να είναι«λίγο πιο σκληρή»στην περίπτωση της Ελλάδας λόγω του μεγάλου ποσού που χρωστά, με μια πιθανότητα να είναι πιο συχνές αποστολές ελεγκτών. Η Αθήνα όμως είναι πιθανό να είναι πολύ «ευαίσθητη» σε οποιαδήποτε αίσθηση ότι τυγχάνειδιαφορετικής μεταχείρισηςαπό άλλες χώρες που διασώθηκαν.

Ένα επιπλέον βήμα θα ήταν να τεθεί σε ισχύ μια προληπτική γραμμή πίστωσης από τον ESM. ΟGuntram Wolffδιευθυντής του think tank «Bruegel» στις Βρυξέλλες είπε πως τέτοιου είδους «δίκτυα ασφαλείας» αποτελούν μέρος μιας «συζήτησης που τώρα πρέπει να γίνει», καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα της αγοράς.

Θα είναι «πολύ δύσκολο» για την Ελλάδα να στηριχθεί εξ’ ολοκλήρου τα επόμενα χρόνια στην χρηματοδότηση από τις αγορές εκτός και αν υπάρξει περαιτέρω πτώση στα επιτόκια που ζητούν οι επενδυτές για να αγοράσουν ελληνικό χρέος, υποστηρίζει. Προσθέτει ότι η ελάφρυνση χρέους η μια προληπτική πιστωτική γραμμή είναι μέτρα που μπορούν νατονώσουν την επενδυτική εμπιστοσύνηκαι να μειώσουν τα κόστη δανεισμού.

Ενώ διπλωμάτες λένε ότι υπήρχε διάθεση μεταξύ των κυβερνήσεων της ευρωζώνης να εξεταστεί μια προληπτική γραμμή στήριξης, προσθέτουν ότι η πρώτη δυσκολία θα είναι να πειστούν οι Ελληνες.

«Το πρώτο βήμα για ένα τέτοιο προληπτικό πρόγραμμα θα είναι κάποιος να το ζητήσει», είπε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ. «Η ελληνική κυβέρνηση πολύ ξεκάθαρα δήλωσε πως δεν έχει πρόθεση να αιτηθεί ένα πρόγραμμα».