Ταφόπλακα στις προσδοκίες της κυβέρνησης για αναβολή ή και ματαίωση των μέτρων για τη μείωση συντάξεων και αφορολογήτου από το 2018 και το 2019 αντίστοιχα έβαλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με τις παρεμβάσεις του στην τελευταία έκθεση για την Ελλάδα. Σε συνδυασμό με τις «παρατηρήσεις» των γερμανών βουλευτών που συμμετείχαν στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Bundestag για να εγκρίνουν τη δόση των 15 δισ. ευρώ, φαντάζει απίθανο το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης που θα υποβληθεί τον Σεπτέμβριο για μετάθεση των μέτρων να τύχει ευνοϊκής αντιμετώπισης.
Ετσι, η επικείμενη «σφαγή» στα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων αναμένεται να πλήξει τους ρυθμούς ανάπτυξης και να περιορίσει τον «δημοσιονομικό χώρο» από τα πλεονάσματα.
Το Ταμείο στην έκθεσή του, τόσο διά του επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα κ. Πίτερ Ντόλμαν όσο και διά των διευθυντών του, κάνει σαφές στην ελληνική πλευρά ότι η μείωση των συντάξεων και του αφορολογήτου είναι μέρος των παρεμβάσεων που ζητούνται να υλοποιηθούν και έχουν ψηφιστεί από την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί.
Επίσης, το ΔΝΤ βάζει «πάγο» και στις προθέσεις της κυβέρνησης για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού όπου υπογραμμίζει πως «η όποια προσαρμογή των θα πρέπει να είναι συνετή και σύμφωνη με την πορεία της παραγωγικότητας, με στόχο τη διατήρηση της ορμής της ανάκαμψης της απασχόλησης και την αποφυγή κάθε διάβρωσης της ανταγωνιστικότητας. Η βελτίωση των συνθηκών και η καλύτερη στόχευση ενεργών πολιτικών για την αγορά εργασίας θα βοηθούσαν στην επανένταξη των μακροχρόνια ανέργων στην αγορά εργασίας».
Από την άλλη, το ΔΝΤ θεωρεί ότι με τη μείωση του αφορολογήτου θα διευρυνθεί η φορολογική βάση και ότι η μείωση των συντάξεων είναι μεταξύ των μεταρρυθμιστικών μέτρων που πρέπει να εφαρμοστούν.
Ωστόσο, αυτό που δεν θέλουν να καταλάβουν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και οι ευρωπαίοι εταίροι-δανειστές είναι ότι τα δύο αυτά μέτρα θα πλήξουν καίρια τα εισοδήματα 5.000.000 φορολογουμένων (μισθωτών και συνταξιούχων).
Ακόμη και πολίτες με πενιχρά εισοδήματα θα κληθούν να πληρώσουν, όπως φαίνεται και από τα παραδείγματα που παρατίθενται:
Μισθωτός χωρίς παιδιά και με ετήσιο εισόδημα 8.636 ευρώ, δηλαδή τον μήνα 616 ευρώ, θα χάσει μόνο από τη μείωση του αφορολογήτου το 2020 πάνω από έναν μισθό, καθώς η πρόσθετη φορολογία ανέρχεται σε 650 ευρώ. Απώλειες στο εισόδημα μέσω αύξησης φορολογίας θα δεχθεί όποιος έχει ετήσιο εισόδημα πάνω από 5.682 ευρώ ή τον μήνα 405 ευρώ! Δηλαδή εισόδημα στα όρια της φτώχειας.
Στην περίπτωση που εφαρμοστούν τα αντίμετρα, δηλαδή τη μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 20% για το πρώτο κλιμάκιο φορολογίας εισοδήματος (εισοδήματα έως 20.000 ευρώ) και την απαλλαγή από εισφορά αλληλεγγύης για ετήσια εισοδήματα έως 30.000 ευρώ, τότε οι απώλειες θα ξεκινούν για τον μεν άγαμο από ετήσιο εισόδημα 6.500 ευρώ (464 ευρώ τον μήνα) και για τον μεν έγγαμο με δύο παιδιά από ετήσιο εισόδημα 7.000 ευρώ (500 ευρώ τον μήνα).
Χαμηλά ο πήχης για τα πλεονάσματα

Περιορισμό του υπερπλεονάσματος που προβλέπει η κυβέρνηση βλέπει το ΔΝΤ τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο και εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει γενναίος δημοσιονομικός χώρος έως το 2023 για διανομή επιπλέον παροχών και περαιτέρω μέτρων κοινωνικής πολιτικής. Μάλιστα, λόγω αυτής ακριβώς της εκτίμησης, ο εκπρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ κ. Μιχάλης Ψαλιδόπουλος στην επιστολή του, η οποία συνοδεύει την Εκθεση του άρθρου 4 για την Ελλάδα, μεταφέρει την ενόχληση των ελληνικών αρχών επειδή «δεν προβλέπεται καθόλου πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος από το 2019 ως το 2022» («no additional space is projected from 2019 to 2022»).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πετύχει για μεγάλο χρονικό διάστημα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα 2,4% κατά μέσο όρο για την περίοδο 2018-2060 και χαμηλώνουν τον πήχη στο 1,8%. Μάλιστα, για μετά το 2023 έως το 2060 εκτιμούν ότι το πλεόνασμα θα είναι στο 1,5% αντί για 2,2% που έχει συμφωνηθεί μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών και σε κάθε περίπτωση θα είναι ανασταλτικός παράγοντας της ανάπτυξης.
Τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα όμως, και μάλιστα από το 2019, για περίπου 1.200.000 συνταξιούχους που θα δουν να μειώνεται η σύνταξή τους έως και 18% και από 1.1.2020 να έχουν και νέα μείωση εισοδήματος μέσω αύξησης της φορολογίας από το «ψαλίδι» στο αφορολόγητο.

«Θα βγάζουμε ετησίως τρεις εκθέσεις για την Ελλάδα»

Η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει το υψηλό χρέος, το μεγάλο ύψος των «κόκκινων» δανείων και τα μεγάλα επίπεδα φτώχειας. Αυτό επισημαίνει ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ για την Ελλάδα κ. Πίτερ Ντόλμαν, λέγοντας παράλληλα ότι η χώρα μας καταγράφει πολλές επιτυχίεςύστερααπό οκτώ χρόνια προγραμμάτων, αφού έχουν εξαλειφθεί τα ελλείμματα.

Οσον αφορά την εμπλοκή του ΔΝΤ στη μεταμνημονιακή εποπτεία, ο κ. Ντόλμαν ανέφερε ότι το Ταμείο θα διατηρήσει την ετήσια έκθεση ελέγχου της ελληνικής οικονομίας, ενώ θα υπάρχουν και δύο εκθέσεις (staff reports) ετησίως στο πλαίσιο του άρθρου 4. Επίσης θα υπάρχει στενή συνεργασία με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του μηχανισμού σταθερότητας (ESM), καθώς θα συμμετέχει κανονικά στις τέσσερις αξιολογήσεις που θα πραγματοποιούνται ετησίως.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ