Μόλις κατά 0,2% αυξήθηκε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προιόν το δεύτερο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο 2018 ενώ σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2017 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,8%.

Τα στοιχεία ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας από τη Στατιστική Αρχή και δείχνουν ότι παρά την αύξηση του τουρισμού και την καλή πορεία των εξαγωγών η ανάκαμψη της οικονομίας είναι ισχνή και απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια για την προσέλκυση επενδύσεων που ήταν ο μοναδικός δείκτης που παρουσίασε μείωση κατά 5,4% σε δωδεκάμηνη βάση.
Η Στατιστική αρχή αναθεώρησε πρός τα πάνω και τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Οπως ανακοίνωσε το πρώτο τρίμηνο του 2018 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,9%, σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2017 ενώ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2017 η οικονομία κατέγραψε ανάπτυξη 2,5%.
Είναι προφανές ότι η πολυπόθητη ανάκαμψη της οικονομίας συνεχίζεται με σαφώς βραδύτερους ρυθμούς το δεύτερο τρίμηνο, αν και συνολικά στο πρώτο εξάμηνο πέτυχε ρυθμό ανάπτυξης 2,15%.

Οι αριθμοί

Οπως ανακοίνωσε η Στατιστική κατά το δεύτερο τρίμηνο η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2018.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου παρουσίασαν μηδενική μεταβολή.
Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν 3,9%. Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,6% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,5%.
Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 4,8%. Ειδικότερα οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,6% ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 5,2%.

Σε ετήσια βάση η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 0,8%.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 5,4%.
Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 9,4%. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 7,2% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 12,2%.
Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 4,3%. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 16,2%.