Το 2018 θα αποτελέσει ένα έτος του «όλα ή τίποτα» για την αναδυόμενη αγορά των 1.621 κρυπτονομισμάτων, εκτιμούν αναλυτές επενδυτικών τραπεζών, την ώρα που η συνολική τους κεφαλαιοποίηση κυμαίνεται σήμερα στα 587 δισ. δολάρια. Οι αισιόδοξοι διαβλέπουν άνοδο της χρηματιστηριακής τους αξίας στο 1 τρισ. δολάρια, σημειώνει χαρακτηριστικά η Saxo Bank, ενώ οι απαισιόδοξοι προβλέπουν αυξημένες ρυθμιστικές επεμβάσεις ή ακόμα και ολοκληρωτική απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων εφόσον οι νομισματικές αρχές κρίνουν ότι πρόκειται για περιοχή εκτός ελέγχου. Η πρόσφατη ελεύθερη πτώση του bitcoin υποδεικνύει ότι η φούσκα σκάει, αν και, με τις τιμές να βρίσκονται τουλάχιστον σε δεκαπλάσιο επίπεδο σε σύγκριση με πέρυσι, έχουν ακόμη πολλά περιθώρια πτώσης, αναφέρει η Capital Economics.
Εκτός από ένα απλό σχήμα λόγου, η φούσκα συνιστά μια ιδιαίτερη μαθηματική μορφή όπου η υπερεκθετική ανάπτυξη προκαλεί μια απόκλιση από τα θεμελιώδη στοιχεία και τελικά μια απότομη διόρθωση, παρατηρεί ο Anders Nysteen, ποσοτικός αναλυτής στη Saxo Bank, προσθέτοντας πως όταν εξετάζουμε μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη μετοχή, όπως για παράδειγμα της Amazon, το ποσοστό μεταβολής της τιμής αντιστοιχεί σε μια ευθεία γραμμή. Αυτό υποδεικνύει μια εκθετική άνοδο της τιμής, η οποία είναι γρήγορη αλλά όχι εξωπραγματική. Αντιθέτως, η τιμή, π.χ., ενός bitcoin συνεχίζει να ανεβαίνει με ολοένα αυξανόμενο ρυθμό κάθε χρόνο από το 2015, με υπερεκθετικό τρόπο. Υπό συνθήκες φούσκας, ο κίνδυνος μιας κατάρρευσης ή τουλάχιστον μιας σημαντικής συσχέτισης είναι σημαντικά αυξημένος. Εχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες για τον χρόνο και τον τρόπο που αναπτύσσεται και σκάει μια φούσκα, αλλά τελικά τίποτε δεν είναι βέβαιο ως τη στιγμή του «μπαμ».
«Τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτονομισμάτων συμπεριφέρονται όπως οι μετοχές των εταιρειών dot-com στα τέλη του ’90. Αναμένουμε ότι θα υπάρξουν πολλές ακόμα εταιρείες που θα ανακοινώσουν στροφή στις αλυσίδες των μπλοκ (blockchain) προτού κλείσει αυτή η κερδοσκοπική φάση. Το πρώτο τρίμηνο του 2018 θα βγουν πολλά νέα εγχειρήματα στην αγορά, καθένα από τα οποία θα ισχυρίζεται ότι ξεκινά την επόμενη κρυπτο-επανάσταση στον κλάδο του. Αυτό απλώς θα επιτείνει την κερδοσκοπία στη συγκεκριμένη νεοφυή αγορά» εκτιμά ο Jacob Pouncey, αναλυτής Κρυπτονομισμάτων στη Saxo Bank.
Tο bitcoin αναμένεται να χάσει το 50% της αξίας του από το σημερινό του επίπεδο, καθώς οι φόβοι σχετικά με τον μεγαλύτερο έλεγχο των ρυθμιστικών αρχών αλλά και την ενίσχυση των περιορισμών από την Κίνα, οι οποίοι έχουν προκαλέσει έντονο sell-off σε όλα τα κρυπτονομίσματα, αυξάνονται, σημειώνει η Citigroup.
Το bitcoin υποχώρησε κάτω από τα 10.000 δολάρια, ενώ θα μπορούσε να βρεθεί στην περιοχή των 5.605-5.673 δολαρίων βάσει τεχνικών παραγόντων, εκτιμά η αμερικανική τράπεζα, σημειώνοντας πως μόλις τον Δεκέμβριο άγγιξε τα υψηλά των σχεδόν 20.000 δολαρίων.
Εάν η φούσκα των κρυπτονομισμάτων σκάσει πολύ σύντομα, οι επιπτώσεις θα πρέπει να είναι μέτριες, εκτιμούσε η Capital Economics.
Το κυνήγι των αποδόσεων συνεχίζεται, ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, υποστηριζόμενοι από τη συνεχιζόμενη αδυναμία των πολιτικών να περάσουν πραγματικές μεταρρυθμίσεις, κλείνουν τα μάτια και ελπίζουν για το καλύτερο. Ξεκινώντας το πρώτο τρίμηνο του 2018, για άλλη μία φορά βλέπουμε να αφθονούν οι ελπίδες και να απουσιάζει η πραγματικότητα, παρατηρεί ο Steen Jakobsen, επικεφαλής οικονομολόγος και επικεφαλής επενδύσεων της Saxo Bank. Η φούσκα των κρυπτονομισμάτων, αναφέρει, ίσως να είναι η πιο εμφανής, λόγω της υψηλής μεταβλητότητας και της απόδοσης που παρατηρήθηκε το 2017, ωστόσο δεν πρέπει να παρασυρθούμε και να πιστέψουμε ότι δεν υπάρχουν άλλα περιουσιακά στοιχεία με χαρακτηριστικά φούσκας. Αντιθέτως, η διάρκεια και το μέγεθος ορισμένων ανοδικών αγορών ενδέχεται να αποκρύπτουν πόσο μακριά κατέληξαν να απέχουν από τα θεμελιώδη στοιχεία.
«Δεν ισχυριζόμαστε ότι γνωρίζουμε πότε θα σκάσουν οι υφιστάμενες φούσκες. Μπορούμε όμως να αναγνωρίσουμε πού υπάρχουν –και κατά τη γνώμη μας, αυτή τη στιγμή υπάρχουν ή διαμορφώνονται πάρα πολλές. Τις αναγνωρίζουμε στην αγορά ομολόγων, στις μετοχές, στα μετοχικά κεφάλαια, στα επιχειρηματικά κεφάλαια, στα ακίνητα και οπωσδήποτε στα κρυπτονομίσματα (αν και, παραδόξως, δεν εντοπίζουμε καμία φούσκα στα εμπορεύματα)» καταλήγει ο ίδιος.

HeliosPlus