Μεγάλη είναι απόσταση που θα πρέπει να διανύσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να καλύψει τα προαπαιτούμενα που είναι σε ακόμη εκκρεμότητα.

Χωρίς το πολυνομοσχέδιο, ο αριθμός των προαπαιτουμένων που έχουν κλείσει είναι μόλις 55. Ακόμη κι αν ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο, περίπου 30 έχουν απομένει σε εκκρεμότητα, τα οποία θα κλείσουν με υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους.

Στην κυβέρνηση επιδίδονται σε αγώνα δρόμου, καθώς ο χρόνος που απομένει έως το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου είναι ελάχιστος. Το Euroworking Group αποφάσισε να πραγματοποιήσει νέα έκτακτη συνεδρίαση, πριν από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, ώστε να επιβεβαιώσει ότι τα προαπαιτούμενα έχουν πράγματι κλείσει.

Όσον αφορά τη δόση στα 6,7 δισ. ευρώ εκτίμησε η κυβέρνηση ότι θα φθάσει η δόση που θα πάρει η χώρα, μόλις ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση. Έτσι, από τα 6,7 δισ ευρώ:

  • 3,3 δισ. ευρώ προορίζονται για τις ανάγκες του χρέους της χώρας από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Ιούνιο του 2018
  • 1,5 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές. Τα 500 εκατ. ευρώ σχεδιάζεται να εκταμιευθούν μαζί με τη δόση, στις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ θα δοθεί τον Απρίλιο.
  • 1,9 δισ. ευρώ θα προστεθούν στο αποθεματικό ασφαλείας

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αποθεματικό ασφαλείας, που θα διαθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, αναμένεται να φθάσει συνολικά στα 9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το 1,9 δισ. ευρώ, εφόσον δοθεί, θα είναι η πρώτη δόση.