Ρεκόρ παραγωγής, αυξημένες πωλήσεις, επέκταση στην Αμερική και πρόσληψη νέων εργαζομένων κατέγραψε μεταξύ άλλων η Συστήματα Sunlight,η οποία δραστηριοποιείται στον πολλά υποσχόμενοκλάδο των βιομηχανικών μπαταριών. Η εταιρεία είναι μέλος του ομίλου Olympia, συμφερόντων του Πάνου Γερμανού.

Ο κλάδος της ενέργειας, και δη της μπαταρίας, σύμφωνα με τη διοίκησή της αναπτύσσεται συνεχώς, με αποτέλεσμα ηΣυστήματα Sunlight να αυξάνει το παγκόσμιο μερίδιο αγοράς της διαρκώς και να έχει παρουσία σε περισσότερες από 100 χώρες.
Κατά το 2016 η Συστήματα Sunlight σημείωσε αύξηση του κύκλου εργασιών της υπερβαίνοντας τον στόχο που είχε τεθεί, καταγράφοντας πωλήσεις-ρεκόρ, που αντιστοιχούν σε 168,4 εκατ. ευρώέναντι 136,6 εκατ. ευρώ το 2015, αύξηση της τάξεως του 23,3%.
Παράλληλα, παρουσίασε αύξηση στα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων(EBITDA),κατά28,9%,από 13,4εκατ. ευρώτο 2015σε 17,2εκατ. ευρώτο 2016, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 5,3εκατ. ευρώέναντι 1,9εκατ. ευρώτην προηγούμενη χρήση. Βελτίωση μεγεθών επιτεύχθηκε και στο επίπεδο των ενοποιημένων αποτελεσμάτων oμίλουSunlight, με τονκύκλο εργασιών κατά το 2016 να ανέρχεταισε 153,9εκατ. ευρώ, έναντι 132,9 εκατ.εκατ. ευρώτην αντίστοιχη περίοδο του 2015, σημειώνοντας αύξηση 16%. Σε ομιλικό επίπεδο τοEBIDTAανήλθε στα 17,2εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 41%, και τα κέρδη προ φόρωνστα 2,3 εκατ. έναντι ζημιών 2 εκατ. ευρώ το 2015.
Το 2016 η ζήτηση για μπαταρίες της Συστήματα Sunlight από τις ξένες αγορές αυξήθηκε σημαντικά με αποτέλεσμα το2016 να αποτελεί χρονιά-σταθμό για τον όγκο παραγωγής, αφού η Συστήματα Sunlight κατάφερε να σπάσει το φράγμα του 1,5 εκατομμυρίου προϊόντων (στοιχείων μπαταρίας) καταγράφοντας αύξηση 20,9%.Hεταιρεία ανέπτυξε περαιτέρω την εξαγωγική της δραστηριότητα σε νέες μεγάλες αγορές, όπως αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών, σε συνέχεια της εισόδου της σε Ασία και Αφρική τα προηγούμενα έτη.Αντίστοιχα, και προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της, η εταιρεία προχώρησε σε επένδυση στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού, με την πρόσληψη επιπλέον 126 νέων εργαζομένων – κυρίως στη μονάδα της στην Ξάνθη, με τον συνολικό αριθμό των άμεσων θέσεων εργασίας να φτάνει πλέον τις 746.
Παράλληλα, η Sunlight Recycling συνέβαλε σημαντικά στο οικοσύστημα του oμίλου, αφού στον δεύτερο μόλις χρόνο λειτουργίας της κατέγραψε κέρδη σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας, καταφέρνοντας να παράξει 15.600 τόνους ανακυκλωμένου μολύβδου, καταγράφοντας έτσι αύξηση της τάξης του 130% σε σχέση με το 2015. Η παραγωγή αυτή καλύπτει το 61% των αναγκών παραγωγήςτης Συστήματα Sunlight.Ο όμιλος έκλεισε το 2016 με ενισχυμένα μερίδια στην παγκόσμια αγορά της αποθήκευσης ενέργειας εξάγοντας το 98% των παραγόμενων προϊόντων του σε περισσότερους από 500 πελάτες σε κάθε ήπειρο του κόσμου. Πιο συγκεκριμένα, τα προϊόντα που παράγονται στη μονάδα της εταιρείας στην Ξάνθη εξάγονται σχεδόν σε κάθε χώρα τηςΕυρώπης, σε περισσότερες από 30 χώρες σε Ασία, Μέση Ανατολή και Αφρική, ενώ αναπτύσσεται συνεχώς στην Αμερική, όπου εξάγει ταπροϊόντα της σε παραπάνω από 10 χώρες, από τη Χιλή ως τον Καναδά.
Με τον κύριο όγκο της παραγωγής της να εστιάζει στην παραγωγή και στη διάθεση μπαταριών έλξης,από όπου προέρχεται και το 66% του τζίρου της και ως αποτέλεσμα των ιδιαίτερα αξιόπιστων προϊόντων που παράγει, ηΣυστήματα Sunlight έχει καταφέρεινα έχει μερίδιο της τάξης του 9% στη συγκεκριμένη αγορά σε παγκόσμιο επίπεδο. Αλλά και στον τομέα μπαταριών προηγμένης τεχνολογίας, η εταιρεία κατέχει ηγετικό μερίδιο, σημειώνοντας ποσοστό επιτυχίας 70% σε παγκόσμιους διαγωνισμούς, καλύπτοντας 25 διαφορετικούς τύπους υποβρυχίων και έχοντας τη δυνατότητα σχεδιασμού και παραγωγής κάθε τύπου μπαταρίας υποβρυχίου.
Σε ό,τι αφορά τις μπαταρίες εφεδρικής χρήσης που χρησιμοποιούνται κυρίως στον τομέα τηλεπικοινωνιών και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η Συστήματα Sunlight προχώρησε σεσημαντικές συνεργασίες στο Μπαχρέιν, στη Φινλανδία και σε άλλες αγορές.
Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2016, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Sunlight κ.Β. Μπίλληςανέφερε:«Παρά τη συνεχιζόμενη ύφεση στην ελληνική αγορά, η Συστήματα Sunlight κατάφερε να καταγράψει μία ακόμα χρονιά ενισχυμένης κερδοφορίας, δίνοντας έμφαση στις εξαγωγές, αλλά και στην αξιοποίηση της Sunlight Recycling στην Κομοτηνή, η οποία ως ένα οικοσύστημα επιχειρηματικής κυκλικής οικονομίας έχει τη δυνατότητα να συνεισφέρει πολύ περισσότερα σε λειτουργικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο αειφόρου ανάπτυξης από ό,τι στον πρώτο χρόνο πλήρους λειτουργίας της. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε, να παράγουμε και να διαθέτουμε μπαταρίες υψηλής ποιότητας στη διεθνή αγορά, παράγοντας αξία για την εταιρεία αλλά και την ίδια τη χώρα μας».
Σημειώνεται ότι η εταιρεία Συστήματα Sunlight ΑΒΕΕ, μέλος τουομίλουOlympia,διανύει την τρίτη της δεκαετία στη διεθνή αγορά, σχεδιάζοντας, παράγοντας και διανέμοντας μπαταρίες για βιομηχανικές, προηγμένες και καταναλωτικές εφαρμογές.

HeliosPlus