Την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων των στελεχών της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών για την τεχνική συμφωνία Staff Level Agreement ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Κλείσαμε τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τους θεσμούς σε όλη τη θεματολογία» δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών με τους εκπροσώπους των Θεσμών.

Σύμφωνα με τον υπουργό παραμένει ανοιχτή η εκκρεμότητα αναφορικά με το αίτημα της ελληνικής πλευράς για διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου. Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι θα γίνουν αλλαγές στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ώστε να παρασχεθεί περαιτέρω στήριξη σε αυτά τα νησιά, ενώ θα επιχειρηθεί να βρεθεί λύση στο θέμα του ΦΠΑ έως το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος ανακοίνωσε ότι υπάρχει αλλαγή στη σειρά αποζημίωσης σε περίπτωση χρεοκοπίας μίας επιχείρησης. Οι εργαζόμενοι θα επανέλθουν σε πρώτη προτεραιότητα όχι όμως για το σύνολο των απαιτήσεων τους από απλήρωτους μισθούς, αλλά για ένα ποσό το οποίο αντιστοιχεί σε 2,75 φορές του βασικού μισθού των 586 ευρώ και για ένα χρονικό περιθώριο έξι μηνών. Έτσι, ο ο κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να εισπράτει κατά προτεραιότητα από την εκποίοηση της περιουσίας της πτωχευμένης επιχείρησης ποσό της τάξεως των περίπου 9.669 ευρώ.

Τα νομοσχέδια με τα συμφωνηθέντα αναμένεται να έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή πριν τα Χριστούγεννα, ένα πολυνομοσχέδιο θα έρθει μετά τις γιορτές, με στόχο στις 22 Ιανουαρίου, στο επόμενο Eurogroup δηλαδή να έχουν κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα για να κλείσει και επίσημα η γ’ αξιολόγηση.

Όσον αφορά στην δ’ αξιολόγηση, υπολογίζεται να διεξαχθεί ανάμεσα σε Μάιο και Ιούνιο, λίγο πριν τη λήξη του προγράμματος δηλαδή.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις καλωσόρισε την τεχνική συμφωνία εν όψει του Eurogroup.

I welcome the staff level agreement reached ahead of . for & .Now focus on implementation of the reforms

«Καλά νέα για την Ελλάδα και την Ευρώπη» συμπλήρωσε και πρόσθεσε πως «τώρα εστιάζουμε στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».

See below the statement by European Institutions on staff level agreement reached with Greek authorities
The European Institutions have reached a staff level agreement with the Greek authorities on the policy package supporting the ESM programme. This will be presented to the Eurogroup next Monday 4 December 2017. The Greek authorities plan to implement the prior actions necessary to conclude the 3rdreview as soon as possible».