Ολοκληρώθηκε την Τρίτη, 10 Ιουλίου 2018, η εξαγορά της CYTA Hellas από τη Vodafone Ελλάδος, η οποία ενισχύει την πελατειακή της βάση με περίπου 300.000 πελάτες στη σταθερή, δηλαδή μερίδιο αγοράς περίπου 8%, και περί τους 40.000 στην κινητή, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα δημόσια στοιχεία. Σημαντικό στοιχείο για την στρατηγική επιλογή της Vodafone Ελλάδος να επενδύσει στην απόκτηση του μέχρι πρότινος ελληνικού βραχίονα της ημικρατικής κυπριακής εταιρείας τηλεπικοινωνιών αποτέλεσε και το ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών. Η επιχειρηματική αξία της εταιρείας ανέρχεται σε 118 εκατ. ευρώ.
Το δίκτυο οπτικών ινών νέας γενιάς της CYTA Hellas, μήκους 5.500 χλμ., που αποτελούν «κρίκο» σύνδεσης με τα ευρυζωνικά δίκτυα στον άξονα Βαλκανίων –Μέσης Ανατολής, προστίθεται στο δίκτυο της Vodafone. Επίσης, στα πλεονεκτήματα της εταιρείας προσμετρήθηκε η σύνθεση της πελατειακής βάσης, ιδιαίτερα στο δίκτυο της Κρήτης, όπου άνω των 100 ξενοδοχειακές μονάδες, 4 και 5 αστέρων είναι συνδεδεμένες με υπηρεσίες Fiber to the Building. Ακόμη, παρέχει υπηρεσίες κινητής ως φορέας εκμετάλλευσης κινητών εικονικών δικτύων (MVNO) μέσα από το δίκτυο της Vodafone Ελλάδας.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «μέσω αυτής της εξαγοράς, η Vodafone συνεχίζει τις στρατηγικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Με διευρυμένο δίκτυο και πελατειακή βάση, η Vodafone θα ενισχύσει τις καινοτόμες υπηρεσίες επικοινωνίας και ψυχαγωγίας που προσφέρει στους πελάτες της, με ακόμη περισσότερες επιλογές».
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, κ. Χάρης Μπρουμίδης, δήλωσε σχετικά: «Η εξαγορά της Cyta Hellas θα ενισχύσει τη Vodafone Ελλάδας μέσα από τον συνδυασμό του ταλέντου και της εμπειρίας τόσο της Vodafone όσο της Cyta Hellas. Με επίκεντρο τους ανθρώπους μας, αξιοποιούμε νέες δυνατότητες για γνώση και καινοτομία και οδηγούμε την Ελλάδα στην υλοποίηση του οράματος μίας κοινωνίας των Gigabit».
Στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας πώλησης του 100% των μετοχών της εταιρείας, η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2017, η συμφωνία έπρεπε να εγκριθεί από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) η οποία μόλις πριν λίγες ημέρες έδωσε το «πράσινο φως».